Μενού
  • Α-
  • Α+

Έντονη η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του Παύλου Πολάκη μετά τη μήνυση του Μένιου Φουρθιώτη και την κλήση του πρώην υφυπουργού Υγείας για κατάθεση. Ο πρώην τηλεπαρουσιαστής και εκδότης έκανε μήνυση στον κ. Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση με αποτέλεσμα να γίνει κλήση για ανωμοτί κατάθεση πριν την άρση ασυλίας από τη Βουλή

Διαβάστε ακόμη: Εξαλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την κλήση Πολάκη για εξέταση μετά από μήνυση Φουρθιώτη

Η κλήτευση σε βάρος του Παύλου Πολάκη από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση τόσο του ίδιου του πρώην υφυπουργού Υγείας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, με τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη να στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ζητώντας εξηγήσεις για την υπόθεση. Επίσης η κυρία Γεροβασίλη έκανε αναφορά στον Άρειο Πάγο χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την κλήτευση του Παύλου Πολάκη.

Ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς:

Προς τον Αξιότιμο κο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,

 

Αξιότιμε κε Εισαγγελεύ,

 

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1016/23/535-ιβ’ και από 12.11.2021 Κλήση Ανακριτικών Υπαλλήλων του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος / Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας / Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και σε εκτέλεση της υπ’ αριθμ. ΑΑ2021/550 και από 12.04.2021 Παραγγελίας Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα ο Βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Παύλος Πολάκης καλείται όπως παρουσιασθεί ενώπιον της ως άνω υπηρεσίας την 19η.11.2021 και ώρα 12:00, προκειμένου να εξετασθεί ανωμοτί, στο πλαίσιο διενεργούμενης Προκαταρκτικής Εξέτασης «προς διερεύνηση παράβασης άρθρων 26 εδ. α’, 27, 94, 98, 361 παρ. 1 εδ. β-α, 363 εδ. β, 362 εδ. β-α ΠΚ» που φέρεται να έλαβε χώρα την 30 και 31.03.2021 μέσω αναρτήσεων δια του διαδικτύου.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με το Άρθρο 61 Συντάγματος (ανεύθυνο βουλευτών) παρ. 1 και 2:

«1. O βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.

2. O βουλευτής διώκεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση, κατά το νόμο, ύστερα από άδεια της Bουλής. Aρμόδιο για την εκδίκαση είναι το Eφετείο. H άδεια θεωρείται ότι οριστικά δε δόθηκε, αν η Bουλή δεν αποφανθεί μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες αφότου η έγκληση περιήλθε στον Πρόεδρο της Bουλής. Aν η Bουλή αρνηθεί να δώσει την άδεια ή αν περάσει άπρακτη η προθεσμία, η πράξη θεωρείται ανέγκλητη.»

 

Κατά συνέπεια, όταν στις διωκτικές ή ανακριτικές αρχές περιέλθουν στοιχεία για αδίκημα γνώμης το οποίο φέρεται να τέλεσε βουλευτής, αυτές ακόμη κι αν ενεργήσουν ανακριτικές πράξεις για τη βεβαίωση του αδικήματος, σε κάθε περίπτωση οφείλουν να απόσχουν από οποιαδήποτε εξέταση του Βουλευτή έως ότου λάβουν την εκ του Συντάγματος απαιτούμενη άδεια της Βουλής. Αυτό αφορά κατεξοχήν, και αυτονοήτως, την κλήση σε ανωμοτί εξέταση, όπως παγίως έχει γίνει δεκτό σε γνωμοδοτήσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ίδετε ιδίως την υπ’ αριθμ. 4/2012 γνωμοδότηση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου (σε συνδυασμό με ισχύον άρθρο 56 ΚΠοινΔικ), όπου αναφέρεται ότι «δεν επιτρέπεται κλήση του Βουλευτή για παροχή εξηγήσεων ή απολογία» χωρίς πρότερη άδεια της Βουλής. Και τούτο διότι με την κλήση σε ανωμοτί εξέταση προσδίδεται στον καλούμενο η ιδιότητα του υπόπτου, ο οποίος έχει όλα τα δικονομικά δικαιώματα του κατηγορούμενου.

 

Ενόψει αυτών, θέτουμε το ζήτημα υπόψιν σας για τις ενέργειές σας κατά το λόγο της αρμοδιότητάς σας, ως προϊσταμένου της ανεξάρτητης εισαγγελικής αρχής (άρθρο 24 ν. 1756/1988), ώστε να διαφυλαχθεί η συνταγματική τάξη και να ανακληθεί η ως άνω παράνομη και αντισυνταγματική κλήση σε ανωμοτί εξέταση Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου άνευ πρότερης αδείας της Ελληνικής Βουλής.

Η αντίδραση του Παύλου Πολάκη

Από την πλευρά του ο κ. Πολάκης, με μια οργισμένη ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, καλεί τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και τον αρχηγό της Αστυνομίας να παρέμβουν, «προς αποκατάσταση της νομιμότητας». Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη: 

«Προς τον ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ του Αρείου Πάγου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας:

1) Ποιος είναι ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ που διέταξε προανάκριση και παρήγγειλε να δώσω ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτος, μετά από μήνυση του Φουρθιώτη, χωρίς να ζητήσει ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ την άρση της ασυλίας μου από τη Βουλή; Αγνοεί το Σύνταγμα και τους Νόμους ή έλαβε άνωθεν εντολή;

Θα ελεγχθεί πειθαρχικά;

2) Ποιοι είναι οι ανακριτικοί υπάλληλοι του "Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος" που δέχθηκαν να εκτελέσουν την παράνομη εισαγγελική παραγγελία, υπογράφοντας και στέλνοντάς μου την Κλήση;

Αγνοούν το Σύνταγμα και τους Νόμους ή κινήθηκαν βάσει άνωθεν εντολής;

Θα ελεγχθούν πειθαρχικά;

(Ήρεμα ρωτάω! Μέχρι στιγμής...)

Μητσοτάκη φτιάχνεις ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ, αλλά θα γκρεμοτσακιστείς μαζί με αυτό!»

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D3005325653044229%26id%3D100007004708966&show_text=true&width=500
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA