Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο εκνευρισμός της Άγκυρας αποτυπώνεται σε όλες τις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν - χθες ήταν η σειρά του Χουλουσί Ακάρ να μιλήσει για επιθετικότητα εκ μέρους της Αθήνας - που πάντως δεν φαίνεται να συγκινεί κανέναν στο διεθνές πεδίο. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε πως η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της επιθετικής κι επεκτατικής πολιτικής της Ελλάδας και των... Ελληνοκυπρίων. «Όλες οι άδικες, παράνομες ενέργειες που διαπράττονται από την Ελλάδα, παρά τις εκκλήσεις μας για καλόπιστο διάλογο, τυγχάνουν απάντησης στη διπλωματικό επίπεδο  και στο πεδίο  εντός του πλαισίου της αμοιβαιότητας».

Την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα η Άγκυρα βγάζει νέα anti-NAVTEX για τη Σαμοθράκη και τη Λέσβο, όπου η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις. Πάντως χθες ήταν η ώρα του Κυριάκου Μητσοτάκη να χτυπήσει καμπανάκι στην Άγκυρα από το βρετανικό δίκτυο ITV και να δηλώσει πως η Τουρκία μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα για το μεταναστευτικό και την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακινητών. «Καλούμε την τουρκική Ακτοφυλακή να κάνει τη δουλειά της, τηρώντας τη συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός δηλώνοντας πως η Αθήνα βλέπει την Τουρκία ως εταίρο σε αυτό το ζήτημα, ενώ εξήγησε πως η Ελλάδα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των συνόρων, σεβόμενη ταυτόχρονα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. «Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ-πολύ επικίνδυνο ταξίδι. Και αν δεν καταφέρει κάποιος να στείλει σαφές μήνυμα ότι προστατεύει τα σύνορά του, τότε περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Ελλάδα -ή στο Ηνωμένο Βασίλειο εν τέλει παράνομα», είπε ο Πρωθυπουργός.

Στην Κύπρο Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσαν την ευθυγράμμιση Αθήνας και Λευκωσίας αναφορικά με τα θέματα του Κυπριακού, όπου αναμένεται νέα προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση όμως του συμφωνημένου πλαισίου που ορίζουν τα Ηνωμένα Έθνη. Στις δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε πως τα τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας δεν στρέφονται εναντίον της Τουρκίας (όπως συχνά υποστηρίζουν Τούρκοι αξιωματούχοι) αλλά αντίθετα θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν την Άγκυρα, εφόσον αυτή σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. «Η τουρκική συμπεριφορά έχει επιδεινωθεί. Κατά τρόπο δραματικό. Οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, οι απειλές χρήσης βίας, θυμίζω το  casus belli εναντίον της Ελλάδος, καθώς και οι παραβιάσεις του δικαίου της θάλασσας συνεχίζονται αμείωτες. Στη μακρά λίστα προστίθενται και άλλα θέματα κατοχή εδάφους γειτονικών χωρών, συνεχείς παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, η καινοφανής εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Οι δυο υπουργοί μίλησαν και για την ευρωπαϊκή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο που αναμένονται στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Δεκέμβριο, στη βάση των προτάσεων του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Το επόμενο ραντεβού των δυο ανδρών είναι ορισμένο για την προσεχή Παρασκευή όπου θα συμμετάσχουν στις εργασίες της τετραμερούς διάσκεψης Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου και Κύπρου που θα λάβει χώρα στην Αθήνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA