Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση είναι μια τελευταία προειδοποίηση στους ανεμβολίαστους ώστε να καταφέρουν να κάνουν Χριστούγεννα σαν όλους τους υπόλοιπους. Και η φρασεολογία του Μητσοτάκη ήταν και χθες - όπως και κάθε άλλη φορά - ενθαρρυντική απέναντι σε αυτούς που διστάζουν. Στοχοποίησε αντίθετα αυτούς που υποδαυλίζουν την άρνηση.  Βέβαια στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο τρόπος για να πείσεις τους ανεμβολίαστους συμπολίτες δεν περνάει μέσα από την απαγόρευση του σινεμά. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν φαίνεται να πείθονται ούτε από τη στατιστική. Το γεγονός πως εννέα στους δέκα ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να κάνει τον κόσμο να τρέξει στα εμβολιαστικά κέντρα. Χλωμό. Θα υπάρξει ίσως ακόμη ένα μικρό κύμα προσέλευσης για πρώτη δόση κι έπειτα οι περισσότεροι θα παραμείνουν στην άρνηση. 

Εδώ και περίπου πέντε μήνες μια συγκεκριμένη μερίδα πολιτών προτιμά να εμπιστευτεί τους «τσαρλατάνους» κατά την Πρωθυπουργική έκφραση και όχι την επιστημονική κοινότητα, τη φαρμακευτική βιομηχανία και τους γιατρούς που δίνουν τη μάχη κάθε μέρα στις εντατικές. Κι όσο κι αν ο Μητσοτάκης επιβάλει ένα «μίνι λοκ-ντάουν» στους ανεμβολίαστους, όσες εκστρατείες πειθούς κι αν σκαρφιστούν οι ιθύνοντες νόες, κάποιοι δεν πρόκειται να μεταπειστούν. 

Αυτό βέβαια γεννά ένα σημαντικό πρόβλημα για όλους τους υπόλοιπους. Όσο ένα ποσοστό του πληθυσμού μένει εκτός εμβολιαστικού προγράμματος, τόσο πιο δύσκολα επιτυγχάνεται η συλλογική ανοσία. Και ταυτόχρνονα τόσο πιο πολύ απομακρύνεται αυτό το τέλος της διαδρομής, που τόσο πολύ θέλουν να οριοθετήσουν οι κυβερνήσεις. Ο ιός είναι ανθεκτικός, τα κύματα διαδέχονται το ένα το άλλο και οι ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα συνεχώς μετατίθενται. Εν τέλει ο Μητσοτάκης περιγράφει μια διαδρομή χωρίς ορατό τέλος. Σαν να μετακινείται συνεχώς το γκολπόστ - κανείς δεν ξέρει πότε τελειώνει η περιπέτεια, πότε επιτέλους αυτή η γρίπη θα γίνει ενδημική. Και πόσα Χριστούγεννα ακόμη θα είναι διαφορετικά, για ανεμβολίαστους και μη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA