Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επαμφοτερίζουσα στάση ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ισπανία και η Γερμανία σε σχέση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση που βάζει συνεχώς το θέμα στο τραπέζι. Την Παρασκευή το καμπανάκι το χτύπησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. Δίχως να τις κατονομάζει ζήτησε από τις δυο χώρες εταίρους να σταματήσουν την πώληση όπλων στην Τουρκία, από τη στιγμή που η χώρα αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής μας. Ακολούθησε η κλήση του Ισπανού Πρέσβη στην Αθήνα για εξηγήσεις από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών κ. Δεμίρη αλλά και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δυο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες, στην οποία σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου εξωτερικών ο κ. Αλβάρες έδωσε διευκρινήσεις και πρότεινε την άμεση επίσκεψή του στην Αθήνα προς πλήρη διευκρίνηση των σχετικών ζητημάτων. Η πρότασή του έγινε άμεσα δεκτή από την Ελληνική πλευρά. 

Ο Ερντογάν προσπαθεί να διασπάσει το ευρωμεσογειακό μέτωπο 

Διπλωματικοί κύκλοι παρατηρούν πως η Τουρκία επιδιώκει ρελάνς στην ελληνογαλλική συμφωνία, μέσω Ισπανίας. Μέσα στην εβδομάδα ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας αλλά και κορυφαία στελέχη της Ισπανικής κυβέρνησης επισκέφτηκαν τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα και κατά τη συνέντευξή που παραχώρησαν έσπευσαν να διαφημίσουν την αγορά ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου και πιθανώς ενός υποβρυχίου, ενώ υπέγραψε μαζί με τον Ισπανό Πρωθυπουργό έξι συμφωνίες, για συνεργασία σε τομείς που αφορούν την  ενέργεια, μέχρι την  αντιμετώπιση καταστροφών.

Η απάντηση ήρθε τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ισπανίας που έσπευσαν να θυμίσουν στον κ. Σάντσεθ τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Θα ευχόμασταν και άλλα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας. Και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες, και ιδίως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά τους και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε ο Νίκος Δένδιας, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είπε πως «Είναι αυτονόητο ότι τα κράτη-μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις, τις διακηρύξεις και τις προσεγγίσεις του Συμβουλίου, γύρω από θέματα που αφορούν τις σχέσεις μελών-κρατών της Ένωσης με την Τουρκία, την προκλητικότητα και την παραβατικότητα που η Τουρκία εμφανίζει σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Υπό το πρίσμα αυτό, θέλουμε να σημειώσουμε την παράμετρο αυτή: Ότι όφειλε ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Ισπανίας να λάβει υπόψη του, στις συζητήσεις αυτές, τη συνολική στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Οι ισπανικές τράπεζες έχουν έκθεση στην τουρκική οικονομία 

Ένας βασικός λόγος που η Μαδρίτη έχει επενδύσει στην συνεργασία με την Άγκυρα είναι η έκθεση που έχουν οι ισπανικές τράπεζες στην τουρκική οικονομία που εδώ και δυο χρόνια χάνει συνεχώς έδαφος, ενώ υπολογίζεται πως 600 ισπανικές εταιρείες εξάγουν στην Τουρκία και το επιδιωκόμενο ύψος της εμπορικής συνεργασίας των δυο χωρών αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη είναι εκτεθειμένη στην τουρκική οικονομία ενώ η BBVA, η δεύτερη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, εξαγόρασε πρόσφατα την τουρκική τράπεζα Garanti, γεγονός που δείχνει πως η σχέση των δύο πλευρών επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο στο χρηματοοικονομικό επίπεδο. Η Ισπανία θέλει να διασφαλίσει πως η τουρκική οικονομία δεν θα καταρρεύσει, ενώ σημειώνεται πως η χώρα είναι από αυτές που συχνά μπλοκάρει τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία που μπορεί να βλάψουν την τουρκική οικονομία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA