Μενού
  • Α-
  • Α+

Το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης των παιδιών παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση στη Βουλή για την Ευρωπαϊκή ημέρα αφιερωμένη στην προστασία των παιδιών. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης είναι ολιστικό, προϋποθέτει κεντρική οργάνωση και ευρεία κοινωνική αποδοχή, ενώ αποτελεί μία ευρύτερη στροφή στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων της εποχής. Επέμεινε, δε, ότι οι 11 άξονες του σχεδίου αναδιαρθρώνουν τις ισχύουσες δομές και λειτουργίες.

«Αφορμή της σημερινής εκδήλωσης είναι ασφαλώς η ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση και ήθελα και εγώ να βρεθώ σήμερα μαζί σας με αυτήν τη σημαντική συνεδρίαση για να προσθέσω και τη δική μου φωνή στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας Εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση αυτά που εξαιρετικά επώδυνου κοινωνικού ζητήματος» ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για να συμπληρώσει: «Προέρχεται από ενήλικες στο στενό περιβάλλον των παιδιών που κακοποιούνται. Το στερεότυπο του αγνώστου που προσφέρει καραμέλες στα παιδιά δεν ανταποκρίνεται δυστυχώς στην πραγματικότητα και στα στατιστικά στοιχεία... Πραγματικά ανατριχιαστικό το γεγονός ότι πολύ μικρό ποσοστό αυτών των περιστατικών φτάνει στις αρχές. Η κακοποίηση δεν συνεπάγεται αποκλειστικά βιασμό και μην έχουμε αμφιβολία ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν ακόμη αδράνειας στερεότυπα. Τα πρώτα οδηγούν στην ατιμωρησία ενώ τα δεύτερα οδηγούν στο ένοχο σκοτάδι.

Σε αυτές τις αγκυλώσεις απαντά το εθνικό σχέδιο για την προστασία παιδιών από την κακοποίηση. Πρόκειται πιστεύω για μια εθνική προσπάθεια που πρέπει να έχει ως θεμέλιο λίθο τη μηδενική ανοχή απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση κατά των παιδιών». 

«Γιατί η προστασία των ανηλίκων δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να θωρακίσει τους μελλοντικούς ενήλικες, ούτε απλώς μια πολιτική που αναβαθμίζει αποτελεί μια ουσιαστική δημοκρατική παρέμβαση που πλουτίζει τη σύγχρονη δημοκρατία στο πεδίο των δικαιωμάτων καταργεί τις ανισότητες τονώνει τη συνοχή της κοινωνίας Είναι με άλλα λόγια μια εθνική προτεραιότητα με την οποία θα πρέπει να ενταχθούν όλες οι δυνάμεις του κοινοβουλίου» σημείωσε.

Οι 11 άξονες του σχεδίου

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τους «11 άξονες του σχεδίου που αναδιαρθρώνουν σημαντικά τις ισχύουσες δομές και λειτουργίες. Να σταθώ στο εθνικό πρωτόκολλο κρουσμάτων το οποίο θα ορίζει σαφώς τους ρόλους όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 

Με τη σειρά του το εθνικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης των κακοποιημένων παιδιών θα διευκολύνει τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των περιστατικών. Θα αποτρέπει την παρουσία ατόμων με επιβαρυμένο παρελθόν κοντά σε ανήλικους στο εξής όλοι όσοι ασχολούνται με παιδιά θα πρέπει να διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας.

Είναι πραγματικά δυσεξήγητο πως ακόμα σήμερα δεν γνωρίζουμε ως πολιτεία πράγματι ποιοι είναι αυτοί που ασχολούνται με τα παιδιά παραδείγματος χαριν στον αθλητισμό. Καθιερώνεται η υποχρέωση όλων των φορέων να ορίζουν έναν υπεύθυνο παιδικής προστασίας, ενώ είναι πολύ σημαντικό οι διάσπαρτες διατάξεις και να κωδικοποιηθούν και να αυστηροποιηθούν.

Με τις πρόσφατες αλλαγές στον ποινικό κώδικα τα αδικήματα αυτά έγιναν κακουργήματα και η παραγραφή τους ξεκινά από την ενηλικίωση του θύματος ώστε να διευρύνεται ο χρόνος που μπορούν να καταγγελθούν. Καμία τέτοια προσπάθεια που αφορά την ίδια την κοινωνία δεν μπορεί να πετύχει εάν δεν την διαπεράσει. Όμως μια τέτοια προσπάθεια απαιτείται μια εκστρατεία ενημέρωσης. Έχει πολύ μεγάλη σημασία οτι από φέτος σε δυο τάξεις του δημοτικού και σε μια τάξη του γυμνάσιου διδάσκεται η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση». 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το εν λόγω σχέδιο δράσης θα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, με υπεύθυνη τη βουλευτή, Έλενα Ράπτη, που, όπως είπε, έχει να επιδείξει πλούσια εμπειρία και δράση στο εν λόγω ζήτημα, ενώ εξήρε και τη συμβολή της υφυπουργού Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Νατάσας Συρεγγέλα. Σημείωσε ακόμη πως τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα επιβλέπει η εθνική συντονιστική επιτροπή με στελέχη συναρμοδίων υπουργείων και πρόσωπα με μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα. «Η δημοκρατία μας ζητά να επιλέξουμε τη δυνατή φωνή έναντι της ένοχης σιωπής και αυτό κάνουμε, πολλώ μάλλον όταν η φωνή που μας καλεί είναι παιδική» κατέληξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA