Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μια πρώτη του τοποθέτηση προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αναφορικά με τη νέα Γερμανίδα ομόλογό του, Άλμα Μπέρμποκ (Alma Baerbock). «Καταρχήν, βέβαια, μένει να αποδειχθεί. Εχω συναντήσει την κυρία Μπέρμποκ δύο φορές, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Νομίζω στη δική μας ανάλυση, η συμμετοχή των Πρασίνων στη Γερμανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές ήταν κάτι το δεδομένο. Και μάλιστα, με αυξημένη πιθανότητα να είναι σε αυτό το Υπουργείο, κάτι το οποίο συνέβη», είπε αρχικά ο κ. Δένδιας.

Αναφορικά με τις ιδέες και τις θέσεις της νέας Γερμανίδας υπουργού εξωτερικών, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Η κυρία Μπέρμποκ στην αντιπολίτευση είχε απόλυτα ορθές και κατανοητές θέσεις. Θέσεις συμβατές με το Διεθνές Δίκιο, με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, με τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και με την ομοιογένεια και την ταυτότητα απόψεων που έχουν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε εξωτερικές απειλές. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, μένει να δούμε πώς θα τοποθετηθεί τώρα υπό τη νέα της ιδιότητα».

Οι Πράσινοι πίεσαν για αναφορά στην Ελλάδα και τη ναζιστική κατοχή 

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η νέα γερμανική κυβέρνηση προχώρησε στις προγραμματικές δηλώσεις της με αναφορά και στις ελληνογερμανικές σχέσεις αναφορικά με τη ναζιστική κατοχή. Αυτό μάλιστα συμπεριελήφθη στο κείμενο κατόπιν επιμονής των Πρασίνων:

«Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ευθύνη έναντι ιδίως των ευρωπαίων γειτόνων μας. Αλλά και οι τρέχουσες συζητήσεις στην Ελλάδα ή στην Ουκρανία δείχνουν ότι η από κοινού επεξεργασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Υποστηρίζουμε τις αποφάσεις της Μπούντεσταγκ για ένα Κέντρο Τεκμηρίωσης με θέμα "B Παγκόσμιος Πόλεμος και Γερμανική Κατοχή στην Ευρώπη" και για έναν τόπο μνήμης για τα θύματα της κατοχής της Πολωνίας και την περιπετειώδη γερμανοπολωνική ιστορία. Θέλουμε να αναγνωρίσουμε επισήμως τα θύματα των "δολοφονιών μέσω ευθανασίας" και της αναγκαστικής στείρωσης ως θύματα του εθνικοσοσιαλισμού», επισημαίνεται στην προγραμματική συμφωνία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA