Μενού
  • Α-
  • Α+

«Φοβάμαι ότι την αποτυχία σας θα την πληρώσει όλη η ελληνική κοινωνία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών. «Έχουμε κατοστάρες ανθρώπων που χάνουμε καθημερινά και έξω από τις εντατικές. Σας απασχολεί αυτό;», ρώτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό. 

Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμός - Μητσοτάκης: Ζήτησε να ανοίξει η 3η δόση και στους τέσσερις μήνες

«Σας καλώ να αναλογιστείτε την ευθύνη και να προχωρήσετε άμεσα, αν σήμερα έχουμε 150 συμπολίτες μας διασωληνωμένους έξω από ΜΕΘ, σημαίνει ότι θα χρειαστούμε το αμέσως επόμενο διάστημα 200 κλίνες ΜΕΘ για να αντιμετωπίσουν οι συμπολίτες μας τη μάχη. Επιτάξτε τώρα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τις ΜΕΘ. Επιτάξτε κλίνες και αξιοποιείστε στρατιωτικών νοσοκομείων για να ελπίζουν στη ζωή οι συμπολίτες μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

«Η ίδια η ζωή λέει πως υπάρχει ένα ποσοστό 15% στις ΜΕΘ που είναι εμβολιασμένοι και η μεγάλη αγωνία των επιστημόνων τώρα με την μετάλλαξη Όμικρον είναι το πέμπτο κύμα να αφορά ενδεχομένως ανενεργώς εμβολιασμένους. Οδηγείται σε καταστάσεις διχασμού την ελληνική κοινωνία. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τους ανθρώπους που είναι μέσα στο νοσοκομεία. Προσλάβετε έστω τώρα γιατρούς και νοσηλευτές! Χρειάζονται, λέτε, 2-3 χρόνια για να προσλάβετε γιατρούς, πέρσι πως πήρατε 200 με διαδικασίες fast track; Πώς; Λέτε ψέματα. Λέτε πως δεν υπάρχουν γιατροί! Θα αναφέρω ενδεικτικά μονάχα, στη χθεσινή συνάντηση μου με την ΕΙΝΑΠ που έδωσαν στοιχεία: Εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν αριθμό 800 γιατρών παθολόγων, γενικών ιατρών, καρδιολόγων, σε λίστες αναμένοντας τον διορισμό τους. Ενδεικτικά νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ: Προκήρυξη 1 θέσης παθολόγου και έστειλαν 39, γιατί δεν τους παίρνετε; Ιπποκράτειο για 1 θέση καρδιολόγου, 45 υποψήφιοι γιατί δεν τους παίρνετε;», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. 

«Αφήσατε το ΕΣΥ υπό κατάρρευση»

«Τα έχετε κάνει θάλασσα, αφήσατε το ΕΣΥ υπό κατάρρευση και επενδύετε στη λογική της ατομικής ευθύνης και της τιμωρητικότητας. Κύριε Μητσοτάκη σας καλώ να πάμε μαζί να συναντήσουμε τους γιατρούς να μας πουν αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία», είπε ο κ. Τσίπρας και σχολίασε πως «ο κ. Πέτσας είχε πει πως αν δίναμε χρήματα για γιατρούς και ΜΕΘ θα πετάγαμε τα λεφτά σε μαύρη τρύπα και κουβά. Επίσης είπε ο κ. Σκέρτσος πριν 1 μήνα πως είναι πολυτέλεια οι ΜΕΘ. Η αντίληψή σας είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολυτέλεια και πετάμε τα λεφτά», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Η Βουλή έκλεισε με 1 κρούσμα και τα σχολεία κλείνουν με 17»

«Απευθύνω έκκληση για να αντιμετωπίσουμε τα άμεσα, τα κρίσιμα. Να αφήσετε την αυταρέσκεια, τον αυταρχισμό και να προχωρήσετε στα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργηθούν συνθήκες αποκλιμάκωσης. Πόσο καιρό σας λέμε πως επωάζεται ο ιός στα σχολεία; Ποια ήταν η απόφαση σας; Συγχωνεύσεις τάξεων για να μην κάνετε πρόσληψη αναπληρωτή εκπαιδευτικού και να επιβάλλεται το πρωτοφανές 50% +1 κρουσμάτων για να κλείσει μία τάξη. Ο κ. Καραμανλής βρέθηκε θετικός και έκλεισε όλη η Βουλή. Για να κλείσει μία τάξη χρειάζονται 17 μαθητές», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και «κάρφωσε» στελέχη για τις σπουδές τους: «τι γίνεται στην Αμερική, αμερικανοσπουδαγμένοι;». 

«Ακραίο μέτρο»

«Λέγατε μέχρι πρότινος πως δεν κολλάει ο ιός στα ΜΜΜ και στους αστυνομικούς. Όπου δεν σας συμφέρει δεν κολλάει. Δεν έχετε κάνει ουσιαστική καμπάνια για εμβολιασμό και παίρνετε το πιο ακραίο μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις διχασμού και μία προοπτική υποβάθμισης της προσπάθειας που κάνουμε», τόνισε o Αλέξης Τσίπρας. 

«Η εμπιστοσύνη το σημαντικότερο τείχος ανοσίας» 

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως απέδειξε «ότι βρίσκεστε σε πανικό και αλλάζετε άποψη. Αυτό που κατηγορούσατε ως αντισυνταγματικό το φέρνετε και στέκεται δίπλα σας ο υπουργός σας, που έλεγε για αντισυνταγματικότητα της υποχρεωτικότητας, που έλεγε πως δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει πολίτες να εμβολιαστούν. Που ξέρουμε τις παλαιότερες απόψεις του για τα εμβόλια, εκτός της πανδημίας». 

Όσον αφορά τα ελληνικά νοσοκομεία «μας αποκαλείτε όλους ψεύτες, υγειονομικούς, ΕΙΝΑΠ, ΟΝΓΕ, πολίτες που έρχονται σε επαφή με την τραγωδία. Αποδεικνύεται πως είστε αυτουργός σε αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία. Δεν πήρατε αποφάσεις. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας που σας διακατέχει, που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε. Η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό τείχος ανοσίας που θα έπρεπε να στήσουμε απέναντι στην πανδημία. Το έλλειμμα εμπιστοσύνης δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε. Από την πρώτη στιγμή είστε εσείς ο ίδιος που δημιουργείται κλίμα αναξιοπιστίας απέναντι στους πολίτες, που παραβιάζετε τα μέτρα που επιβάλλετε και αντιμετωπίζετε την εμβολιαστική καμπάνια με χρηματοδοτήσεις στα ΜΜΕ. Διεξάγετε Εξεταστική Επιτροπή και κρύβετε τους υπουργούς να μην καταθέσουν γιατί θα αναγκαστούν να πουν αλήθειες. Θέλετε να φτιάξετε το δικό σας καθεστώς», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Από την ομιλία σας φάνηκε ότι στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να αποφύγετε την ευθύνη, ο λαός καταγράφει και χρεώνει αντιφάσεις, παλινωδίες και την υγειονομική τραγωδία», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας. 

«Είστε ο αυτουργός της υγειονομικής τραγωδίας»

«Το έχετε χάσει τελείως. Έχετε καταλάβει πως στα σχολεία υπάρχει υγειονομική βόμβα, 25% των κρουσμάτων είναι παιδιά. Καταθέσαμε πρόταση για να αραιώσουν τα τμήματα. Μη γελάτε! Τα σχολεία έκλειναν όπως άνοιγαν και την προηγούμενη και τη φετινή χρονιά. Τη φετινή χρονιά αποφασίσατε συγχωνεύσεις και έχετε εγκληματική ευθύνη. Το μόνο που έχετε κάνει 2 χρόνια είναι να ευνοήσετε τα ιδιωτικά συμφέροντα στα σχολεία. Θα δώσετε απάντηση για τα προσωπικά δεδομένα και την CISCO; Έχετε νομοθετήσει να μην κλείνουν ποτέ τα σχολεία. Σας είπαμε πως αυτό που κάνετε είναι παράνομο. Αποφασίσατε τα σχολεία να είναι χώροι που επωάζεται ο ιός. Τα τμήματα, με ένα κρούσμα, να κλείνει για 3 μέρες και οι μαθητές να επιστρέφουν με μοριακά που θα κάνουν δωρεάν. Αν διαφωνείτε στις προτάσεις είναι άλλο πράγμα. Ξέρω ότι έχετε τον κ. Παυλάκη σύμβουλο, συμφωνείτε με τα τοπικά lockdown; Αυτό που κάνετε είναι άλλη μια προσπάθεια υποτίμησης της επιστήμης, Μα λέγατε ακολουθείτε την επιστήμη, μετά την απαξιώσατε και πιστεύετε ότι οι επιστήμονες είναι κομματικοί. Εσείς την ώρα της κρίσης, αντί ως πρωθυπουργός ευθύνης, κουνάτε το δάχτυλο. Είστε ο αυτουργός της υγειονομικής τραγωδίας!», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Θα έκλειναν τα μισά σχολεία. Επιλέξαμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία με αυξημένα τεστ και είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τη σωστή αντιμετώπιση. Η κυβέρνηση θα κριθεί για τις επιλογές της. Με πολιτικό θάρρος προχωράμε σε μία απόφαση που δεν είναι εύκολη. Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι να κλείσουν ραντεβού έστω και με αίσθημα δυσαρέσκειας. Δεν με αφορά αν θα μου στοιχίσει ψήφους αυτό στις εκλογές», είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA