Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ με διαφορά από τον δεύτερο Γιώργο Παπανδρεόυ που επικράτησε στο «θρίλερ» της δεύτερης θέσης έναντι του Ανδρέα Λοβέρδου, παίρνοντας το... εισιτήριο για τον β' γύρο της διαδικασίας, που θα γίνει την Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου. Οι εκλογές του ΚΙΝΑΛ εξέπληξαν πάντως ακόμα και τους πιο αισιόδοξους υποστηρικτές του κόμματος, καθώς περισσότεροι από 270.000 ψηφοφόροι έσπευσαν να δηλώσουν την συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία. Αριθμός που αποτελεί ρεκόρ και δείχνει τη συσπείρωση των φίλων του κόμματος, οι οποίοι έσπευσαν μαζικά στις κάλπες, οδηγώντας το ΚΙΝΑΛ σε διαδοχικές παρατάσεις στη  διαδικασία.

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αποθέωση για τον Νίκο Ανδρουλάκη - Τα πρώτα του λόγια

Με ενσωματωμένο το 89,66% των ψήφων (το 90,13% των εκλογικών κέντρων - 240.270 ψήφοι) τα ποσοστά έχουν ως εξής:

  • Νίκος Ανδρουλάκης 37,11% (88.539)
  • Γιώργος Παπανδρέου με 27,75% (66.202)
  • Ανδρέας Λοβέρδος με 25,91% (61.812)
  • Παύλος Χρηστίδης με 3,25% (7.757)
  • Χάρης Καστανίδης με 3% (7.149)
  • Παύλος Γερουλάνος με 2,97% (7.095)

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε στη νότια Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης-, πρώτευσε στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα. Ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτευσε στη δυτική Ελλάδα. Στην Αττική πλειοψήφησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι συνεργασίες στον δεύτερο γύρο

Τα σενάρια για τις συνεργασίες στον δεύτερο γύρο έχουν ήδη ξεκινήσει. Με δεδομένο ότι ο κ. Λοβέρδος έχει επανειλημμένα δηλώσει πως αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ πρέπει να εκλεγεί βουλευτής που θα δώσει τη μάχη μέσα στη βουλή απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα, θα πρέπει να δηλώσει τη στήριξή του στον Γιώργο Παπανδρέου. Οι κκ. Καστανίδης και Γερουλάνος διατηρούν πολιτικές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου και θεωρείται αρκετά πιθανό να στηρίξουν τον πρώην πρωθυπουργό στο δεύτερο γύρο, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης, που δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον κ. Ανδρουλάκη, διαθέτει όμως έναν πυρήνα υποστηρικτών στη νεολαία που θα μπορούσαν – με ηλικιακούς όρους – να στηρίξουν πιο εύκολα μια υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ρεκόρ συμμετοχής

Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν 276.000 ψηφοφόροι, αριθμός ρεκόρ που έχει γεμίσει αισιοδοξία τους ανθρώπους του ΚΙΝΑΛ. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε να παραταθεί το κλείσιμο της κάλπης κατά μία ώρα, ενώ σε πολλές περιοχές χρειάστηκε ακόμα περισσότερος χρόνος καθώς οι ουρές των ψηφοφόρων ήταν μεγάλες. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, την ολική επαναφορά του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή. 

Γι' αυτό τώρα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να μελετήσουν κατά πόσο κάποιοι από τους ψηφοφόρους θα επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο ότι η πολιτική που εφάρμοσε όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι πιθανό να μην τους εκφράζει. Βέβαια, μέχρι τις εθνικές εκλογές κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί αλλά όλα δείχνουν πως «το ΠΑΣΟΚ είναι και πάλι εδώ», έτοιμο να πάρει πίσω αρκετούς από τους ψηφοφόρους που ανήκουν στον χώρο των κεντρώων.

Σε κάθε περίπτωση, η τράπουλα μετά και τις 12 Δεκεμβρίου - οπότε θα έχουμε οριστικά τον νέο πρόεδρο στο Κίνημα Αλλαγής - θα ανακατευτεί και Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθούν με διαφορετικά δεδομένα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, άλλωστε, ότι κυβερνητικά στελέχη δήλωναν για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ ότι «είναι θετικό γεγονός η μαζική συμμετοχή», χωρίς να θέλου να κάνουν κάποιο άλλο σχόλιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA