Μενού
  • Α-
  • Α+

Ξεκάθαρο μήνυμα να αυξηθεί ο εμβολιασμός των πολιτών κατά του κορονοϊού αλλά και να τηρηθούν τα μέτρα κατά της Covid-19 έστειλαν κυβέρνηση και Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Οπως τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν, η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έγινε σε άριστο κλίμα συνεργασίας. 

Διαβάστε ακόμη: Οικονόμου: Χωρίς νέα μέτρα τα Χριστούγεννα - Αυξημένο testing και εμβολιασμοί

Στη συνάντηση αναγνωρίστηκε η σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορονοϊού. «Πολιτεία και Εκκλησία της Ελλάδος, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη συνεργασία προς την κατεύθυνση της επίλυσης χρονιζόντων προβλημάτων ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη μεταρρύθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Έθεσε τα κύρια ζητήματα αφενός μεν της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με στόχο την υποστήριξη του φιλανθρωπικού έργου και τη συμβολή στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης και αφετέρου του νομοθετικού εξορθολογισμού και επικαιροποίησης του πλαισίου του 1945, που αφορά στους κληρικούς στη χώρα μας.

Θέλοντας να διαψεύσει τις φήμες των προηγούμενων ημερών επισήμανε ότι «ουδεμία επιπλέον πρόσληψη, πέραν των τακτικών και κατ’ έτος προγραμματισμένων, συνεπάγεται, ουδεμίας μορφής μονιμοποίηση, και ως εκ τούτου ουδέν πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος». Τονίστηκε ακόμα ότι όλα αυτά τα ζητήματα απασχολούν διαχρονικά την Εκκλησία της Ελλάδος και προφανώς δεν δύνανται να επιλυθούν στο πλαίσιο μίας συνάντησης, αλλά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς και ρεαλιστικής μελέτης.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση να παραστεί στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, έκανε έναν απολογισμό των σημαντικών αλλαγών που προώθησε η παρούσα κυβέρνηση έως τώρα για την επίλυση προβλημάτων που ταλάνιζαν την Εκκλησία για πολλά χρόνια και συνεχάρη τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την υποστήριξη της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Επανέλαβε την πρόθεση έναρξης διαλόγου επί των προαναφερθέντων ζητημάτων, με άξονες την κοινωνική συνοχή, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διαφάνεια.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρθηκε στην επιβεβαίωση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας και ευχαρίστησε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για τη γόνιμη συνεργασία.