Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπό άλλες προϋποθέσεις, τέτοιες μέρες μπορεί να ετοιμαζόμασταν για καμία πίστα του σκι ή έστω καμία πίστα εντός Λεκανοπεδίου, αλλά έχει έρθει η Όμικρον και μας τα χαλάει. Ας όψεται, λοιπόν, και ας πω τι άκουσα αυτό το Σαββατοκύριακο. 

Η Ντόρα στο Επικρατείας;

Μπορεί να μην ξέρουμε πότε θα γίνουν οι εκλογές, όμως όλοι συζητούν γι’ αυτές. Θέλετε μιας και το ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή; Θέλετε μιας και ο Νίκος Ανδρουλάκης με την εκλογή του δείχνει να ανακατεύει κάπως τα λιμνάζοντα ύδατα; Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, και με δεδομένο ότι σχεδόν όλοι οι εκλεγέντες βουλευτές του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ (Πικραμμένος, Γεραπετρίτης, Γιαννάκου, Θεοδωρικάκος και Ταραντίλης) θα πρέπει να βρουν περιφέρεια εκλογής ή να πάνε σπίτι τους (με μια ίσως μόνο εξαίρεση), είναι σαφές ότι υπάρχουν ανοιχτές θέσεις. 

Ένα όνομα που ακούω, λοιπόν, ότι θα μπορούσε να κατευθυνθεί εκεί είναι η Ντόρα Μπακογιάννη που στις τελευταίες εκλογές εξελέγη βουλευτής Χανίων, ηγούμενη της προσπάθειας να βαφτεί «μπλε» η Κρήτη. Μια τέτοια κίνηση φαντάζομαι θα εξυπηρετούσε και άλλους σχεδιασμούς, ενώ και η ίδια η κυρία Μπακογιάννη θα είχε μεγαλύτερο περιθώριο να ασχολείται με κεντρικά ζητήματα, όπως τον συντονισμό της σχέσης βουλευτών ΝΔ με το Μέγαρο Μαξίμου που της έχει ανατεθεί. Όλα αυτά είναι ανοιχτά. Κλειδωμένο είναι μόνο ότι η πολύπειρη βουλευτής θα πάει στο Καρπενήσι για τα Χριστούγεννα. Εξ ου και το Σάββατο ρωτούσε μετά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό τον τοπικό βουλευτή Ευρυτανίας Κώστα Κοντογεώργο, αν έχει χιόνι…

Παραιτήσεις

Αυτές τις μέρες θα παραιτηθούν γενικοί γραμματείς που θέλουν να πολιτευθούν στις εκλογές. Και αυτό γιατί πρέπει να βγει ΦΕΚ έως και του Αϊ-Γιαννιού, στις 7 Ιανουαρίου, όταν και λήγει το σχετικό εκ του νόμου περιθώριο. Σήμερα ή αύριο παραιτείται η Σοφία Νικολάου από τη θέση της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής και η Βίκυ Λοϊζου από το Τουρισμού. Δεν βλέπω να τη βγάζει στο Υγείας ο Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο οποίος κατηγορήθηκε -αδίκως, να πω- ως παραλήπτης της μελέτης Λύτρα-Τσιόδρα. Ακόμα, θα φύγει η διοικήτρια του ΣΕΦ Χριστίνα Τσιλιγκίρη, που θέλει να είναι ξανά υποψήφια στη Β’ Πειραιώς. Ο Δημήτρης Φραγκάκης, Γ.Γ. του ΕΟΤ που πολιτεύεται στα Χανιά δεν θα παραιτηθεί, καθώς εκ του νόμου δεν πρέπει. 

Τι μέτρησε ο δημοσκόπος

Αρμόδια πηγή μου ενημέρωσε για το εξής: στο Μέγαρο Μαξίμου μέτρησαν όλες τις προηγούμενες μέρες μια σειρά πραγμάτων. Το πρώτο συμπέρασμα ήταν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «γράφει» καλά και πιέζει πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο κατά βάση αντλεί ψήφους. Είναι άγνωστο, αν η τάση θα συνεχιστεί, αλλά αυτό μοιάζει να είναι ένα πρώτο συμπέρασμα. Παράλληλα, η περίφημη... μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα είναι άγνωστη για τον κόσμο. Η πηγή μου με ενημέρωσε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην κυλιόμενη δεν ήξεραν καν για τι τους ρωτούσαν. Ίσως, αν ρωτούσε ο άνθρωπος την άποψή τους για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο να είχε καλύτερη τύχη...

Συμπεριφορά χούλιγκαν

Πολύ μεγάλη αίσθηση μου προκάλεσαν τα όσα άκουσα για γνωστό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ γνωστό όμως. Αυτόπτες μάρτυρες στη συζήτηση του Προϋπολογισμού μου περιέγραφαν ότι ήταν εκτός εαυτού, φώναζε διαρκώς και διέκοπτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο μιλούσε. Μάλιστα, αν πιστέψω και έναν βουλευτή (και όχι της ΝΔ, για να μην λένε), έκανε ακόμα και απρεπέστατες χειρονομίες σε κάποια φάση έντασης. Δεν ξέρω πού να αποδώσω όλη αυτή τη νευρικότητα, αν και η ενασχόληση με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο μπορεί να φέρει νεύρα στον άνθρωπο. Προφανώς, πάντως, δεν τον κάλμαρε ούτε η διπλή... πέρδικα που του σερβιρίστηκε στο καφενείο της Βουλής γύρω στις 16:30.

Πρόσκληση στο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός έχει πολύ καιρό να καλέσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ για την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συζήτηση. Ως πρόεδρος της ΝΔ καλούσε στην «Κακκαβιά», στη Δοϊράνης, πίσω από το Ωνάσειο, για εξαιρετική ψαρόσουπα. Την πρώτη χρονιά ως πρωθυπουργός έκανε το event στο Σχεδία Home, στην οδό Κολοκοτρώνη, όπου είχε πει την ατάκα ότι θα ανέβει στο βουνό για να σκεφτεί πιο καθαρά για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τώρα, λοιπόν, πληροφορούμαι ότι η πρόσκληση θα είναι στο Μέγαρο Μαξίμου, μπροστά στο τζάκι, με κρασί και μεζέδες, αν και μένει η οριστικοποίηση του πράγματος. Αν το κάνει, θα γίνει μάλλον την Πέμπτη, την προπαραμονή των Χριστουγέννων. Και συνήθως αυτές οι συζητήσεις μεταξύ τυρού και αχλαδίου έχουν ενδιαφέρον. 

Ο ευγενής Γιάννης

Να αλλάξω κλίμα και να πάω σε έναν ευγενή της πολιτικής. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, έφερε γλυκά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και τους τα άφησε τη μέρα της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Μαζί με τις ευχές του. Κύριος, όπως πάντα!

Ο μικρός θαυμαστής του Κυριάκου

Μια έκπληξη περίμενε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό. Την ώρα που έβγαινε από την αίθουσα της Ολομέλειας, τον περίμενε ο πιο μικρός θαυμαστής του: ο Χρήστος Μάνος, ο γιος της γαλάζιας βουλευτή της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, της Άννας Ευθυμίου, ο οποίος είχε κάτσει υπομονετικά επί ώρα, για να ευχηθεί στον πρωθυπουργό. Πράγματι, του ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα και, βεβαίως, πήρε και τη φωτογραφία του από τον φωτογράφο του πρωθυπουργού, Δημήτρη Παπαμήτσο. 

Ασυμβίβαστοι

Κλείνω με ένα ωραίο event. Σήμερα στις 18:00 στον Ιανό θα παρουσιαστεί η ελληνική έκδοση του βιβλίου του Μπαράκ Ομπάμα και του «Αφεντικού», Μπρους Σπρίνγκστιν «Ασυμβίβαστοι. Γεννημένοι στην Αμερική». Συζητούν ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Αθηναΐς Νέγκα και ο Γιώργος Μουχταρίδης. Βεβαίως, την έκδοση του βιβλίου κάνει η ΑΘENS Bookstore του Γιώργου Μουρούτη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA