Μενού
  • Α-
  • Α+

Με self test αντί για rapid test θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο. Μάλιστα, τρεις ήταν οι λόγοι που έκαναν τον πρωθυπουργό να μην πει «ναι» σε εισηγήσεις, που ήθελαν rapid test για τα ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, ακόμη και για εμβολιασμένους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λόγοι ήταν οι εξής: 

  • Ενα τέτοιο μέτρο θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους 
  • Θα ήταν δύσκολο το μέτρο με τα rapid test στην εφαρμογή του
  • Θα ήταν δύσκολο για τους φαρμακοποιούς λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας

Πάντως, είναι σαφές, κάτι που φάνηκε και από την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για τη μετάλλαξη Ομικρον και μπορεί να δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα υπάρξει γενικό lockdown στη χώρα, αλλά έχει ήδη σχέδιο για νέα μέτρα αν χρειαστεί. Συγκεκριμένα, στο σχέδιο δύο φάσεων που εξήγησε ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνονται μέτρα όπως η τηλεργασία και η επαναφορά του ωραρίου στην εστίαση και στη διασκέδαση. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Νομίζω ότι πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητή η σημασία αυτής της πρωτοβουλίας. Γιατί θα επιτρέψει σε όλους μας να ελέγχουμε την υγεία μας σε πραγματικό χρόνο. Αλλά θα κάνει τελικά πιο άνετη, πιο ελεύθερη, πιο ασφαλή τη διασκέδαση, γνωρίζοντας ότι το περιβάλλον στο οποίο θα βρισκόμαστε θα είναι πιο ασφαλές.

Και θα ζητήσω από τους συμπολίτες μας να μην περιοριστούν μόνο στα δυο δωρεάν self test τα οποία χορηγεί η πολιτεία, αλλά στην κρίση τους, όποτε βρίσκονται σε χώρους μαζικής συνάθροισης, οι ίδιοι με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην υγεία τους και στην υγεία των ανθρώπων που αγαπούν, να προχωρούν και να κάνουν επιπρόσθετα self test, έτσι ώστε να έχουμε μία πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».