Μενού
  • Α-
  • Α+

Φως στο τούνελ δε διαφαίνεται αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη αφού το κοινοβούλιο ανακοίνωσε μεν την αναβολή των εκλογών στη χώρα, χωρίς πάντως να δώσει νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή της. Η ιδέα των εκλογών που ήταν προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου αντιμετώπιζε μια σειρά από σοβαρές προκλήσεις, κυρίως πρακτικές αλλά και συνταγματικές. Εδώ και καιρό όσοι παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα στη Λιβύη έλεγαν πως δεν υπάρχει ασφαλές περιβάλλον που θα επιτρέψει τις εκλογές να πραγματοποιηθούν στη χώρα, αφού ούτε οι αντιμαχόμενες πλευρές είχαν παραδώσει τον οπλισμό τους, ούτε οι μισθοφόροι και οι ξένες δυνάμεις είχαν αποχωρήσει από το έδαφος.

Η ακινησία αυτή απειλεί να ξαναρίξει τη χώρα σε έναν ακόμη γύρο σύγκρουσης, ενώ είναι σαφές πως ούτε τα εμπλεκόμενα μέρη, ούτε η διεθνής κοινότητα πιέζουν για μια άμεση αποχώρηση ξένων στρατευμάτων, ενώ τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη αδυνατούν να επιβάλλουν μια λύση. Στο παρασκήνιο φαίνεται πως διεξάγονται διάφορες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το κατά πόσο θα μπορούσαν να διοργανωθούν εκλογές στη χώρα - έστω και με μια μικρή αναβολή μερικών εβδομάδων - τίποτε όμως δεν προμηνύει πως αυτή μπορεί να στεφθεί από επιτυχία. 

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία, ενώ διπλωματικοί κύκλοι φαίνεται πως περίμεναν εδώ και καιρό αυτή την εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι ξένων πρεσβειών στην Αθήνα επιμένουν πως «η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, από τη στιγμή που τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρώπη δε διαθέτουν τη δεδομένη χρονική στιγμή, αποτελεσματικούς μοχλούς πίεσης για να επιβάλλουν την πρόθεσή τους». Στην πρωτεύουσα της χώρας αλλά και σε άλλες περιοχές ήδη σημειώνονται κινήσεις ενόπλων ομάδων, ενώ υπάρχει διάχυτος φόβος ότι μπορεί να προκύψει ένας νέος κύκλος βίας. Μια αποσταθεροποίηση της Λιβύης θα σήμαινε πιθανότατα νέα μεταναστευτικά κύματα προς τη Λαμπεντούζα και αλλού κι αυτός είναι ένας βασικός λόγος ανησυχίας για την Αθήνα. Ο άλλος έχει να κάνει με την επιρροή της Τουρκίας στη χώρα (υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε το τουρκολιβυκό σύμφωνο με το καθεστώς Σάρατζ που πάντως δεν έχει νομιμοποιηθεί από το Κοινοβούλιο της χώρας) που έχει αναπτύξει στρατεύματα στο έδαφος της χώρας εδώ και χρόνια, μαζί με Σύρους μισθοφόρους αλλά και drones που χρησιμοποιούνται στο πεδίο. 

Υπενθυμίζεται πως οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το καλοκαίρι και συγκρότησαν κυβέρνηση που θα οδηγούσε τη χώρα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το εάν και πότε θα μπορεί να λάβουν χώρα οι εκλογές. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA