Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να εφαρμοστούν -αν χρειαστεί- τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό και πριν από την Πρωτοχρονιά. Όπως σημείωσε μιλώντας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναμένει και ο ίδιος τις εισηγήσεις των ειδικών με στόχο «να φρενάρουμε την εξάπλωση της μετάλλαξης όμικρον για να δώσουμε τις δυνατότητες στο σύστημα υγείας να πάρει κάποιες ανάσες».

Διαβάστε ακόμη: Νέα μέτρα: Σκληρές επιλογές για διασκέδαση και γήπεδα στο τραπέζι - «Κληρώνει» για την εισήγηση των λοιμωξιολόγων

«Αναμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και στη συνέχεια θα γίνουν εξαγγελίες από το υπουργείο Υγείας. Είμαστε σε ένα σημείο που η μετάλλαξη Ομικρον τείνει να γίνει επικρατούσα και στη χώρα μας όπως αναμέναμε. Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα. Τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η νοσηρότητα της όμικρον να μην είναι τόσο έντονη όπως της Δέλτα» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Για συνεχίσει: «Όμως καθώς βγαίνουμε από το τέταρτο κύμα της πανδημίας, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που θα μας υποδείξουν  οι ειδικοί. Ο χρόνος θα καθοριστεί από αυτούς διότι η εκτίμηση ήταν ότι τα μέτρα θα χρειαστεί να τα πάρουμε μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά αναμένουμε τις δικές τους υποδείξεις έτσι ώστε να φρενάρουμε την εξάπλωση της όμικρον για να δώσουμε τις δυνατότητες στο σύστημα υγείας  να πάρει κάποιες ανάσες».

Από την πλευρά της η κ. Σακελλαροπούλου σχολίασε αναφορικά με τα επικείμενα νέα μέτρα: «Εσείς αποφασίζετε για τα μέτρα. Εγώ και πάλι το κάνω με κάθε ευκαιρία, μια έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Αυτό που λέμε το δώρο, τον μονόδρομο για την ελευθερία μας».

Συνεχίζοντας για την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως: «Είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης ως προς τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και σταδιακής μείωσης της πίεσης στις εντατικές. Αυτό είναι ενθαρρυντικό και μας δίνει κάποια μικρά, περιθώρια χρόνου να ετοιμάσουμε τις άμυνες μας, απέναντι και στην όμικρον».

«Υποχρεωτικότητα από τις 16 Ιανουαρίου»

Ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με την τρίτη δόση του εμβολίου επισήμανε στην ΠτΔ: «Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια και για την Όμικρον είναι απαραίτητη. Ειδικά η 3η δόση είναι απολύτως απαραίτητη ειδικά για τους πιο ηλικιωμένους. Ευχαριστώ συμπολίτες που έσπευσαν – είναι ελάχιστοι οι άνω 60 που ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί ή προγραμματίσει 3η δόση. Τους ενθαρρύνω να το κάνουν. είναι μια πρόσθετη γραμμή άμυνας απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον. Και βέβαια εξακολουθώ να προσπαθώ να πείσω τους συμπολίτες μας που ακόμα σκέφτονται την 1η δόση να κάνουν το βήμα αυτό. Η υποχρεωτικότητα των άνω των 60 θα καταστεί ενεργή 16 Ιανουαρίου και ελπίζουμε μέχρι τότε περισσότεροι να αξιοποιήσουν αυτό το δώρο που έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό και ασφαλές».

Και κατέληξε: Ακριβώς πέρσι τέτοια εποχή είχαμε κάνει πρώτοι την πρώτη δόση του εμβολίου. Από τότε έχουν γίνει παραπάνω από 16 εκατομμύρια εμβόλια στην πατρίδα μας. Η επιχείρηση Ελευθερία παρά τις δυσκολίες ήταν και είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση και το γεγονός ότι σήμερα έχουμε φτάσει πια στο 80% των συμπολιτών μας που είναι εμβολιασμένοι, προσωπικά δεν μπορώ να το θεωρήσω ότι είναι ένα κακό αποτέλεσμα.

Χρειαζόμαστε όμως ακόμα περισσότερους εμβολιασμούς, διότι δυστυχώς οι αρχικές μας εκτιμήσεις ότι θα μπορούσαμε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας με έναν εμβολιασμό της τάξης του 70% του ενήλικα πληθυσμού, ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών, έπεσαν έξω. Γι’ αυτό και το 80% των ενηλίκων δεν είναι αρκετό και γι’ αυτό πρέπει να επεκτείνουμε τον εμβολιασμό στα παιδιά. Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς, που ήδη έσπευσαν και έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση στις ευαίσθητες ηλικίες 5 έως 11.

Στις 3 Ιανουαρίου θα αρχίσουν ξανά μαζικές παραλαβές όπως και σε όλη την Ευρώπη, εμβολίων για αυτές τις ηλικίες, οπότε θα έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε πάλι την πλατφόρμα και να προσφέρουμε πολλά περισσότερα εμβόλια στα παιδιά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία να ξαναλειτουργήσουν. Πολύ σημαντικό για την ελληνική κοινωνία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA