Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει πριν γυρίσει ο χρόνος τις εκκρεμότητες με τον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων που θα προέκυπτε ως φυσική αναγκαιότητα, μετά την υποχρεωτική εκ του νόμου παραίτηση ορισμένων για να είναι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές. Έτσι η Σοφία Νικολάου θα είναι υποψήφια στην Εύβοια, η Βίκυ Λοϊζου θα είναι στις Κυκλάδες και ο Παναγιώτης Πρεζεράκος που ακούστηκε έντονα με τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα θα πάει σπίτι του. Δεν εξαντλείται, όμως, εκεί το παρασκήνιο. 

Ο Κουρμούσης στο ΤΧΣ;

Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα την αντικατάσταση του Ειδικού Γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση από το στέλεχος του ESM Μαριαλένα Αθανασοπούλου. Ο κ. Κουρμούσης ήταν μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, με δεδομένο ότι είχε διατηρηθεί επί περίπου 10 χρόνια σε παρόμοιες θέσεις και είχε γίνει Ειδικός Γραμματέας επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διατηρήθηκε. Υπερφιλόδοξος εν πολλοίς, έφτασε κάποια στιγμή να πλασάρεται και για υφυπουργός Οικονομικών στη θέση του καρατομηθέντος εν τελεί Γιώργο Ζαββού, κάτι που είχε προκαλέσει τότε την έκρηξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο χρόνος, όμως, γιατρεύει τις πληγές, όσο και αν αρκετές στη σχέση Κουρμούση-τραπεζιτών παραμένουν ανοιχτές. Ο ίδιος, όμως, μάλλον δεν καρατομήθηκε, αλλά πηγαίνει προς... ΤΧΣ μεριά. Ακούγεται έντονα για τη θέση του αναπληρωτή CEO του Ταμείου και, αν ένας άνθρωπός μου... έπιασε σωστά τους ψιθύρους στο πρόσφατο πάρτι της συζύγου, Σουζάνας Κλημεντίδη στο Bar 56 της Πλουτάρχου στο Κολωνάκι, για το οποίο σας είχα γράψει, μάλλον έχει καλές πιθανότητες. Έτσι μου είπε χθες και ένας τραπεζίτης, ο οποίος, σημειωτέον, δεν... πεθαίνει κιόλας για τον κ. Κουρμούση. 

Δύο ΟΝΝΕΔίτες στην Καλλιθέα

Με ενδιαφέρον διάβασα, επίσης, την τοποθέτηση του Δημήτρη Γαλαμάτη σε θέση γενικού γραμματέα Επικοινωνίας, στη θέση του Γιάννη Μαστρογεωργίου (θα επανέλθω). Ο κ. Γαλαμάτης είναι πρώην βουλευτής της ΝΔ, στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή, πρώην δήμαρχος Βόλβης και είχε πολιτευθεί ξανά το 2019 στην Α’ Θεσσαλονίκης. Στη γενική γραμματεία Επικοινωνίας θα βρει έναν παλιό του φίλο, από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Και αυτό γιατί ο κ. Γαλαμάτης ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης από το 1996 ως το 1999 και συνέπεσε με τον κ. Οικονόμου όσο αυτός ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ από το 1998 ως το 2001. 

Κυβέρνηση με... Foresight

Δεν μου πέρασε απαρατήρητη, επίσης, η αναβάθμιση του κ. Μαστρογεωργίου εντός της κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά δημιουργείται Ειδική Γραμματεία Προοπτικής Διερεύνησης (Strategic Foresight) στην Προεδρία της κυβέρνησης. Η έννοια του Foresight, του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, δηλαδή, και της επένδυσης στην έρευνα και στη συνεργασία με δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τα trends του μέλλοντος ήταν κάτι ενδιαφέρον που είχε επωμισθεί μια ομάδα στο γραφείο του πρωθυπουργού, με μπροστάρηδες τον κ. Μαστρογεωργίου και τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Πλέον, η ομάδα αποκτά άλλη οντότητα, αν και θα είναι σε άμεση συνεννόηση με το γραφείο του κ. Δημητριάδη. Θα έχει, όμως, διαφορετική ευχέρεια να αναπτύξει συμπράξεις με ερευνητικά κέντρα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ο.Ο.Σ.Α. 

Κλάμα στη νύχτα

Η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα στη νυχτερινή διασκέδαση, αρχής γενομένης από τις 3 Ιανουαρίου, και πρακτικά για όλο τον μήνα, είναι ένα χτύπημα στους ανθρώπους της νύχτας. Ιδίως σε αυτούς που επένδυσαν στην αναβάθμιση των καταστημάτων τους και στο πρόγραμμα τους και τώρα αντιμετωπίζουν την προοπτική να μπουν γερά μέσα. Μου έλεγε, για παράδειγμα, άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα της νύχτας για το Nox, όπου εμφανίζεται ο Αντώνης Ρέμος, στην Ιερά Οδό. Πρόκειται, λοιπόν, για μια επένδυση περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ που έκαναν ο Ηλίας Μαροσούλης με τον γαμπρό του Άγγελο Κοταρίδη (έχει παντρευτεί την κόρη του Ηλία, Έφη). Οι άνθρωποι έφτιαξαν έναν εντυπωσιακό χώρο, με έναν καλλιτέχνη με μεγάλο κασέ, παίρνοντας όμως και ένα εξαιρετικά σημαντικό ρίσκο σε μια περίοδο που δεν ήταν καθόλου δεδομένο ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Και για να είμαι δίκαιος, δεν είναι οι μόνοι. 

Σήμερα-αύριο η ψηφιακή ταυτότητα

Σας είπα την προηγούμενη εβδομάδα ότι την Πρωτοχρονιά θα έχουμε τις ταυτότητες μας στο κινητό μας, μέσω της εφαρμογής Covid Free Gr Wallet, όπου έχουμε και τα πιστοποιητικά μας. Ρώτησα χθες πώς πάμε και μου είπαν ότι... το κουμπί θα πατηθεί σήμερα ή αύριο, καθώς εκκρεμούσε μόνο η έγκριση από την google για τα κινητά τύπου Android

Η επιστροφή της Απογευματινής;

Πληροφορούμαι ότι είναι ώριμες οι σκέψεις για την επαναφορά σε κυκλοφορία του ιστορικού τίτλου της «Απογευματινής», της εφημερίδας που ίδρυσε η οικογένεια Μπότση και συνδέθηκε με τη συντηρητική παράταξη της χώρας. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι μεγάλος digital όμιλος είναι σε προχωρημένη συζήτηση για την επανέκδοση της εφημερίδας σε καθημερινή βάση και φαίνεται πως έχει βρεθεί η φόρμουλα με την Εθνική Τράπεζα. Ήδη, δε, με παρασκηνιακές κινήσεις έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για τη στελέχωση του φύλλου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA