Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους επτά μήνες για όσους άνω των 18 ετών δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε σήμερα, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Reader. Το μέτρο θα έχει εφαρμογή από την 1 Φεβρουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου και έχει κλείσει το επτάμηνο σε αυτή την ημερομηνία θα θεωρείται ανεμβολίαστος.

Διαβάστε ακόμη: Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Οσοι δεν κάνουν την τρίτη δόση έως 1 Φεβρουαρίου θεωρούνται ανεμβολίαστοι

Οπως ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 άτομα με τη δυνατότητα όμως να έχουν κλείσει ραντεβού για τρίτη δόση έως την 1η Φεβρουαρίου. Οσοι δεν θα εμβολιαστούν με τρίτη δόση εντός 7μηνου από τη δεύτερη δόση θα έχουν πρόσβαση στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει ισχύ για 9 μήνες, αλλά αφορά μόνο τα ταξίδια. Για την είσοδο σε εστίαση και κλειστούς χώρους θα χρειάζεται να επιδεικνύουν το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

H KYA περιλαμβάνει: 

1. Διάρκεια πιστοποιητικού εμβολιασμού ενηλίκων στο επτάμηνο από 1/2.

2. Εναλλακτική δυνατότητα διπλής χειρουργικής ή Ν95 οπου απαιτείται αυξημένη προστασία.

3. Ισχύς πιστοποιητικού εμβολιασμού για εμβολιασμένους που νοσούν με βάση το εκάστοτε πρωτόκολλο του εοδυ (αντί 14 ημερών).

4. Απαγόρευση επισκεπτηρίου σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κλπ πλην ασθενών τελικού σταδίου

Διαβάστε αναλυτικά την ΚΥΑ εδώ 

Ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασθέντων στο εξωτερικό

Εξάλλου, την Κυριακή δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και η ΚΥΑ για την λειτουργία της πλατφόρμας εμβολιασθέντων στο εξωτερικό. Πιθανότατα, τίθεται σε λειτουργία τη Δευτέρα (10/01), ώστε να μπορούν όσοι πολίτες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί στις 27 της Ε.Ε και σε 28 συνεργαζόμενες χώρες μεταξύ των οποίων Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, να αποφύγουν το πρόστιμο των 100 ευρώ από την 16η Ιανουαρίου.

Τι είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Νωρίτερα, την Κυριακή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είχε προαναγγείλει Κυριακή τη σημαντική αλλαγή σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι από την 1η Φεβρουαρίου η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού θα λήγει στους επτά μήνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού με δύο δόσεις θα διαρκεί επτά μήνες, ωστόσο δεν επηρεάζεται στους επτά μήνες η ισχύς του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για ταξίδια στην Ευρώπη.

Όπως είπε, εξάλλου, ο υπουργός Υγείας, περίπου 500.000 άτομα δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη δόση.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του data.gov.gr, στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής συνολικά 17.808.554 εμβολιασμοί έως και τις 08/01/2022.

Από αυτούς:

  • Οι 7.538.365 αφορούν εμβολιασμούς με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου
  • Οι 7.091.530 αφορούν σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς
  • Οι 3.901.866 αφορούν σε εμβολιασμούς με την τρίτη - αναμνηστική - δόση