ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16/01/2022 11:13

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Οι Βρετανοί ζητούν αθώωση του Ελγιν για την επιστροφή - Τι προτείνει η Ελλάδα»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εστίας» οι Βρετανοί ζητούν να αναγνωριστεί πως ο Λόρδος Ελγιν δεν ήταν κλέφτης ώστε να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα - Η πρόταση της κυβέρνησης και το πλαίσιο που συζητηθεί και με άλλα Μουσεία στην Ευρώπη

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Οι Βρετανοί ζητούν αθώωση του Ελγιν για την επιστροφή - Τι προτείνει η Ελλάδα»
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα (Πηγή: Getty Images)
Ανάγνωση:

Τη φόρμουλα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο αναζητά η κυβέρνηση, θέμα το οποίο τέθηκε και στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με δημοσίευμα το «κλειδί» στην υπόθεση φαίνεται πως είναι ο ρόλος και ο χαρακτηρισμός του Λόρδου Ελγιν.

Διαβάστε ακόμη: Γλυπτά του Παρθενώνα: Το ευρηματικό βίντεο από το Λονδίνο για την επιστροφή και η αλλαγή κλίματος σύμφωνα με τον πρωταγωνιστή

Όπως αναφέρει η Κυριακάτικη Εστία, ως οδηγός αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το νομικό πλαίσιο του «πρώτα δάνειο, μετά επέκταση σε σύμφωνο επιστροφής-παραχώρησης». Όπως φαίνεται και από σχετικό δημοσίευμα των Times οι Βρετανοί θέτουν ως προϋπόθεση τη δήλωση από την ελληνική πλευρά, πως ο Λόρδος Ελγιν δεν διέπραξε κλοπή! Παράλληλα η πλευρά των Βρετανών αναμένεται να ζητήσει ένα συμβολικό αντίτιμο για την επιστροφή τους κάτι που ουσιαστικά θα νομιμοποιεί την κατοχή τους από το Βρετανικό Μουσείο.

Η αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προβλέπει την έκθεση της ζωοφόρου του Επικούριο Απόλλωνα εκεί που σήμερα εκτίθενται στα Γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και συμβόλαιο με δέσμευση για περιοδικές εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων. Ανάλογες κινήσεις έχουν υιοθετηθεί και στις επαφές της Ελλάδας με τα Μουσεία του Λούβρου, του Παλέρμο και της Κοπεγχάγης.

Ουσιαστικά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι Βρετανοί ζητούν να αναγνωριστεί πως ο Λόρδος Ελγιν δεν έκλεψε τα Γλυπτά, να αθωωθεί για τα όσα συνέβησαν πριν από δύο και πλέον αιώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ