Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη, πως η Ελλάδα έχει αποδεχτεί στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών την επέκταση στα 10 και όχι στα 12 μίλια των χωρικών της υδάτων, αποτέλεσε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι τουρκικές εφημερίδες μετέδωσαν μέσω των ιστοσελίδων τους τις δηλώσεις Ροζάκη ως «παραίτηση από την αξίωση για 12 μίλια χωρικών υδάτων», ενώ χαρακτήρισαν «λάσπη» τα όσα είπε ο κ. Ροζάκης για τη μη εποικοδομητική στάση της Άγκυρας στη διάρκεια των συζητήσεων. 

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης και Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λωζάννης

Διπλωματικές πηγές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνιζαν πως «πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», επιδιώκοντας να στείλουν μια απάντηση στην Άγκυρα αλλά και να προλάβουν πιθανή εκμετάλλευση του θέματος από εθνικιστικούς κύκλους. Σε σχετική του δήλωση μάλιστα, ο τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από την κυβέρνηση να διευκρινίσει το εάν η πρόταση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Ροζάκης, σχετίζεται «με τις διερευνητικές επαφές ή όχι, καθώς και το εάν έγινε κατά τη διάρκεια των νέων γύρων των διερευνητικών επαφών που ξεκίνησαν το 2021 ή σε κάποια παλαιότερη φάση τους». 

Στις δηλώσεις του ο κ. Ροζάκης στο ραδιόφωνο του Alpha είπε πως «η ελληνική πλευρά έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών της με την Τουρκία, για αναθέρμανση του διαλόγου, καταθέτοντας εποικοδομητικές προτάσεις, όπως η αποδοχή επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12». Υπενθυμίζεται πως οι επαφές αυτές έχουν ως βασικό αντικείμενο την επίλυση της νομικής διαφοράς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αλλά και προκαταρκτικά θέματα και δεν αποτελούν επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών. 

Ομοβροντία κατά Άγκυρας για τη Λωζάννη από Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκη 

Συντονισμένα μηνύματα στην Τουρκία να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λωζάνης έστειλαν Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο των τουρκικών αιτιάσεων πως η Ελλάδα δήθεν δεν τη σέβεται στρατιωτικοποιώντας τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μιλώντας στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τους Έλληνες της Ίμβρου με ισοτιμία και δικαιοσύνη, ενώ υπενθύμισε πως οι ομογενείς έχουν την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης που συναισθάνεται στο ακέραιο το χρέος της απέναντι σε μία από τις παλαιότερες εστίες του Έθνους μας στο Αιγαίο. 

«Ενισχύοντάς σας υλικά και ηθικά και πιέζοντας σε κάθε διεθνές forum την Τουρκία να σεβαστεί όσα έχει υπογράψει. Κάποια βήματα έχουν γίνει. Για παράδειγμα, τα Ελληνικά σχολεία που παράνομα έκλεισαν το 1964 υποδέχονται ξανά μαθητές. Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την επαναλειτουργία τους με την απόσπαση μετακλητών εκπαιδευτικών. Όμως, δεν θα πάψουμε και να υπενθυμίζουμε διαρκώς στην Άγκυρα τις επίσημες δεσμεύσεις της», είπε ο Πρωθυπουργός, ενώ και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Άγκυρα να μεταβάλει τη στάση της έναντι της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και να εφαρμόσει χωρίς παρέκκλιση όλα όσα προβλέπονται στη Συνθήκη της Λωζάννης για τις μειονότητες. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.