Μενού
  • Α-
  • Α+

Την πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών να διατηρήσει τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην εποπτεία του κεντρικού πυρήνα του κράτους, υπογράμμισε ο Μάκης Βορίδης, βάζοντας τέλος στα σενάρια μεταβίβασης των σχετικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για τον κυβερνητικό προγραμματισμό σχετικά με τη λειτουργία των ΟΤΑ και για το υπό διαμόρφωση πλαίσιο της «πολυεπίπεδης διακυβέρνησης», με το οποίο θα εκχωρηθούν επιπρόσθετες αρμοδιότητες απο τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στους Δήμους και τις Περιφέρειες και θα παρουσιαστεί τον προσεχή Μάρτιο, τόνισε πως: «Σήμερα η επιλογή που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι του παρόντος δεν προτίθεται να μεταφέρει στην αυτοδιοίκηση την πρωτοβάθμια υγεία ούτε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

Διαβάστε ακόμη: Εύα Καϊλή: Πώς από το δελτίο του MEGA έφτασε στη δικαίωση και την κορυφή του Ευρωκοινοβουλίου

Η μεταφορά των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων  στους ΟΤΑ είχε προταθεί από ειδική επιτροπή που είχε συστήσει το υπουργείο Εσωτερικών το 2020 υπό τον καθηγητή Ξενοφών Κοντιάδη. Ο Υπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τις αρμοδιότητες που σήμερα κατέχουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και θα μπορούσαν να εκχωρηθούν στους ΟΤΑ.

Ο Μάκης Βορίδης απαρίθμησε  αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ζητήματα  εποπτείας της αγοράς, τα ληξιαρχεία, τις αδειοδοτήσεις εργοστασίων ενέργειας, την κρατική περιουσία, περιβαλλοντικές και άλλες αδειοδοτήσεις, επισημαίνοντας ότι: «Υπάρχουν συνταγματικά ζητήματα που αντικειμενικά δεν μπορούν να μεταφερθούν. Κατά το Σύνταγμα το κράτος πρέπει να εποπτεύει τους ΟΤΑ. Εποπτεία θα ασκείται και επι των οικονομικών…». 

Κάλεσε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει για παράδειγμα αν θέλει τα θέματα μετανάστευσης να μείνουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή να μεταβιβαστούν στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και να καταθέσει την άποψη του αναφορικά με τις μεγάλες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA