Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η Δύση βλέπει τα σύννεφα του πολέμου να πυκνώνουν πάνω από την Ουκρανία και το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά από τα μέλη της διπλωματικής αποστολής να εγκαταλείψουν τη χώρα, η Αθήνα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις. Τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που για ακόμη μια φορά επιβεβαίωσε τη στήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δηλώνοντας πριν τη συνεδρίαση πως για την Ελλάδα οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του σημαντικού πληθυσμού Ελλήνων ομογενών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να επισκεφτεί τη Μαριούπολη μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αφού προηγηθεί η επίσκεψή του στη Σερβία, ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Διαβάστε ακόμη: «Ψυχροπολεμικό» κλίμα λόγω Ουκρανίας: Ο Μπάιντεν δηλώνει έτοιμος να επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο τον Πούτιν

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει κατ’επανάληψη εκφραστεί υπέρ του σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, αν και στην τελευταία του επίσκεψη στο Κίεβο, ο υπουργός Εξωτερικών είχε αφήσει σαφείς αιχμές για τη θετική στάση  της Ουκρανίας έναντι στην Τουρκία, εκφράζοντας την ελπίδα το Κίεβο να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Η Αθήνα πάντως παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κρίση στην Ουκρανία ευχόμενη να αποφευχθούν τα χειρότερα, αφού σε μια περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής, η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να διαθέσει τη βάση της Σούδα για τη διευκόλυνση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, αλλά και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για πιθανή ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων προς την Ουκρανία. Και παρά το σαφή προσανατολισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής αμυντικών συμμαχιών που έχει συνάψει η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία χρονιά, πρόθεση της Αθήνας είναι να κρατήσει το επίπεδο των Ελληνο-ρωσικών σχέσεων στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Βαλκανικές ανησυχίες

Η Αθήνα ανησυχεί και για την πορεία των πραγμάτων στα Βαλκάνια όπου το ενδεχόμενο ανάφλεξης στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι υπαρκτό, με την αποσχιστική τακτική που ακολουθεί ο ηγέτης των Σέρβων Μίρολακ Ντόντικ.  Η συνεχής του μάλιστα κλήση για βοήθεια σε Ρωσία και Κίνα ανησυχεί τη Δύση, ενώ μια ενδεχόμενη ανάφλεξη στην Ουκρανία μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις και στη Βοσνία. Η Αθήνα προωθεί με όλες της τις δυνάμεις την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, που έχουν βαλτώσει και επιδιώκει την πάση θυσία αποτροπή της Τουρκικής επιρροής στα Βαλκάνια. Την Παρασκευή επρόκειτο να μεταβεί στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών για συνομιλίες με την ηγεσία της Σερβίας, η επίσκεψη αυτή όμως αναβλήθηκε λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιούργησε το κύμα κακοκαιρίας στη χώρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA