Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ολοι μας θα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των πολιτών», αναφέρει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο Reader.gr και απαντώντας στις αιχμές αναφορικά με τα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν από την χιονόπτωση στους τομείς ευθύνης της περιφέρειας.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης για κακοκαιρία Ελπίς: Ζητώ συγγνώμη, θα αποδοθούν ευθύνες για την Αττική Οδό

Ο κ. Πατούλης τοποθετείται και για την αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν πήγαν καλά τα πράγματα σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου αποδίδοντας το κυκλοφοριακό έμφραγμα στο γεγονός ότι κινήθηκαν χιλιάδες αυτοκίνητα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες όταν έκλεισαν οι δημόσιες υπηρεσίες νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ παραδέχεται ότι θα πρέπει να υπάρχει «περισσότερος συντονισμός από όλους μας».

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Αττικής στο ερώτημα εάν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία, που υπέστησαν, απαντά πως «προφανώς σε όποιον συμπολίτη μας ταλαιπωρήθηκε ή ταλαιπωρείται από οποιεσδήποτε αδυναμίες του κράτους, της Πολιτείας, και της περιφέρειας όλοι μας θα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη. Ολοι προσπαθούμε για το δημόσιο καλό, άλλες φορές το πετυχαίνουμε, άλλες φορές δεν το πετυχαίνουμε. Εμείς είμαστε τρία 24ωρα στους δρόμους και συνεχίζουμε». 

Η περιφέρεια Αττικής έκανε ότι ήταν δυνατό για να είναι ανοιχτοί οι δρόμοι

Αναφορικά με τις αιτιάσεις από πολλές πλευρές ότι η περιφέρεια δεν τα κατάφερε στη διαχείριση της κακοκαιρίας Ελπίς ο κ. Πατούλης σημειώνει ότι «είναι ακόμα η ώρα της μάχης και νωρίς για την αποτίμηση. Σε κάθε περίπτωση όμως, η περιφέρεια πήρε τις αποφάσεις να κλείσουν τα σχολεία και να μην έχουμε προβλήματα. Ολοι οι δρόμοι αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτοί. Θα ελεγχθούν εάν υπάρχουν θέματα εργολάβων, που είχαν αναλάβει κάποια πράγματα. Σαφέστατα, όπου υπάρχουν προβλήματα και όπου υπήρξαν θέματα θα τα αποτιμήσουμε και εμείς και θα κάνουμε τις σχετικές διαδικασίες.

Παρά ταύτα οφείλω να πω ότι σε μία κατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε με ακραίο τρόπο, η περιφέρεια Αττικής έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να είναι ανοιχτοί οι δρόμοι αλλά προφανώς με χιλιάδες αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες στο κέντρο της χιονόπτωσης δεν ήταν δυνατό τα εκχιονιστικά να βρίσκονται στη Μεσογείων και δημιουργήθηκε ένας εγκλωβισμός αυτοκινήτων, πράγμα που αποκαταστάθηκε γρήγορα. Ολοι οι δρόμοι από χτες λειτουργούν κανονικά, ακόμα και ο δρόμος του Καρέα». 

Οι δρόμοι έκλεισαν γιατί χιλιάδες αυτοκίνητα κινήθηκαν στο κέντρο της χιονόπτωσης 

Σχετικά με την αναφορά του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο ότι υπήρξαν προβλήματα και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου και ότι «...και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά», ουσιαστικά «φωτογραφίζοντας» ευθύνες της περιφέρειας Αττικής η θέση του κ. Πατούλη είναι η εξής: «Πράγματι ήταν κλειστοί δρόμοι διότι ήταν χιλιάδες τα αυτοκίνητα, που είχαν εγκλωβιστεί όταν έκλεισε ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Την ώρα της χιονόπτωσης υπήρχαν χιλιάδες αυτοκίνητα, που κινούνταν στους κεντρικούς δρόμους γιατί όλοι οι άλλοι είχαν κλείσει. Από εκεί και πέρα σαφέστατα δόθηκαν όλες εκείνες οι δυνάμεις, που μπορούσαμε, σε όσους δρόμους δεν είχαν εγκλωβιστεί από τα αυτοκίνητα και δώσαμε τη μάχη. Και συνεχίζουμε να τη δίνουμε βοηθώντας τώρα και δήμους. Πέραν αυτού προλάβαμε και κρατήσαμε ανοιχτή την πρόσβαση σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, κοινωφελείς οργανισμούς και με το 1110 κάναμε πάρα πολλές μετακινήσεις ασθενών, νεφροπαθών, πολιτών με κατάγματα και ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες». 

Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός 

Στο ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένος από την αποτελεσματικότητα, που επέδειξε η περιφέρεια στη διαχείριση των έντονων καιρικών φαινομένων ο κ. Πατούλης αναφέρεται στην ανάγκη περισσότερου συντονισμού όλων των αρμόδιων φορέων. «Γενικότερα χρειάζεται περισσότερος συντονισμός από όλους μας. Πιστεύω στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε ένας κρίκος μιας μεγάλης αλυσίδας. Προφανώς όλοι οι κρίκοι θα πρέπει να είναι συντονισμένοι». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA