Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ μακριά από το να καταφέρουν να κλείσουν ημερομηνία για τον επόμενο, 64ο γύρο των διερευνητικών επαφών, αν και στο παρασκήνιο υπάρχει μια προσπάθεια να βρεθεί ημερομηνία πραγματοποίησης νέας συνάντησης στην Αθήνα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως κανείς περιμένει αποτέλεσμα από την εξέλιξη των συζητήσεων που η Ελλάδα εξακολουθεί  - εδώ και 20 χρόνια – να αποκαλεί διερευνητικές και η Τουρκία «συμβουλευτικές».

Οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ μακριά από το να χτίσουν μια βάση ουσιαστικής συζήτησης που θα επέτρεπε στις δυο χώρες να βρουν πεδία συνεννόησης, ωστόσο, καθεμιά για τους δικούς της λόγους επιθυμεί να κρατήσει ανοιχτό το διπλωματικό δίαυλο. Η Αθήνα διότι θέλει να αποφύγει την επανάληψη μιας κρίσης με την Αγκυρα η οποία θα επαναφέρει μνήμες του 2020 και η Αγκυρα διότι θέλει να υπηρετήσει το δόγμα της «εξομάλυνσης» των σχέσεων με τις γειτονικές της χώρες, που εδώ και μερικούς μήνες χτίζει σταδιακά και μεθοδικά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται τόσο η προσπάθεια επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ (η τουρκική πλευρά έχει προαναγγείλει από τις 18 Ιανουαρίου επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Τουρκία, ενώ αναφορές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για απόφαση της Αγκυρας να μειώσει την παρουσία της Χαμάς στα εδάφη της) όσο και η ανταλλαγή επίσημων επισκέψεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η έναρξη συνομιλιών μεταξύ τεχνικών κλιμακίων με την Αίγυπτο.

Η Αθήνα τα παρακολουθεί όλα με μεγάλη προσοχή αν και επισήμως έχει λάβει διαβεβαιώσεις τόσο από την ισραηλινή, όσο και από την αιγυπτιακή και την εμιρατινή πλευρά πως τυχόν βελτίωση των σχέσεων τους με την Αγκυρα δεν επηρεάζει τις σχέσεις τους με την Αθήνα που είναι πολύπλευρες και εντάσσονται σε σχήματα συνεργασίας υπό την ευλογία των ΗΠΑ. Η Τουρκία πάντως δείχνει να εκμεταλλεύεται την αμερικανική απόρριψη στον EastMed, ερμηνεύοντάς την ως ένα κλείσιμο ματιού στην Άγκυρα, την ώρα που Ελληνοαμερικανοί βουλευτές και συγκεκριμένα οι Γκάς Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκης ζητούν με επιστολή τους στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, την αναθεώρηση της αμερικανικής στάσης και την υποστήριξη στον αγωγό EastMed. Στην επιστολή τους μάλιστα οι δυο βουλευτές επισημαίνουν τη σημασία της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όπως λένε «αντιμετωπίζει μια χωρίς προηγούμενο αύξηση των τιμών ενέργειας» που υποκινείται από την Ρωσία.

Ακάρ: «Καταστροφικές οι εξοπλιστικές προσπάθειες της Ελλάδας»

Στον απόηχο της αγοράς των αεροσκαφών Rafale, η Τουρκία εξακολουθεί να επιδιώκει την αποδόμηση τόσο των αμυντικών συμφωνιών όσο και των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχει ανακοινώσει η Αθήνα. Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για τρίτη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες αναφέρθηκε στις κινήσεις της Αθήνας προσπαθώντας να υποβαθμίσει την αγορά των έξι Rafale από την πολεμική αεροπορία: «Οι εξοπλιστικές προσπάθειες της Ελλάδας είναι μια καταστροφική, προκλητική αντίληψη και προσέγγιση όσον αφορά στις σχέσεις των δύο συμμάχων», είπε ο κ. Ακάρ. «Νομίζουν ότι έχουν κερδίσει κάτι αγοράζοντας έξι μεταχειρισμένα αεροπλάνα. Τα όπλα που αγόρασαν είναι πάρα πολλά για κανονική άμυνα, πολύ λίγα για την Τουρκία», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA