Μενού
  • Α-
  • Α+

Λίγο πριν τις 21:00 χθες το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαινε από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής έχοντας ψηφίσει στο πλαίσιο της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο κ. Τσιπρας. Χαμογελαστός και με παιγνιώδη διάθεση, «πείραξε» τον βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Σπανάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε μπει ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Παύλο Πολάκη στο καφενείο της Βουλής, αλλά δεν στάθηκε στο «πηγαδάκι» που είχε στηθεί με την Ντόρα Μπακογιάννη. Πήγε στο γραφείο του, μίλησε λίγο με τους συνεργάτες του Γ. Δημητριάδη, Γ. Βλαστάρη, Δ. Τσιόδρα, κ.α. και αποχώρησε από την πίσω πόρτα. 

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπήρχε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας, ο οποίος και κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας, εμφανίστηκε να μιλά επί πολλή ώρα για τον… Μένιο Φουρθιώτη, σαν να ήταν αυτός το κυρίως θέμα της συνεδρίασης και όχι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο μέτωπο της κακοκαιρίας. Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης βρήκε εκ νέου την ευκαιρία να επαναλάβει τη συγγνώμη του προς τους πολίτες, να αναφερθεί στους χειρισμούς που έγιναν, αλλά και στο σύνολο του κυβερνητικού έργου και, βεβαίως, να σφυροκοπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της Novartis και την αρχειοθέτηση της δικογραφίας ως προς την πλειοψηφία των πολιτικών που είχαν εμπλακεί. 

Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να εκτίμησε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει «τελειώσει πολιτικά», υιοθετώντας τα πρωτοσέλιδα αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, ο πρωθυπουργός από την άλλη επέλεξε ένα πιο ήπιο ύφος, μακριά από ακρότητες, χωρίς, όμως, να αφήνει τις μομφές εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αναπάντητες. Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε στο στόχαστρο του το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι περίμενε πιο ουσιαστικές προτάσεις και εκτιμώντας ότι συνέπραξε με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της πρότασης δυσπιστίας. Με τη σειρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθούσε όλη τη συζήτηση από το γραφείο του στον πρώτο όροφο της Βουλής, χωρίς να σχολιάζει ιδιαίτερα τα όσα έλεγε ο πρωθυπουργός. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας πιέζεται από τα εσωκομματικά του, αλλά και από την «ανάσα» του ΚΙΝΑΛ στο σβέρκο του. Υπό αυτό το πρίσμα, εξηγούσαν και την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να κλιμακώσει την πόλωση. Από την άλλη, η σπουδή του κ. Τσίπρα να αναφέρεται στον κ. Φουρθιώτη, δεν δημιούργησε ιδιαίτερη πίεση στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε ως παράλληλο στόχο να μην αφήσει εκτός κάδρου το ΚΙΝΑΛ που σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ως «υποδοχέας» ψήφων και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη ΝΔ, έστω σε μικρότερο βαθμό. Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν θέλησε να απαντήσει στην «τοξική πόλωση» του κ. Τσίπρα, όπως το έθετε συνεργάτης του, με παρόμοια πόλωση. Εξ ου και η ομιλία του πρωθυπουργού κινήθηκε σε χαμηλότερους τόνους. 

Από εδώ και πέρα, βεβαίως, το πολιτικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να «ρεφάρει» την πολιτική ζημία που υπέστη με την κακοκαιρία, επενδύοντας στο αφήγημα της «κανονικότητας», με δεδομένη την άρση περιορισμών στην εστίαση από σήμερα το πρωί και τη διαφαινόμενη ύφεση της πανδημίας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA