Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι επιπτώσεις στην οικονομία και την ενέργεια της χώρας μας από μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη Ρωσίας – Ουκρανίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα, Δευτέρα (14/2) στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των αρμόδιων υπουργών και συμβούλων του, αλλά και των επικεφαλής των ενεργειακών παραγόντων της αγοράς. Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και εναλλακτικές, με στόχο να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία της χώρας μας σε φυσικό αέριο δεδομένου ότι η Ρωσία καλύπτει το 40%-45% των ετήσιων αναγκών μας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χειρότερο σενάριο περί πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας της χώρας σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εκτιμάται έλλειμμα μεταξύ 10% και 20% και το σχέδιο προβλέπει την κάλυψή του από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού TAP.

Το ήπιο σενάριο για διακοπή της διαδρομής του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία, σχεδιάζεται να αντιμετωπιστεί με συνέχιση της τροφοδοσίας από το ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας, καθώς και από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, αλλά και αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Αναζητούνται παράλληλα και εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας από άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και οι θεσμικοί παράγοντες της αγοράς βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και κρίνουν πως η Ελλάδα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο. Αυτό που προβληματίζει, ωστόσο, είναι η διάρκεια της κρίσης και η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου παγκοσμίως από το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, γεγονός που απεύχονται όλοι και γι’ αυτό υπάρχει στενός συντονισμός των Ευρωπαίων ηγετών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA