Μενού
  • Α-
  • Α+

Η χώρα καλείται να εκπέμψει ενότητα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση για το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, με τις συμβάσεις για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. «Με το Ν/Σ τηρούνται οι δύο πιο κομβικές δεσμεύσεις της συμφωνίας με Γαλλία πριν από μερικούς μήνες. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα και η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη. Οι Belharra συνεργάζονται άψογα με τα Rafale. Τα ελικόπτερα Romeo σύντομα θα ενταχθούν στις ΕΔ. Οι νέες φρεγάτες θα υποδεχθούν 4 ακόμα νέα μικρότερα πλοία επιφάνειας. Πρόκειται για ένα συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο και για τους τρεις κλάδους των ΕΔ.

Οπως με τα Rafale έτσι και οι Belharra θα φτάσουν νωρίς. Οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοϊκές πολύ χαμηλότερες από αρχικές. Μια συμφωνία εξαιρετικά επωφελής για τη χώρα, που συνοδεύεται από τριετή υλικοτεχνική και 5ετή εξοπλιστική συντήρηση. Θα μπορούν να γίνουν εργασίες και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στην Ξάνθη από την εταιρεία Sunlight θα κατασκευαστούν οι τορπίλες. Συμπέρασμα, η συγκεκριμένη αμυντική επιλογή απαντά με τον αποτελεσματικότερο τρόπο στις ανάγκες των Ενόπλων δυνάμεων της χώρας αλλά και στην ασφάλεια της πατρίδας μας. Συμβαδίζει με τις διπλωματικές στοχεύσεις ενισχύοντας συμμαχίες και δίνοντας στην Ελλάδα ρόλο πρωταγωνιστή και στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Δεν ξεφύγει όμως από την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία».

Το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο είναι μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης. με αυτά τα λόγια έκλεινα περασμένο Οκτώβριο ομιλία μου για συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας. Με το νομοσχέδιο υπηρετούνται οι δύο πιο κομβικές στοχεύσεις εκείνης της συμφωνίας. να ενισχυθεί το εθνικό οπλοστάσιο – πυλώνας διπλωματίας μας – και ταυτόχρονα να αναβαθμιστεί εμφατικά και στην πράξη η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη. Για πρώτη φορά το Υπουργείο Άμυνας επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα προγράμματα αγοράς οπλικών συστημάτων που είναι τόσο σημαντικά, όχι μόνο γιατί το επέβαλλαν οι κινήσεις των γειτόνων στην περιοχή και η ανάγκη να  εδραιωθούν σημαντικές συμμαχίες αλλά και να αξιοποιηθεί η συγκυρία και να εδραιωθεί η ευρύτερη έννοια της ευρωπαικής στρατηγικής αυτονομίας.

Μιλάμε δηλαδή για μία αμυντική επιλογή με πολιτικό περιεχόμενο και μια εθνική απόφαση με διεθνή προσανατολισμό. Το κύριο μέρος αφορά τις φρεγάτες Belharra που έρχεται να ενισχύσει το οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού. Το επιτελείο Π.Ν μελέτησε εξαντλητικά όλες τις διαθέσιμες λύσεις και η πολιτεία απεδέχθη τις εισηγήσεις του. Έτσι με το τελευταίο καύχημα της ναυπηγικής η επιφάνεια και ο βυθός των θαλασσών μας θωρακίζονται απόλυτα. Οι νέες φρεγάτες  συνεργάζονται απόλυτα και με τα Rafale τα πρώτα από και θα μπορούν να συντονίζουν τις ενέργειές τους και με τα ανθυποβρυχιακά Romeo τα καλύτερα στον κόσμο που σύντομα θα ενταχθούν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Συνδέονται με τις τορπίλες. Οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχτούν δίπλα τους 4 νέα πιο μικρά πλοία επιφάνειας. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Πρόκειται με άλλα λόγια – παρά τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - για ένα συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο απλώνεται και στους τρεις πυλώνες των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκροτεί όμως και υπόδειγμα τεχνικής και οικονομικής διακρατικής συμφωνίας. Γιατί όπως και τα Ραφάλ έτσι και οι φρεγάτες θα φτάσουν στην Ελλάδα νωρίς καθώς προηγήθηκαν στη ναυπήγηση. Και οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές. Εκμεταλλευτήκαμε μία συγκυρία και πετύχαμε μία τιμή εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα. Η αποπληρωμή γίνεται σε μεγάλο βάθος χρόνου και υπάρχει σχέδιο για τα ανταλλακτικά. Η συναρμολόγηση των τορπιλών νέου τύπου θα γίνεται στην Ξάνθη,.

Συμπέρασμα η συγκεκριμένη αμυντική επιλογή απαντά με τον αποτελεσματικότερο τρόπο στις ανάγκες των Ενόπλων δυνάμεων της χώρας αλλά και στην ασφάλεια της πατρίδας μας. Συμβαδίζει με τις διπλωματικές στοχεύσεις ενισχύοντας συμμαχίες και δίνοντας στην Ελλάδα ρόλο πρωταγωνιστή και στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Δεν ξεφύγει όμως από την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία.

Rafale

Απέναντι σε όποιους μπορεί να σκέφτονται να επιβουλεύονται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Πρόκειται για τα στελέχη των ΕΔ που αποτελούν πάντα το μεγάλο μας όπλο. Αξίζουν να έχουν στη διάθεσή τους τα πιο σύγχρονα μέσα αλλά κυρίως την ευγνωμοσύνη και το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας. Ένα μικρό δείγμα αυτού αποτέλεσε και η απόφασή μας για απαλλαγή από κάθε φόρο των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων. Για την ταχύτητα του χρόνου παράδοσης των νέων αεροσκαφών μιλάει η υπερηφάνεια με την οποία όλοι οι Έλληνες υποδέχτηκαν τα πρώτα από αυτά πριν από 20 μέρες.

Για το κόστος θα συνιστούσα αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα καθώς συνδέεται με ευαίσθητες πτυχές της εθνικής ασφάλειας και των διακρατικών μας σχέσεων. Να κρατήσουμε ότι τα προμηθευτήκαμε φθηνότερα από την αρχική τους τιμή και σε πολύ πιο γρήγορο διάστημα από παραγγελίες στο παρελθόν. Και δεν είναι η δημόσια συνεδρίαση της Βουλή ο χώρος παρουσίασης τέτοιων συμβάσεων σε εξονυχιστική λεπτομέρεια. Πόσο μάλλον όταν τα ΗΑΕ για παράδειγμα και η Κροατία σπεύδουν να προμηθευτούν τα ίδια αεροσκάφη μπορούν να συζητηθούν σε κλειστές διακομματικές επιτροπές και

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις συμβάσεις

Σήμερα εξετάζουμε την πολιτική έγκριση αυτών των συμβάσεων. Μου έκανε πολύ εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης  συνολικά στο ζήτημα. Λέτε ναι στις Belharra καις τις τορπίλες λέτε όχι στα Rafale που είχατε υπερψηφίσει πριν από κάποιο διάστημα ενώ είχατε καταψηφίσει τη συμφωνία με τη Γαλλία. Όλα αυτά τα βάζετε σε κάποιο κοινοβουλευτικό μίξερ για να καταλήξετε τελικά στο παρών. Σας ρωτώ αν αυτό σήμερα είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καταψηφίσατε την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, καταλαβαίνω το ίδιο ετοιμάζεστε να κάνετε με τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωών. Καταψηφίσατε δηλαδή όλα όσα υπερψήφισαν όλοι οι Έλληνες.

Για τον Γιώργο Τσίπρα και τη δήλωσή του

Κύριε Τσίπρα καλό είναι να δώσετε μία διευκρίνιση γι’ αυτό που άκουσα από τον Γιώργο Τσίπρα ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός». Επιμένετε; Γι’ αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος σκοπός. Αν εννοούσατε κάτι άλλο καλό θα ήταν ο εξάδελφός σας και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να το διορθώσει.

Για την Τουρκία και τη στάση του ΝΑΤΟ

Και η συγκυρία … ολοκληρώνεται φέτος με τα ρητορικά πυροτεχνήματα της γείτονος να κλιμακώνονται. Οι συμβάσεις είναι ένα μήνυμα της Ελλάδας που είναι έτοιμη να δράσει γρήγορα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διατρέφει την αλήθεια με το αμόκ σε σχέση με τα νησιά. Αλλά κάποιοι στην Άγκυρα παραχαράσσουν ταυτόχρονα το Διεθνές Δίκαιο, τις Συνθήκες, την ιστορία και τη γεωγραφία. Γι’ αυτό πήραν άμεση απάντηση απ’ όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους ζητήματα.   Θα είμαι ξεκάθαρος. Η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρό μας είναι πάντα ανοιχτό σε κάθε διάλογο με βάση τη διεθνή νομιμότητα. Η Ελλάδα δεν έχει καμία ανάγκη να εκτοξεύει φωτοβολίδες για να αποσπά διεθνή προσοχή από όσα συμβαίνουν στους πολίτες της όπως κάνει η γείτονα Η Ελλάδα είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση σε κάθε πεδίο και μια χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της.

Κι αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρώτη η Δύση που αντιμετωπίζει τις εξωτερικές απειλές  αλλά πρέπει με την ίδια  σοβαρότητα να αντιμετωπίσει και εκείνες που αναδύονται στο εσωτερικό της, γιατί όλοι στο ΝΑΤΟ μιλούν για κοινό μέτωπο απέναντι στη Μόσχα εξαιτίας των εντάσεων στην Ουκρανία, αλλά μέσα στο ίδιο ευρωατλαντικό πλαίσιο καταγράφεται μια αντίφαση  ένας εταίρος σταθερός, φιλικός και ειρηνικός που σέβεται το διεθνές δίκαιο να απειλείται από έναν άλλον που ενιότε απειλεί και εκβιάζει εξοπλιζόμενος με ρωσικά συστήματα. Εδώ δεν χωρούν πια ίσες αποστάσεις. Αφορά τη συνάντηση του ώριμου πατριωτισμού και οικονομικού ρεαλισμού στις συμβάσεις του νομοσχεδίου. Η ευημερία του πολίτη και η ασφάλεια της πατρίδας είναι διαρκής αλλά και παράλληλες προτεραιότητες.

Για την ενέργεια

Επαναλαμβάνω τις 3 μας δεσμεύσεις.

1ον: Η πολιτεία θα συνεχίσει για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών επιχειρήσεων και αγροτών. ήδη έχουν δοθεί 2 δις ευρώ.

2ον: 1η Μαίου θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, πολύ υψηλότερη της πρώτης και

3ον: τα βάρη από τους φόρους θα εξακολουθήσουν να μειώνονται με πρώτη πάντα προτεραιότητα την ανακούφιση των πιο αδύναμων νοικοκυριών όπως πράξαμε με την ανακοίνωση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ποτέ όμως δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω. Κινήσεις που θα την ανάγκαζαν τελικά να καταφύγει γρήγορα στην επιβολή νέων φόρων στερώντας την ανάπτυξη και τις δουλειές που αυτή φέρνει. Με άλλα λόγια δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και τη διεθνή αναξιοπιστία. Κάθε βήμα προς τα εμπρός θα γίνεται προσεκτικά ώστε να μη χρειάζεται. Γι’ αυτό κάθε μέτρο θα έχει το μέτρο της λογικής και του δημοσίου συμφέροντος. Γι’ αυτό θα είναι μετρήσιμο.

Ασπίδα της άμυνας είναι και ασπίδα της οικονομίας, που μόνο σε συνθήκες ασφάλειας μπορεί να προοδεύει. όμως και η δεύτερη είναι η ασπίδα της άμυνας. Απέναντι σε αυτή τη διπλή πρόκληση οφείλουμε να έχουμε για οδηγούς τη σύνεση και την τόλμη. έτσι πετύχαμε από την ασύμμετρη απειλή στον ¨Εβρο να διαχειριζόμαστε το μεταναστευτικό με ασφαλή σύνορα έχοντας μειώσει τις ροές κατά 90% και οι προσπάθειες των γειτόνων μας προσκρούουν στην πανοπλία ισχύος των δικών μας δικαίων.

Με ίδια ισορροπία ρεαλισμού και αυτοπεποίθησης η οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες στην καταιγίδα της πανδημίας. Νιώθουμε και προσπαθούμε – τα δύο ρήματα που απαντούν… Το 2ο ρήμα σηματοδοτεί το δικό μας καθημερινό χρέος. να γινόμαστε όλο και καλύτερο προσφέροντας όλο και περισσότερα με σιγουριά και αίσθημα ευθύνης.

Προσκλητήριο ενότητας στην αντιπολίτευση

Θα ζητήσω από την αντιπολίτευση ενότητα, ωριμότητα και θετική συμβολή. Υπάρχουν άλλα πεδία για κομματικούς διαξιφισμούς. Τώρα είναι μια ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα συνεπούς συμπαράταξης προς τους φίλους και ένα μήνυμα δυναμικής ετοιμότητας για όποιον επιλέξει να βρεθεί απέναντί μας. Και ένα αισιόδοξο σήμα προς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας. Σε τέτοιες επιλογές κ. Τσίπρα υπάρχουν ταλαντεύσεις. Ακόμα και το παρών σημαίνει απών από το εθνικό μέτωπο. Ακόμα και οι πολίτες έχουν βάλει την υπογραφή τους κάτω από τις συμβάσεις. Με την ψήφο σας, σας καλώ να βάλετε δίπλα τους και τη δική σας υπογραφή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA