Μενού
  • Α-
  • Α+

Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Σερβία πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η επίσκεψη εργασίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελιγράδι καταδεικνύει τη σημασία που προσδίδει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας ως οδηγού για ολόκληρη την περιοχή, καθώς και την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις της με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε μια δύσκολη φάση για την περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: Βουλή: Υπερψηφίστηκαν οι συμβάσεις για Rafale, Belharra και τορπίλες

Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας στις 19:45 ώρα Ελλάδος και τις κοινές τους δηλώσεις στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει μήνυμα στήριξης στην ενσωμάτωση της Σερβίας στην Ε.Ε., υπογραμμίζοντας πως συνιστά προϋπόθεση για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή. Γι’ αυτό και η Ελλάδα συνδράμει και συνεχίζει να το κάνει προς αυτή την κατεύθυνση.  Η Αθήνα άλλωστε στηρίζει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία του Βελιγραδίου.

Ανεπίσημα πάντως η επίσκεψη αυτή προβλέπει και στην ανάσχεση της επιρροής της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια και την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή. Δεν πρέπει να προσπερνά άλλωστε κανείς την εν εξελίξει προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να «στήσει» στα Βαλκάνια ένα «τρίγωνο» με την Αλβανία και τη Σερβία, μέσω επίσημης επίσκεψης στην Αλβανία και υποδοχής του κ. Βούτσιτς στην Άγκυρα όπου έλαβε χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Τουρκίας – Σερβίας με στόχο την εμβάθυνση και ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας.

Διεύρυνση της οικονομικής και επιχειρηματικής παρουσίας στην περιοχή

Παράλληλα, το ταξίδι του Πρωθυπουργού σηματοδοτεί το ενεργό ενδιαφέρον για τη διεύρυνση της ελληνικής οικονομικής και επιχειρηματικής παρουσίας, που έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Με τις συνομιλίες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει την ενίσχυση της συνεργασίας στην οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις υποδομές, αλλά και την ενέργεια, με δεδομένη την εκπεφρασμένη από τον ίδιο φιλοδοξία της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή.

Ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στα Δυτικά Βαλκάνια

Η Αθήνα επενδύει εδώ και καιρό στο «χαρτί» της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2021 είχε κλείσει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βουλγαρία. Το 2022 η αφετηρία των βαλκανικών ζυμώσεων, με τα ζητήματα της οικονομικής διπλωματίας να μπαίνουν ψηλά στην ατζέντα, ήταν η επίσκεψη του Προέδρου του Μαυροβουνίου στην Αθήνα. Ακολούθησε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κροατία, ενώ μετά τη Σερβία αναμένεται να ακολουθήσει ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρουμανία.   

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA