Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ελλάδα και Σερβία είμαστε δύο χώρες που μας συνδέει και το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελιγράδι. Ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε κοινές δηλώσεις με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από το Βελιγράδι, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας στη Σερβία. Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Σέρβος πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησαν κοινές δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

Διαβάστε ακόμη: Νίκος Δένδιας: «Αφήστε τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και τις αρμάδες» - Αποστόμωσε τον Τούρκο πρέσβη

Αμφότεροι δήλωσαν την επιθυμία τους για ενδυνάμωση και ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, των υποδομών, των μεταφορών και της ενέργειας, όπου υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές και για τις δύο χώρες. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Βούτσιτς συμφώνησαν ακόμη στη σύγκληση του αναβληθέντος λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την πρώτη ευκαιρία, επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή τους στην πλήρη αξιοποίηση αυτού του σχήματος συνεργασίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε στον κ. Βούτσιτς τη σταθερή και έμπρακτη υποστήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελεί εγγύηση ευημερίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Συζητήθηκε ακόμη ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας, τον οποίο η Αθήνα υποστηρίζει με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα εμπεδώσει τη σταθερότητα και θα άρει τα εμπόδια του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στην ανατολική Ευρώπη. Ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε το ειδικό ενδιαφέρον της χώρας μας για τις εξελίξεις, λόγω της παρουσίας πολυάριθμης ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία και υπογράμμισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης και αναζήτησης λύσης με διπλωματικά και πολιτικά μέσα, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και των εν ισχύι διεθνών συμφωνιών.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Σέρβο πρόεδρο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την επάνοδο της Τουρκίας σε επιθετική ρητορική και προκλητικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και για τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στον καλή τη πίστει διάλογο με την Άγκυρα, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Βούτσιτς για τη σταθερή υποστήριξη στις προσπάθειες τερματισμού της παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο με την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ.

Μητσοτάκης: Έχουμε περιθώρια να βελτιώσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις

«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στο Βελιγράδι. Προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας στα πλαίσια του 4ου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βούτσιτς. «Προσβλέπω και στην πολύ σημαντική επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Θα επαναβεβαιώσει ότι Ελλάδα και Σερβία είμαστε δύο χώρες που δεν μας συνδέει μόνο η ιστορία, ο πολιτισμός και η θρησκεία, αλλά και το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Η Αθήνα επιθυμεί να δει στην ενωμένη Ευρώπη όλες τις πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, με πρώτο το Βελιγράδι.

Ως παλιό ήδη μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα γνωρίζει καλά τη σκληρή δουλειά και τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές δομές. Σας διαβεβαιώ ότι αξίζει τον κόπο. Η περιφερειακή συνεργασία, άλλωστε, είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη και η ΕΕ επενδύει πολλά στην προώθησή της», δήλωσε ακόμη ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια και η ένταξή τους στην ΕΕ αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα από την ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003», σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πρόσθεσε: «Η Ελλάδα και η Σερβία αφήνουμε πίσω μας τις δύσκολες δοκιμασίες της Covid. Η Σερβία έχει να επιδείξει σημαντική οικονομική ανάπτυξη. Και η Ελλάδα το 2021, εκτιμώ ότι θα ξεπεράσουμε το 8%. Οι προοπτικές για μια πιο στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς είναι εξαιρετικά ευοίωνες».

«Ειδικά στα ζητήματα της ενεργειακής διασυνδεσιμότητας, σκοπός μας είναι να μεγιστοποιηθεί η ενεργειακή ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει: «Φιλοδοξούμε να καταστούμε αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος. Υποστηρίζουμε τον αγωγό Βουλγαρίας-Σερβίας, τη σύνδεσή του με τον ΤAP, ο οποίος εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών και φυσικά η θέση της Ελλάδας και της Αλεξανδρούπολης ως μία πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Η θέση της Ελλάδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμβληματικά προγράμματα διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει δίκιο ο κ. Βούτσιτς να λέει ότι μπορούμε να αυξήσουμε κι άλλο τον όγκο του διμερούς μας εμπορίου όπως και τις επενδύσεις που έχουν γίνει ήδη από ελληνικές εταιρείες στη Σερβία. Έχουμε περιθώρια να βελτιώσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις.

Να εκφράσω τη χαρά μου που η Ελλάδα παραμένει προτιμητέος προορισμός για τους Σέρβους το καλοκαίρι. Κάνουμε προσπάθεια να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο. Προσβλέπουμε το φετινό καλοκαίρι που θα έχουμε αφήσει με το καλό πίσω την υγειονομική κρίση, να υποδεχθούμε όσο το δυνατόν περισσότερους Σέρβους».

Ακόμη επισήμανε πως «για το Κόσοβο, δεν αλλάζει η θέση της πατρίδας μας. Θέλουμε να δούμε την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων, υποστηρίζουμε τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας που θα ωφελεί και τις δύο πλευρές. Παρότι δεν έχουμε δει πρόοδο , κρατώ τη δέσμευση να συμμετέχεις σε αυτό το διάλογο για να λυθεί το ζήτημα με τρόπο δίκαιο».

Βούτσιτς: Η Ελλάδα καταλαβαίνει τη θέση της Σερβίας

«Να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για την άριστη συνεργασία», είπε αρχικά ο Σέρβος πρόεδρος και συνέχισε: «Οι εμπορικές συναλλαγές άρχισαν να ανεβαίνουν όλο και περισσότερο. Πιστεύουμε ότι κατά την επόμενη περίοδο μπορεί να φτάσουν στο 1 δισ. ευρώ.

«Συζητήσαμε και για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Ευχαριστώ για την υποστήριξη. Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης άκουσε τις θέσεις της Σερβίας. Του ζήτησα η Ελλάδα να συνεχίσει την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας κάτι που θα κάνει και η Σερβία για την Ελλάδα με βάση το διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο κ. Βούτσιτς.

Ακόμη, ο ηγέτης της Σερβίας επισήμανε: «Συζητήσαμε για όλα τα περιφερειακά θέματα. Για τις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα. Θεωρώ ότι η Ελλάδα καταλαβαίνει τη θέση της Σερβίας. Είπα ότι δεν θέλουμε κλιμάκωση και συγκρούσεις αλλά θα θέλαμε μια συμβιβαστική λύση. Υπάρχει χώρος για ανταλλαγές στον τομέα του εμπορίου. Υπάρχουν πολλοί τουρίστες που έρχονται κυρίως το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Μπορούμε να επιταχύνουμε τη συνεργασία μας και να περιμένουμε Έλληνες τουρίστες στο όμορφα βουνά μας. Αναμένουμε μεγαλύτερη προσέλευση ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα μας».