Μενού
  • Α-
  • Α+

Η διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου από τη Νέα Δημοκρατία σίγουρα δεν εντάσσεται στις πολιτικές κινήσεις αιφνιδιασμού, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για την επισημοποίηση ενός προδιαγεγραμμένου από καιρό πολιτικού διαζυγίου. Ηταν Μάρτιος του 2015 όταν ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και πολύπειρος δημοσιογράφος έγραφε στο Twitter: «Η ΝΔ δεν χρειάζεται διαμαρτυρίες στελεχών και προσωπικές στρατηγικές αλλά προτάσεις και αντιμετώπιση προβλημάτων στρατηγικής».

Ακριβώς έξι χρόνια μετά, και αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε προαναγγείλει την οριστική ρήξη αποδίδοντας στον Γιώργο Κύρτσο προσωπικές τακτικές και επιδιώξεις, η ανακοίνωση της απόφασης του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Παύλου Μαρινάκη, με την οποία επικυρώνεται η διαγραφή του από το κόμμα, έχει περισσότερο τυπικό χαρακτήρα. 

Διαβάστε ακόμη: Γιώργος Κύρτσος: Τweet με αιχμές για τις δύο διαγραφές στη ζωή του και απάντηση από το ΚΚΕ

«Ο κ. Κύρτσος ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., με εντολή από τους ψηφοφόρους να προωθεί τις ελληνικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις αναρτήσεις του κάνει εντελώς το αντίθετο. Δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Με τη στάση του προσβάλλει όλους εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπεί. Μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στην δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει». Με αυτή τη σκληρή ανακοίνωση λύεται η πολιτική σχέση του ευρωβουλευτή με την Νέα Δημοκρατία βάζοντας τέλος σε μία ταραχώδη και τελευταία ιδιαίτερα συγκρουσιακή διαδρομή 15 μηνών. 

Γιώργος Κύρτσος: Διεγράφη και από το ΚΚΕ!

Ηταν 11 το πρωί της 2ης Οκτωβρίου του 2015 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαινε τα σκαλιά των τότε γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού κρατώντας στα χέρια του έναν κίτρινο φάκελο. Μέσα του υπήρχαν οι 50 υπογραφές, που απαιτούνταν από το καταστατικό για να είναι και επίσημα υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος. Μεταξύ αυτών, ξεχώριζε η υπογραφή του Γιώργου Κύρτσου και της συναδέλφου του στην Ευρωβουλή, Μαρίας Σπυράκη, αντιπροσωπεύοντας τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. 

Από τότε προφανώς μεσολάβησαν πολλά φτάνοντας στους βαρείς χαρακτηρισμούς, που χρησιμοποίησε ο ευρωβουλευτής, σχολιάζοντας τη διαγραφή του. «Δύο διαγραφές στη ζωή μου. Το 1977 από ΚΚΕ. Το 2022 από ΝΔ. Το ΚΚΕ έψαξε το θέμα, έστειλε τον Αμπατιέλο στο Λονδίνο να συζητήσουμε, παρουσίασε σκεπτικό. Στη ΝΔ αποφάσισε ο Μητσοτάκης, δεν υπήρξε συζήτηση, ούτε σκεπτικό. Η φιλελεύθερη ΝΔ πιο αυταρχική από το ΚΚΕ της δεκαετίας του 70».

Τη διαγραφή Κύρτσου χωρίζουν 3 ολόκληρες δεκαετίες από την περίοδο 1991-1992, όταν ο ίδιος υπήρξε, για 18 μήνες, άτυπος σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αλλωστε, η δημοσιογραφική διαδρομή του είναι ταυτισμένη με τον κεντροδεξιό χώρο, καθώς επί 14 χρόνια ήταν στο τιμόνι του «Ελεύθερου Τύπου», της πάλαι ποτέ εκδοτικής ναυαρχίδας της Νέας Δημοκρατίας, σε πολιτικά έντονα φορτισμένες περιόδους. Από τη θέση του αυτή ο Γιώργος Κύρτσος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εσωκομματικές διεργασίες την περίοδο 1996-1997 με την αλλαγή σκυτάλης στην τότε Ρηγίλλης και την εκλογή του Κώστα Καραμανλή. 

Θέση πήρε και στις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού το 2009 ως εκδότης free press εφημερίδων την περίοδο εκείνη στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά. Βέβαια, τρία χρόνια αργότερα θα βρεθεί χέρι-χέρι με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ. Τελικά, το Μάιο του 2014 ο Γιώργος Κύρτσος θα εκλεγεί ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κέρδισε 5 έδρες ερχόμενη δεύτερη πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επανεκλογή του στις ευρωεκλογές του 2019 και η απόσταση ασφαλείας των Βρυξελλών από την καθημερινή φθορά της εσωτερικής πολιτικής σκηνής δεν προμήνυαν τι θα επακολουθούσε στη συνέχεια και σίγουρα όχι την μετωπική και εφ όλης της ύλης πρόσφατη σύγκρουση. 

Γιώργος Κύρτσος: Η κριτική στην κυβέρνηση άρχισε από τη διαχείριση του κορονοϊού

Η κριτική του Γιώργου Κύρτσου στην κυβέρνηση ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020 με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας. Οι τοποθετήσεις του μέσω των social media άρχισαν να δημιουργούν μια σαφή εικόνα αποστασιοποίησης, που δεν έμεινε απαρατήρητη τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από την αντιπολίτευση. Οι επικριτικές θέσεις του εξακολούθησαν και το 2021 και κορυφώθηκαν την περασμένη άνοιξη όταν αποτυπώθηκε πλήρως το χάσμα πολιτικής αντίληψης, που εκείνο το διάστημα επικεντρωνόταν κυρίως στα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού

Η κριτική του Γιώργου Κύρτσου απέκτησε συνολικό χαρακτήρα με τον ευρωβουλευτή να βάζει στο στόχαστρό του ένα ευρύ φάσμα κυβερνητικών επιλογών στρέφοντας τα πυρά του απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος βέβαια, αποτιμώντας την πορεία της ρήξης θα καταθέσει τη δική του άποψη μετά τη διαγραφή του: «Εθεσα ζητήματα στην ηγεσία ΝΔ: Λάθη και παραλείψεις στο θέμα της πανδημίας που κόστισαν χιλιάδες νεκρούς. Λάθη οικονομικής πολιτικής που φτωχοποίησαν κόσμο, οδηγούν σε νέες περιπέτειες. Κουκούλωμα σκανδάλου Novartis, διώξεις δημοσιογράφων, Τουλουπάκη. "Απάντησαν" με διαγραφή μου».

Σε κάθε περίπτωση, λίγες μόνο στιγμές πριν την ανακοίνωση της διαγραφής του από την Νέα Δημοκρατία, τρεις απανωτές αναρτήσεις του Γιώργου Κύρτσου δεν άφηναν την παραμικρή αμφιβολία για τη συνέχεια. «Παγίδα για κυβέρνηση, Ελλάδα η δίωξη δημοσιογράφων, Τουλουπάκη. Η κόντρα Βρυξελλών – Ουγγαρίας, Πολωνίας για κράτος Δικαίου στο ζενίθ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε σύνδεση κονδυλίων με σεβασμό δικαιωμάτων.

Η κριτική από έγκυρα ΜΜΕ, όπως το ARTE, σκληραίνει. Το Μαξίμου θεατής των εξελίξεων», θα γράψει έχοντας προηγουμένως αναφέρει: «Το ασφαλιστικό μαύρη τρύπα για κυβέρνηση, οικονομία. Το έλλειμμα μεγαλώνει σαν ποσοστό του ΑΕΠ. Οι αρμόδιοι δεν ενημερώνουν. Μπήκαμε σε λούκι αναδρομικών χωρίς λεφτά. Τεράστια η ουρά όσων περιμένουν σύνταξη. Οι οργανωτικές αλλαγές δαπανηρή αποτυχία. Οι θεσμοί αρκετά ανήσυχοι»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA