Μενού
  • Α-
  • Α+

Με το ξύδι που είχε συστήσει στους χούλιγκανς που είναι στα «κάγκελα» ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προσιδιάζει τη δέσμη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, που θα παρουσιάσουν στις 11:30 σήμερα το πρωί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης οι συναρμόδιοι Υπουργοί, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τσιάρας και Τάκης Θεοδωρικάκος με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στη σκιά της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη και με στόχο να «δέσουν» τα χέρια θερμοκέφαλων και εγκληματικών στοιχείων.

Το υπό κατάθεση αθλητικό νομοσχέδιο θα κινείται σε 3 άξονες. Ο πρώτος αφορά στην αυστηροποίηση του πλαισίου για τις Λέσχες Φιλάθλων και σύμφωνα με πληροφορίες του Reader θα έχει άρωμα Αγγλίας, καθώς το Υπουργείο Αθλητισμού θα υιοθετήσει το μοντέλο των Λεσχών με έδρα την έδρα της εκάστοτε ΠΑΕ και ΚΑΕ. Την ενσωμάτωσή τους δηλαδή πλήρως στις ομάδες, ώστε να έχουν εφεξής την ευθύνη όχι μόνο για την αδειοδότηση αλλά και για τη λειτουργία και εποπτεία τους, άρα να υποστούν και τις συνέπειες των παραβάσεων.

Μητρώο Μελών με λευκό ποινικό μητρώο

Παράλληλα, θα προβλεφθεί υποχρέωση σύστασης ψηφιακού Μητρώου Μελών των Λεσχών, με απαράβατο όρο εγγραφής σε αυτό το λευκό ποινικό μητρώο και την απουσία καταδίκης για αδίκημα οπαδικής βίας. Το μέτρο στοχεύει να βάλει οριστικό τέλος στη σύνδεση ποινικών με αθλητικούς συνδέσμους, καθώς διαπιστώνεται ότι το φαινόμενο της βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει προσλάβει πλέον χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος με σταθερή δομή, ιεραρχία και ένταξη νέων μελών-οπαδών για την τέλεση κακουργημάτων συμπεριλαμβανομένων των ανθρωποκτονιών. 

Τιμωρίες: Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών - σφράγιση Λέσχης

Οι πληροφορίες του Reader αναφέρουν ότι σε περίπτωση παραβιάσεων, οι αθλητικοί Σύλλογοι θα είναι υπόλογοι και θα αντιμετωπίζουν βαριές διοικητικές κυρώσεις, οι οποίες πέραν των προστίμων θα λειτουργούν κλιμακωτά ανάλογα με τη βαρύτητα και θα μεταφράζονται σε τιμωρία της έδρας και της εξέδρας, όπως η διεξαγωγή αγώνα κεκλεισμένων των θυρών μέχρι και οριστική σφράγιση της Λέσχης. 

Ματς μόνο με κάμερες & ανώτατος αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ σε ρόλο επόπτη  

Στο πεδίο της καταστολής, βαρύτητα θα δοθεί στην άνευ εξαιρέσεων υποχρέωση χρήσης καμερών σε όλα τα γήπεδα από τη νέα αγωνιστική περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader μάλιστα είναι πολύ πιθανό το Υπουργείο Αθλητισμού να εξουσιοδοτηθεί για την απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων σε γήπεδο που δεν διαθέτει κάμερες.  Επιπλέον, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόκειται να ανακοινώσει την ανάληψη συντονισμού και παρακολούθησης εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για την οπαδική βία από αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας «σε ανώτατο επίπεδο», καθώς και κοινή εκπαίδευση στελεχών της ΕΛ.ΑΣ με αστυνομίες άλλων χωρών όπως αυτή της Μεγάλης Βρετανίας που θεωρείται πρότυπο στην αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού. 

Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ θα συνεχίσει εντατικά το σάρωμα των Λεσχών Φιλάθλων για την ταχεία εξιχνίαση εγκλημάτων που σχετίζονται με την οπαδική βία. Ήδη άλλωστε έχει πραγματοποιήσει ελέγχους σε περισσότερες από 500 και έχει προβεί σε συλλήψεις και λουκέτα με τον κ. Θεοδωρικάκο να στέλνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής και λουκέτου για όσες δεν έχουν άδεια ή αρνηθούν να συμμορφωθούν με τα νέα δεδομένα.

Καταργούνται οι αναστολές - Φυλακή για 5 αντί 2 έτη για συγκεκριμένα αδικήματα

Κρίσιμες παρεμβάσεις στο υφιστάμενο ποινικό πλαίσιο προωθεί με τον νέο νόμο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επεκτείνοντας το ιδιώνυμο μέσω της καθολικής κατάργησης της δυνατότητας αναστολής στην έκτιση των ποινών για αδικήματα με αθλητικό υπόβαθρο, ώστε οι δράστες βίαιων επεισοδίων να οδηγούνται απευθείας στη φυλακή ακόμη κι αν η ποινή που τους επιβλήθηκε είναι λίγων μηνών. Επιπλέον, θα αυστηροποιηθούν οι ποινές με πρόβλεψη φυλάκισης πλέον τα 5 έτη από τα 1 έως 2 σήμερα για τα αδικήματα:

  • βιαιοπραγιών
  • απειλών
  • κατοχής επικίνδυνων αντικειμένων
  • ρατσιστικών δηλώσεων
  • εισόδου σε αθλητικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αγώνων.

Το ίδιο ισχύει και για την υποκίνηση αθλητικής βίας, που εκτός από την ποινή φυλάκισης θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματικά ποινή. 

Η υποχρεωτική έκτιση της ποινής χωρίς αναστολή θα επεκταθεί και στους υπεύθυνους των Λεσχών Φιλάθλων χωρίς άδεια ή που παραβιάζουν τους όρους σφράγισης. Από τις συζητήσεις του Reader με κυβερνητικές πηγές πάντως  προκύπτει η αίσθηση ότι στο ποινικό σκέλος είναι πολύ πιθανό να συγκαταλέγεται και ένα μέτρο έκπληξη, το οποίο κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό. 

Αυστηροί περιοριστικοί όροι 

Επιπλέον, θα προωθηθεί ρύθμιση ώστε σε περίπτωση αναβολής της δίκης για εγκλήματα οπαδικής βίας, να επιβάλλονται αυτομάτως στους κατηγορούμενους αυστηρότατοι περιοριστικοί όροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Αυτοί θα περιλαμβάνουν από υποχρέωση εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, απαγόρευση προσέγγισης συγκεκριμένης περιοχής, καθώς και παρουσία στο αστυνομικό τμήμα κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας τους όπως ισχύει στην Αγγλία. 

Κουκούλες τέλος και θύρες οπαδών μόνο με διαρκείας 

Επιπλέον, στα μέτρα του νέου νόμου περιλαμβάνεται η απαγόρευση χρήσης κουκούλων από τους φιλάθλους και οτιδήποτε εμποδίζει την απρόσκοπτη αναγνώριση των προσώπων, ενώ όπως έχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός η είσοδος στις θύρες των οργανωμένων θα επιτρέπεται εφεξής μόνο με εισιτήρια διαρκείας και έλεγχο ταυτοπροσωπίας προς αποτροπή των ανώνυμων ταραξιών. Για μία σειρά ζητημάτων υπάρχει επίσης ήδη συνεννόηση για την παροχή τεχνικής βοήθειας από τη FIFA και την UEFA.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα δεν είναι απλώς τα μέτρα αλλά η εφαρμογή τους. Και σίγουρα απαιτείται νηφαλιότητα και αλλαγή κουλτούρας, γιατί ο «οχετός» μερίδας οπαδών που ακούγεται εντός γηπέδων διαχέεται πολύ εύκολα στο δρόμο μακραίνοντας τη λίστα των θυμάτων μιας παράλογης τυφλής βίας που δεν οδηγεί πουθενά. «Αν δεν λύσουμε το θέμα της βίας τώρα, δεν θα το λύσουμε ποτέ», είπε ο Πρωθυπουργός κι αυτό είναι εφικτό μόνο με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA