Μενού
  • Α-
  • Α+

Σημαντική ενεργειακή στόχευση περιλαμβάνει σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader, η σημερινή πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Ρουμανία συνοδεία πενταμελούς υπουργικής αποστολής στην οποία μετέχει ο  Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μεταφέρει στις αποσκευές του συγκεκριμένη πρόταση στενής συνεργασίας με το Βουκουρέστι με στόχο την μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Reader, ο κ. Σκρέκας θα διερευνήσει στη συνάντηση με τον ομόλογό του, Καλίν Ποπέσκου, κατά πόσο η Ρουμανία έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε εξαγωγή φυσικού αερίου με δεδομένο ότι παράγει το 80% της ποσότητας που καταναλώνει ετησίως.

Σχέδιο «κάθετοι άξονες»…

Το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο Έλληνας υπουργός και θα ρίξει στο τραπέζι για να βολιδοσκοπήσει τις προοπτικές υλοποίησης του, θα μπορούσε να τιτλοφορείται «κάθετοι άξονες» ή «ελληνο-βουλγαρο-ρουμανικο deal». Κι αυτό γιατί έχει ως κεντρική ιδέα τη συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας. Δηλαδή, τη δυνατότητα σύνδεσης του διασυνδετήριου αγωγού Βουλγαρίας – Ρουμανίας με τον διασυνδετήριο αγωγό IGB  Ελλάδας - Βουλγαρίας που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το καλοκαίρι, τέμνοντας τους δύο καθέτως.

Διαβάστε ακόμη: Επίδομα ακρίβειας πριν το Πάσχα - Οικονόμου: Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο του προϋπολογισμού

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με βουλγαρική αντιπροσωπεία υπό τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, αμφότεροι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ασέν Βασίλεφ, δεσμεύτηκαν για την αμοιβαία συνδρομή με στόχο την απρόσκοπτη τροφοδοσία των δύο χωρών με φυσικό αέριο εν μέσω του παγκόσμιου συναγερμού για τις επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα. Ο Κώστας Σκρέκας, άλλωστε, φέρεται να διερευνά τις δυνατότητες  συνεργασίας και προς όφελος της Βουλγαρίας πέραν της Ελλάδας.

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει προετοιμάσει όλα τα εναλλακτικά αντίμετρα για την αποφυγή ελλειμμάτων στην εφοδιαστική επάρκεια της χώρας μας, αλλά ο Πρωθυπουργός πρωταγωνιστεί εδώ και καιρό στην προσπάθεια αναζήτησης εναλλακτικών ενεργειακών διαδρόμων όπως έκανε και με την Αίγυπτο και με τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία έχει ένα λόγο παραπάνω να διερευνά όλες τις πιθανές συνεργασίες. 

Εφιαλτικά σενάρια για τις τιμές

Την ίδια ώρα πάντως στην Αθήνα όπως και σε ολόκληρο τον πλανήτη επικρατεί ανησυχία για την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, καθώς τα σενάρια των αναλυτών είναι εφιαλτικά, ενώ μετά την απόφαση της Γερμανίας να παγώσει την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ «απασφάλισε» απειλώντας την  Ευρώπη ότι  θα κληθεί να πληρώνει 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα αερίου.

Οι αναλυτές, δε, εκτιμούν ότι το «ράλι» του τρόμου θα συνεχιστεί. Με την τιμή του πετρελαίου μια ανάσα απ' τα 100 δολάρια το βαρέλι δεν αποκλείουν να δούμε τιμές στα 150 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο να σκαρφαλώσει στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα όταν το pic που έχει καταγραφεί είναι τα 180 και τώρα κινούμαστε στη ζώνη των 75 – 85 ευρώ.

Φωτιά στις τιμές και +2% ο πληθωρισμός

Αν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν η κατάσταση δυσκολεύει πολύ για τις οικονομικές αντοχές των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς οι ειδικοί το μεταφράζουν σε πληθωρισμό +2%, που θα πυροδοτήσει μπαράζ ανατιμήσεων σε πλήθος προϊόντων, λογαριασμούς μεγαλύτερου σοκ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κρας τεστ για την ανάπτυξη.

Από μία κλωστή κρέμεται το επίδομα ακρίβειας το Πάσχα

Τα σενάρια αυτά και η απειλή κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία δεν αφήνουν ανεπηρέαστους τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αναφορικά με τη βούληση του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου να καταβάλλουν πριν το Πάσχα ένα έκτακτο εφάπαξ επίδομα «ακριβείας» στους πλέον ευάλωτους, επιπρόσθετα στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Οι σχεδιασμοί κρέμονται από μία πολύ λεπτή κλωστή, καθώς πέραν της παραμέτρου της δημοσιονομικής σταθερότητας από την οποία εξαρτάται το ποσό και οι δικαιούχοι, στην εξίσωση μπαίνει πλέον και το ενδεχόμενο να ανακύψει η ανάγκη αξιοποίησης του ποσού αυτού για την αντιστάθμιση δυσβάσταχτων αυξήσεων στους λογαριασμούς από την εκτόξευση των τιμών.

Το κλίμα της στάσης αναμονής του κυβερνητικού επιτελείου μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, σκιαγράφησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες βράδυ στο δελτίο του Alpha. «Οι αποφάσεις και οι ανακοινώσεις είναι σε συνάρτηση των δημοσιονομικών μας αντοχών και της κατάστασης, έτσι όπως διαμορφώνεται. Ήδη, επιδεινώνεται και γίνεται πιο δυσμενής. Βλέπουμε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση, αν ανέβουν πολύ οι τιμές του φυσικού αερίου, το επόμενο διάστημα, και αν αυτό επηρεάσει τις τιμές  της ηλεκτρικής ενέργειας. Οφείλει κανείς να παρακολουθεί τις ραγδαίες εξελίξεις και να σχεδιάζει τα μέτρα που αντέχει  οικονομία μας, έτσι ώστε να είναι και αποτελεσματικά και ταυτόχρονα ουσιαστικά στον κόσμο», ανέφερε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA