Μενού
  • Α-
  • Α+

Η γενικευμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή για τις επιπτώσεις σε γεωπολιτικό, ενεργειακό και δημοσιονομικό επίπεδο, ζητήματα που απασχόλησαν για πολλές ώρες χθες τους ηγέτες των 27 κρατών μελών τις Ε.Ε. στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με στόχο μια συγκροτημένη αποφασιστική απάντηση σε επίπεδο κυρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση των κοινών για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο προβλημάτων από τις πολεμικές ενέργειες. Όλες τις εξελίξεις και τα επόμενα βήματα της Ευρώπης θα τα συζητήσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανησυχία της Αθήνας για το άλμα των τιμών ενέργειας

Στην Αθήνα, έχοντας εξασφαλίσει (προς ώρας τουλάχιστον όπως διαβεβαίωσε ο Κώστας Σκρέκας και το ΚΥΣΕΑ) την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μέσω εναλλακτικών σχεδίων εφοδιασμού, η ανησυχία της κυβέρνησης εστιάζεται στο μέγεθος της επίδρασης που θα έχει ο αναθεωρητισμός της Ρωσίας στο εν εξελίξει ράλι των τιμών ενέργειας. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι χθες μετά τη ρωσική εισβολή,  το φυσικό αέριο εκτοξεύθηκε ακόμα και στα 140 ευρώ η μεγαβατώρα από έως 80 ευρώ τις προηγούμενες μέρες, το πετρέλαιο εκτινάχθηκε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο για σήμερα διαμορφώνεται στα 235,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα αυξημένη κατά 34% μέσα σε μια μέρα.

Σχέδια πιο γενναίας κρατικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ο προβληματισμός διογκώνεται υπό το πρίσμα της μετακύλισης των διαρκών αλμάτων των τιμών στις αγορές στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που ήδη δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αυξήσεις παρά τη μηνιαία επιδότηση από το κράτος.  Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη τρόπους για πιο γενναία μέτρα στήριξής τους. Διαβλέποντας όμως διάρκεια στην κρίση και δεδομένου ότι τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης από τους ρύπους για την κρατική στήριξη δεν είναι ανεξάντλητα,  η υλοποίηση του σχεδιασμού περνάει μοιραία μέσα από τον προϋπολογισμό, στον οποίο ουδείς θέλει να βάλει «χέρι» διακινδυνεύοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα και το στόχο εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του 2022.

Η πρόταση Μητσοτάκη στην παράγραφο 10 των συμπερασμάτων της Συνόδου

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης λοιπόν απαιτείται ένας έκτακτος συντονισμένος μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πρότυπα εκείνου για την πανδημία, που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να παράσχουν με ασφάλεια στους πολίτες τους πρόσθετη οικονομική στήριξη για την αντιστάθμιση του επαχθούς ενεργειακού βάρους.  Εξ ου και ο Πρωθυπουργός επιδίωξε και πέτυχε να συμπεριληφθεί ρητά στο κείμενο συμπερασμάτων της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, η εξουσιοδότηση  της Κομισιόν να επεξεργαστεί συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.  «Το Συμβούλιο καλεί για την προώθηση της δουλειάς για την προετοιμασία και την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Κομισιόν, συγκεκριμένα, να παρουσιάσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης και για την ενέργεια», αναφέρει το άρθρο 10 του κειμένου, στο οποίο αποτυπώνεται η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ευρωπαϊκό Ταμείο & χαλάρωση δημοσιονομικών κανόνων

Πυρήνας της πρότασης του Πρωθυπουργού - όπως έγραψε από χθες το Reader - είναι η συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου που ως άλλο Ταμείο Ανάκαμψης για τον κορονοϊό, θα χρηματοδοτηθεί από τα μελλοντικά έσοδα του Χρηματιστηρίου των Ρύπων, εξασφαλίζοντας δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. και κατόπιν στα κράτη μέλη για την απορρόφηση των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Οι δραματικές εξελίξεις, ωστόσο, απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα. Γι’ αυτό η πιο άμεση εναλλακτική που έριξε στο τραπέζι των Βρυξελλών ο κ. Μητσοτάκης είναι η παράταση της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση, ώστε οι δαπάνες για την ενέργεια να εξαιρεθούν από τους στόχους, αφήνοντας περιθώρια ασφαλούς δημιουργίας μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Αμφότερα τα μέτρα θα εξασφάλιζαν και την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την παροχή έκτακτου εφάπαξ επιδόματος το Πάσχα στους πιο ευάλωτους, που για την ώρα δεν μπορεί να πει ουδείς μετά βεβαιότητας ότι θα πάρει σάρκα και οστά ή τουλάχιστον στο μέγεθος που επιδίωκε το Μέγαρο Μαξίμου.

Υπουργική ενεργειακή διπλωματία

Για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, που στοχεύει στην ταυτόχρονη στήριξη πολιτών και οικονομίας, εκτός από τον Πρωθυπουργό έχει ενεργοποιηθεί και η υπουργική διπλωματία. Ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απέστειλε χθες με τους ομολόγους του από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, κοινή επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο, ζητώντας την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., με αντικείμενο συζήτησης την επείγουσα λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της έκρηξης των τιμών. Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας συγκάλεσε για τις 8.30 σήμερα εκτάκτως την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων με τη συμμετοχή των επικεφαλής ΡΑΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΗ, για την επαναξιολόγηση των εναλλακτικών σχεδίων που θα διασφαλίσουν την αποφυγή ελλειμμάτων στον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA