Μενού
  • Α-
  • Α+

Την εξ αρχής κρυστάλλινη θέση της Ελλάδας υπέρ των πλέον αυστηρών κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία για την ένοπλη προέλαση στην Ουκρανία, υπογραμμίζει μιλώντας στο Reader, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, με φόντο το ηχηρό «ΝΑΙ» του Μεγάρου Μαξίμου στην αποπομπή της Ρωσίας από το SWIFT. «Ο Πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά τοποθέτησε την χώρα μας στη σωστή πλευρά της ιστορίας», σημειώνει. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να επιδοτεί τους λογαριασμούς ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί το ξέφρενο ράλι των τιμών, εξετάζοντας παράλληλα οποιοδήποτε άλλο μέτρο μπορεί να προστεθεί στη «φαρέτρα» ανακούφισης με το βλέμμα όμως στα δημοσιονομικά περιθώρια.

Βάζει παράλληλα πάγο στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Χαρακτηρίζει απολύτως εφικτό τον στόχο της αυτοδυναμίας της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες, θέτοντας και το διακύβευμα της κυβερνησιμότητας και της αποτελεσματικότητας. «Καρφώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την «αντιπαραγωγική» του αντιπολίτευση βρίσκεται πλέον «απέναντι στην κοινωνία» και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ότι διαγκωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ για το πιο «αντιδεξιό κόμμα». Δηλώνει, δε, την ετοιμότητα του Υπουργείου Εσωτερικών για την τεχνική και νομική υποστήριξη στην κάλυψη των κενών των ανεμβολίαστων υγειονομικών εφόσον τεθούν οριστικά εκτός ΕΣΥ.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης για τους 10 Ελληνες νεκρούς: Σταματήστε τώρα τους ρωσικούς βομβαρδισμούς 

Αναφορικά με τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του προκρίνει το νέο σύστημα αξιολόγησης στο δημόσιο, που τελεί υπό δημόσια διαβούλευση και περιγράφει στο Reader τη διαδικασία και τη στόχευση μετάβασης από το μοντέλο της άκριτης βαθμολόγησης σε αυτή της ουσιαστικής αξιολόγησης δεξιοτήτων των υπαλλήλων.

Πώς κρίνετε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία;

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε ένα κυρίαρχο κράτος μόνο και μόνο διότι εξέφρασε τη βούλησή του, να προσεγγίσει την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, είναι απαράδεκτη, προφανώς παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος για μία ακόμη φορά τοποθέτησε την χώρα μας στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στην πλευρά του δικαίου και του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, ειδικά όταν τα ρωσικά όπλα σκοτώνουν αμάχους ομογενείς. Η Ελλάδα αυτονοήτως θα είναι συντονισμένη με την Ε.Ε. εφαρμόζοντας το αυστηρότερο πλαίσιο κυρώσεων.

Αν η κρίση στην Ουκρανία έχει μεγάλη διάρκεια μπορεί να κινδυνεύσει η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας παρά τα εναλλακτικά σχέδια και να τεθεί εν αμφιβόλω ο σχεδιασμός για έκτακτο εφάπαξ επίδομα το Πάσχα στους πιο ευάλωτους;

Η Ελλάδα, όπως και σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τις επιπτώσεις μίας γενικευμένης ενεργειακής κρίσης την οποία επιτείνει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία. Η Κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά κάθε είδους κρίση και αυτό πράττει και αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα, έχει ήδη διαθέσει ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ποσό της τάξεως των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμβλυνση αυτών των επιπτώσεων και θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τοπική αυτοδιοίκηση για όσο χρόνο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, πάντα μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια που μας επιτρέπει ο προϋπολογισμός. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε προσεκτικά κάθε μέτρο που θα μπορούσε να προστεθεί στη «φαρέτρα» των ανακουφιστικών μέτρων που έχουμε εκπονήσει.

Ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια;

Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι πάντα έτοιμο από τεχνικής απόψεως να διενεργήσει τις επόμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της συνταγματικής θητείας της Κυβέρνησης, όπως ακριβώς έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο στόχος της αυτοδυναμίας της ΝΔ στις επόμενες εκλογές είναι εφικτός; Και ποιο θα είναι το δίλημμα της δεύτερης κάλπης;

Είναι απολύτως εφικτός. Άλλωστε, μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εγγυάται την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας, όπως έχει άλλωστε αποδείξει στους 30 περίπου μήνες διακυβέρνησης. Το διακύβευμα της δεύτερης Κυριακής θα είναι η κυβερνησιμότητα της χώρας. Στην εκλογή της απλής αναλογικής θα έχει κριθεί το ζήτημα του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων. Στη δεύτερη εκλογή θα κρίνεται το ζήτημα της αυτοδυναμίας και της αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα υποστηρίζοντας ότι έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη στείρα και αντιπαραγωγική αντιπολίτευση, ασκώντας κριτική μέχρι και σε ζητήματα τα οποία είχαν εκτροχιαστεί επί των ημερών τους και πασχίσαμε κοπιωδώς να αποκαταστήσουμε. Ιδιαιτέρως, αναφορικά με την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, η απάντηση δίνεται τακτικά από τα αποτελέσματα των μετρήσεων γνώμης και μάλιστα με τη διαφορά να διατηρείται σε διψήφια ποσοστά. Τα αποτελέσματα αυτά αποκτούν μάλιστα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, λαμβάνοντας υπόψη τα κοσμοϊστορικά γεγονότα τα οποία κλήθηκε να διαχειριστεί η σημερινή Κυβέρνηση: Απόπειρα εισβολής στον Έβρο, ενορχηστρωμένη από την Τουρκία, απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε Αιγαίο και Μεσόγειο, ξέσπασμα της πανδημίας, ενεργειακή κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι όχι μόνο έχει χάσει πλήρως το όποιο έρεισμα διέθετε στην ελληνική κοινωνία, αλλά πλέον βρίσκεται εκ διαμέτρου αντίθετα αλλά και απέναντι σε αυτήν, καθώς η πρόοδος που συντελείται σε όλα τα επίπεδα θέτει εν αμφιβόλω την ίδια του την υπόσταση.

Πώς αποτιμάτε την έως τώρα αντιπολιτευτική πρακτική και ρητορική του ΚΙΝΑΛ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη;

To ΚΙΝΑΛ διαγκωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποδείξει ότι είναι το πλέον αντιδεξιό και αντικυβερνητικό κόμμα. Δεν έχει αντιληφθεί ωστόσο κανένα από τα δύο κόμματα ότι η κοινωνία έχει προσπεράσει τέτοιου είδους λογικές και αναμένει εναλλακτικές προτάσεις και όχι πισωγυρίσματα.

Έχετε ανακοινώσει νέο μοντέλο αξιολόγησης στο δημόσιο με έμφαση στις δεξιότητες των υπαλλήλων. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη και  πότε θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο;

Εργαζόμαστε αυτή την περίοδο για την αναμόρφωση του συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, σε αντικατάσταση του υπάρχοντος ανεφάρμοστου συστήματος που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδιάζουμε ένα σύγχρονο και συνεκτικό σύστημα με το οποίο μεταβαίνουμε στην αξιολόγηση δεξιοτήτων ενώ ειδικά οι προϊστάμενοι αξιολογούνται με βάση την επίτευξη των στόχων της οργανικής μονάδας της οποίας διοικούν. Στο πλαίσιο αυτό ενδυναμώνουμε τους προϊσταμένους παρέχοντας τους μία πλήρη εργαλειοθήκη προκειμένου να επιτύχουν στη στοχοθεσία που έχει τεθεί για τη μονάδα τους, ενώ παράλληλα διαμορφώνουμε, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, μία σημαντική δέσμη επιμορφωτικών προγραμμάτων προκειμένου να ενισχύσουμε τους υπαλλήλους εκείνους που τυχόν εμφανίζουν αδυναμίες. Μετατρέπουμε την αξιολόγηση σε ένα απαραίτητο εργαλείο για την ανάταξη και την ανάπτυξη της Δημόσιας Διοίκησης αφαιρώντας από την εξίσωση αυτή στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος που διατήρησαν παγιωμένη μία κατάσταση ακινησίας στο Δημόσιο τομέα.

Ποιο είναι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας το σχέδιο κάλυψης των κενών από την απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών του ΕΣΥ; 

Στο θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών την πρωτοβουλία έχει το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να συνδράμει κάθε απόφαση που θα λάβει το Υπουργείο Υγείας τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε νομικό. Πρέπει να αποσαφηνιστεί δε ότι το ζήτημα υποχρέωσης του εμβολιασμού έχει ήδη τεθεί ως απαραίτητη υγειονομική προϋπόθεση για την παροχή υπηρεσιών υγείας. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι αυτοί δεν παρέχουν υπηρεσίες στο σύστημα υγείας ήδη από την 1.09.2021.

Πώς εξελίσσεται η διαδικασία εγγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους; Πόσοι έχουν εγγραφεί έως τώρα;

Ο αριθμός των Ελλήνων που έχει εγγραφεί μέχρι στιγμής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους παραμένει χαμηλός: λίγο περισσότεροι από 2.000 Έλληνες έχουν καταχωρηθεί. Αυτό οφείλεται αφενός στα προσκόμματα που έθεσαν στον σχετικό νόμο τα κόμματα της Αριστεράς, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το αντιδημοκρατικό τείχος που όρθωσαν στη συνέχεια στην πρόταση που υποβάλαμε για άρση όλων των σχετικών περιορισμών, δημιουργώντας σημαντικά εμπόδια στη διαδικασία. Αφετέρου, ένας σημαντικός αριθμός αποδήμων δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας του ή αν θα το πράξει επιστρέφοντας στην πατρίδα μας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA