Μενού
  • Α-
  • Α+

Με κύριο πυλώνα πολιτικής την πανευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρωτοφανούς οξύτητας ευρωπαϊκό πρόβλημα, δίπτυχό του τις ριζοσπαστικές και συντονισμένες λύσεις βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσομακροπρόθεσμα, κεντρικό στόχο την ουσιαστική θωράκιση των ευρωπαϊκών κοινωνιών και οικονομιών απέναντι στις αλυσιδωτές ανατιμήσεις στην ενέργεια με φόντο τις γεωπολιτικές εξελίξεις και αποφασιστικότητα νίκης του διεθνούς δικαίου έναντι του αναθεωρητισμού , προσέρχεται σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βερσαλλίες.

Ενέργεια – άμυνα – στήριξη στην Ουκρανία στην ατζέντα

Οι στιγμές είναι εξαιρετικά κρίσιμες και αυτό αναδεικνύεται από το γεγονός ότι οι ηγέτες θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο χωρίς κινητά τηλέφωνα. Η ατζέντα του Συμβουλίου που διοργανώνει η Γαλλική Προεδρία, είναι πλούσια και μείζονος σημασίας για τη νέα εποχή που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος ανά ενότητες είναι:

  • Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι δυνατότητες περαιτέρω στήριξης από την Ε.Ε. ανθρωπιστικά, οικονομικά και πολιτικά, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης του αιτήματός της για ένταξη στην Ε.Ε.
  • Ο περιορισμός της εξάρτησης του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία
  • Η ενίσχυση της κυριαρχίας και των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε
  • Η ενίσχυση των οικονομικών θεμελίων της Ε.Ε. με έμφαση σε νέο μοντέλο ανάπτυξης και επενδύσεων.

Οι θέσεις και οι στόχοι της Ελλάδας στη Σύνοδο

Η Αθήνα συμμετέχει δυναμικά σε αυτή την ατζέντα σε όλα τα θέματα. Στο πεδίο των νέων γραμμών άμυνας απέναντι στο τρενάκι τρόμου  των τιμών της ενέργειας, στη «φαρέτρα» του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προστεθεί το ελληνικής πατρότητας σχέδιο 6 σημείων για την αποσύνδεση της γεωπολιτικής από την ενεργειακή κρίση, ώστε να επέλθει εξισορρόπηση στη χονδρική αγοράς φυσικού αερίου που αποτελεί «κλειδί» στο ράλι τιμών. Ξεχωριστός φάκελος στη «βαλίτσα» του είναι και η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, την εξαίρεση των δαπανών για την ενέργεια από τους δημοσιονομικούς κανόνες, δηλαδή, τα μελλοντικά ελλείμματα και την κοινή αγορά φυσικού αερίου ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος για την απορρόφηση μέρους των αυξήσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η ανταλλαγή απόψεων των ηγετών περί του ευρω-ομολόγου για τα μέτρα στήριξης των εθνικών κυβερνήσεων.

Κατά το διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βερσαλλίες, ο Πρωθυπουργός θα εισφέρει επίσης συγκεκριμένες προτάσεις για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω της επιτάχυνσης της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της κοινής αποθήκευσης αποθεμάτων φυσικού αερίου, της αύξησης των φορτίων LNG δια της σύνδεσης - μεταξύ άλλων - των αγορών ΗΠΑ - Ε.Ε. - Ασίας για τη μεταφορά από την Κίνα με πλαφόν στα μεταφορικά, την αύξηση των σταθμών επαναεριοποίησης του φυσικού αερίου όπως αυτός που δρομολογείται στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και συμφωνίες όπως αυτή του ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για μεταφορά φθηνής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Στη συζήτηση για την περαιτέρω ανάπτυξη και επένδυση στις αμυντικές δυνατότητες της Ε.Ε., η Ελλάδα έχει ταχθεί ξεκάθαρα εξ αρχής στην ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ και θα καταλήξει στην ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ήταν από τους πρώτους που μέσω της ελληνογαλλικής συμφωνίας ανέδειξαν τη μείζονα  σημασία  ταχύτερης ευθυγράμμισης της γεωπολιτικής ισχύος της Γηραιάς Ηπείρου με την οικονομική της δύναμη. Ενώ η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υποστήριξαν την ανάγκη αύξησης των αμυντικών προϋπολογισμών των κρατών – μελών, άποψη την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει στους εταίρους του.

Σε κάθε περίπτωση η Σύνοδος αυτή είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για αναλυτική συζήτηση μεταξύ των ηγετών αναφορικά με τη νέα εργαλειοθήκη της Ε.Ε.

Η Ελλάδα στο πλευρό της Ουκρανίας

Σχετικά με την Ουκρανία, η ελληνική πλευρά πρόκειται να επαναλάβει τη στήριξή της, την οποία απέδειξε έμπρακτα με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικού υλικού, τονίζοντας εκ νέου ότι πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή απέναντι στον αναθεωρητισμό των συνόρων, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη. Στο πλαίσιο, αυτό, οι συζητήσεις αναμένεται να περιστραφούν και γύρω από τις επιπλέον κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Σε ότι αφορά, δε, το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αθήνα έχει συμφωνήσει στην ανάγκη εκπομπής ενός ισχυρού πολιτικού μηνύματος στήριξης της ενταξιακής της προοπτικής. Ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, θα επισημάνει πως «δεν πρέπει να  παραβλέπεται ότι ενταξιακή προοπτική είναι μια διαδικασία, η αξιοπιστία της οποίας δεν πρέπει να υπονομευθεί» και ότι σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή δεν μπορεί να ληφθεί εν καιρώ πολέμου.

Από εβδομάδα η «επιταγή ακρίβειας» - φωτιά στα κομπιουτεράκια

Οι συζητήσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες θα προσφέρουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια σαφέστερη εικόνα για τις προοπτικές και το εύρος της οικονομικής στήριξης που μπορεί να παράσχει εντέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη μέλη της. Άρα θα αποσαφηνίσει και τις πρόσθετες δυνατότητες κρατικής στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την ανάσχεση του ηλεκτροσόκ των λογαριασμών, καθώς και για την «επιταγή ακρίβειας» στους οικονομικά ασθενέστερους για την οποία το οικονομικό επιτελείο σκανάρει τον προϋπολογισμό και έχει βάλει στα κομπιουτεράκια φωτιά.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, προσδιόρισε χθες τις ανακοινώσεις για το νέο πλήρες πακέτο στήριξης στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA