Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών «για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από τις σημαντικότατες ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής. «Αυτό είναι ένα σημαντικότατο πρόβλημα και στα πλαίσια του προϋπολογισμού να παρέμβουμε με έξυπνο τρόπο για να ευνοήσουμε τους λιγότερο προνομιούχους» σημείωσε ο πρωθυπουργός στη «σκιά» της ακρίβειας που απασχολεί τους πολίτες και τις μεγάλες ανατιμήσεις σε βενζίνηφυσικό αέριο και τρόφιμα. 

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα εξεταστεί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. «Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη μέλη για πρότασή μου για παρέμβαση στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου Στην παράγραφο 12 των Συμπερασμάτων της Συνόδου γίνεται μετά από αίτημά μου ρητή αναφορά στο ανακοινωθέν ΕΕ 8ης Μαρτίου ότι θα εξεταστεί ως επιλογή ένα πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου. Η αγορά είναι θύμα κερδοσκοπίας» επεσήμανε. 

Διαβάστε ακόμη: Σύνοδος Κορυφής: Το σχέδιο της ΕΕ για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια - Ερχονται νέες κυρώσεις στη Μόσχα

«Ταυτόχρονα ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας υποβάλλει προτάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διότι η τελική τιμή της καθορίζεται από την οριακή τιμή του συστήματος – την τελευταία μονάδα ενέργειας δηλαδή που θα μπει στο σύστημα, δηλαδή σήμερα το φυσικό αέριο. Όταν σχεδιάστηκε ήταν για να ενθαρρύνουμε τις ΑΠΕ αλλά πια είναι ξεκάθαρο ότι στο πεδίο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει στρέβλωση. Και όλοι γνωρίζουμε πια ότι οι δυνατότητες των εθνικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα είναι πεπερασμένες. Άρα χρειάζεται ευρωπαϊκή παρέμβαση» είπε επίσης ο πρωθυπουργός. 

Για την ενέργεια ο κ. Μητσοτάκης «είπε πως υπάρχει διατύπωση πως βούληση της ΕΕ είναι να μειώσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία όσο το δυνατόν συντομότερα. Δεν γίνεται να μηδενιστεί από τη μία στιγμή στην άλλη η εισαγωγή φυσικού αερίου». Χαρακτήρισε κρίσιμο τον ρόλο της Ελλάδας για νέες πηγές ενέργειας προς την Ευρώπη και τόνισε πως βασική επιλογή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. «Να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για μείωση της εξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες» σημείωσε. «Δεν μπορώ να σας πω ότι θα γίνει. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών τάσσεται υπέρ μίας παρέμβασης τόσο στην αγορά του φυσικού αερίου όσο και της ηλεκτρικής ενέργειας» σημείωσε. 

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία. Ας είναι αυτή η αλληλεγγύη το έναυσμα για να προχωρήσουμε τη συζήτηση για το κοινό συμφωνητικό μετανάστευσης και ασύλου με δίκαιο καταμερισμό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.  «Να εκφράσω πάλι τον αποτροπιασμό μου και οδύνη μου για τις εικόνες που βλέπουμε από Ουκρανία με θύματα αμάχους. Επισήμανα στο συμβούλιο το έντονο ενδιαφέρον Ελλάδας για τους ομογενείς στη Μαριούπολη. Επισήμανα την ανάγκη να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για μια κατάπαυση του πυρός και να μπορέσουν να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για αποχώρηση από την εμπόλεμη ζώνη με ασφάλεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA