Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πολιτική είναι κάπως σαν τον καιρό - αλλάζει διαρκώς διαθέσεις. Κάπως έτσι μου περιέγραφε άνθρωπός μου που συνομίλησε με τον πρωθυπουργό μετά τη δίωρη συνάντηση με τον Ταγιπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη που κατά γενική ομολογία ήταν η καλύτερη που είχαν οι δυο ηγέτες την τελευταία τριετία. Και ήταν καλύτερη όχι γιατί ως δια μαγείας λύθηκαν οι ελληνοτουρκικές διαφορές, αλλά διότι υπάρχει η συνειδητοποίηση και στις δυο πλευρές του Αιγαίου πως τα πράγματα διεθνώς έχουν αγριέψει σε τέτοιο βαθμό που κανείς δεν θέλει να ακούσει το παραμικρό από δυο χώρες συμμάχους του ΝΑΤΟ στην παρούσα φάση. Αντίθετα, χρειάζεται ευθυγράμμιση με τις επιλογές της συμμαχίας και ενεργητική διπλωματία.

Μαθαίνω λοιπόν ότι στη διάρκεια αυτού του ανεπίσημου γεύματος εργασίας, υπήρξαν αρκετές φιλοφρονήσεις και δώρα μεταξύ των δυο ηγετών - δώρο από το μουσείο κυκλαδικής τέχνης ήταν η επιλογή της ελληνικής αποστολής, ένα έργο κεραμικό αυτό της τουρκικής. Να σας πως επίσης πως απόντων των δυο υπουργών Εξωτερικών ξεχωριστή σημασία είχε η επαφή του Ιμπραήμ Καλίν με τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, που διατηρούν ένα δίαυλο επικοινωνίας που ενεργοποιείται ακόμη και στις πιο δύσκολες ώρες. Θυμίζω βέβαια πως η κυρία Σουρανή αναμένεται να αποχωρήσει σύντομα και να αναλάβει την ελληνική Πρεσβεία στην Ρώμη - η κυρία Μπούρα θα είναι πλέον αυτή που θα πιάσει τη σκυτάλη και θα πρέπει να βρίσκει άκρη με τον κ. Καλίν. Ελπίζω να μην χρειαστεί συχνά. 

Ο νέος Αμερικανός Πρέσβης έρχεται

Ο Τζέφρι Πάϊατ ετοιμάζει ήδη βαλίτσες για την Ουάσιγκτον (ήδη βρίσκεται εκεί για τo SouthEast & EastMed Φόρουμ που διοργανώνει το φόρουμ των Δελφών) και ο κ. Τζώρτζ Τσούνις φτιάχνει βαλίτσες για Αθήνα. Ήδη βλέπω αρκετούς να γράφουν αποθεωτικά σχόλια για τον απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη που είναι αλήθεια πως βοήθησε πολύ την ελληνοαμερικανική σχέση σε μια ιδιαίτερη περίοδο, ενώ διακρίνω και μια καχυποψία για τον νέο, που δεν προέρχεται από την αμερικανική διπλωματία αλλά είναι πολιτικός διορισμός. Η αίσθησή μου είναι πως ο κ. Τσούνις, καθότι διατηρεί ανοικτή επικοινωνία με τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ που είναι πανίσχυρος στην αμερικανική πρωτεύουσα, θα έχει σαφή υποστήριξη από την αμερικανική γραφειοκρατία που έχει τις ικανότητες να υποστηρίξει έναν πρέσβη που δεν γνωρίζει τις διπλωματικές νόρμες. Τα γράφω καθότι αισιόδοξος άνθρωπος - ελπίζω να μην διαψευστώ! 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα «Φθηνά Τσιγάρα»

Για όσους αγαπάτε τις επετείους να σας θυμίσω πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκλεισε χθες δυο χρόνια στον προεδρικό θώκο. Δεν ξέρω πώς το γιόρτασε - αν και διάβασα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή της στα ΝΕΑ και στον συνάδελφο Μ. Μητσό. Αυτό που μπορώ να σας μεταφέρω είναι πως την Παρασκευή η Πρόεδρος παρακολούθησε στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την Παράσταση «Φθηνά Τσιγάρα». Θυμίζω πως πρόκειται για την ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη που προβλήθηκε σε άδειες αίθουσες το 2000 και τελικά αγαπήθηκε από ένα μεγάλο κοινό αρχικά στο βίντεο και κατόπιν στο διαδίκτυο και μεταμορφώθηκε σε μιούζικαλ από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Μάλιστα η Πρόεδρος επισκέφτηκε στο διάλειμμα τους συντελεστές της παράστασης ενώ διέκρινα τα γέλια της σε πολλά σημεία του έργου, γεγονός που υποδηλώνει με τον καλύτερο τρόπο πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται σε ένα μεγάλο βαθμό τους κώδικες αλλά και το χιούμορ μιας νεότερης γενιάς - αρετή υπερπολύτιμη για μια πολιτικό. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA