ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18/03/2022 23:13

Δένδιας σε Γκουτέρες: Δύσκολη η κατάσταση στη Μαριούπολη – Αντιμέτωπη με κινδύνους η ελληνική ομογένεια

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά συζητήθηκαν και άλλα περιφερειακά θέματα, όπως το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η Λιβύη

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Δένδιας σε Γκουτέρες: Δύσκολη η κατάσταση στη Μαριούπολη – Αντιμέτωπη με κινδύνους η ελληνική ομογένεια
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Για τις τεράστιες δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική ομογένεια στην Μαριούπολη ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Άντονιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Δένδιας ζήτησε τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ για να εξασφαλιστεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής, σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Οι πηγές μας είναι πάρα πολύ περιορισμένες. Προέρχονται καταρχήν από την ‘Caritas’, την οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας, και από διάφορους ιδιώτες με τους οποίους προσπαθούμε και επιτυγχάνουμε να έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όπως ξέρετε υπήρξε και χτύπημα στο θέατρο της Μαριούπολης, 1200 άνθρωποι βρίσκονταν στο υπόγειο αυτού του θεάτρου. Δεν ξέρουμε πόσα θύματα υπήρξαν. Μας περιγράφεται, όμως, μια ιδιαιτέρως δραματική κατάσταση», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά συζητήθηκαν και άλλα περιφερειακά θέματα, όπως το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η Λιβύη.

Ελληνικές υποψηφιότητες στα όργανα των Ηνωμένων Εθνών

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αντόνιο Γκουτέρες για τις τρεις υποψηφιότητες που έχει θέσει η χώρα μας σε βασικά όργανα του ΟΗΕ. «Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις τρεις ελληνικές υποψηφιότητες. Επαναλαμβάνω τρεις. Καταρχήν είναι, όπως ήδη ξέρετε, η υποψηφιότητα μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την υποψηφιότητα μας για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 2035, αλλά και την υποψηφιότητα που θα ανακοινώσουμε αμέσως μετά από αυτή την επίσκεψη για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028–2030.

Η Ελλάδα πιστεύει στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και θέλει να συμμετέχει με τον πιο ενεργό τρόπο στην εφαρμογή αυτών των αρχών που ο Καταστατικός Χάρτης περιλαμβάνει, των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας». Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διευθέτηση του Ουκρανικού, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να τις συζητήσει με τον ΓΓ του ΟΗΕ. «Γίνονται πολλές προσπάθειες από όλες τις πλευρές για να τερματιστεί η ρωσική εισβολή και να επανέλθουμε σε μια κατάσταση στην οποία η ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα προστατεύονται. Δεν μπορώ, όμως, να σας πιθανολογήσω», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ