Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ότι έχει δώσει εντολή στην ΡΑΕ να ελέγξει αν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας από τις εταιρείες ενέργειας κι αν υπάρχουν θα επιβληθούν πρόστιμα. Στην δευτερολογία του, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που υπολόγισε τα υπερκέρδη αυτά σε 1,4 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε μία τέτοια περίπτωση, το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό μέσω έκτακτης φορολόγησης. 

«Θα δρομολογηθεί κι ο έλεγχος στις μεγάλες επιχειρήσεις ενέργειας ώστε να διαπιστωθεί που υπήρχαν υπερκέρδη στην περίοδο της μεγάλης αναταραχής. Εχω δώσει ήδη εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα και με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ θα κινηθεί η κυβέρνηση. Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι εταιρείες. Θα συγκρίνουμε κέρδη με κέρδη προηγούμενων ετών. Δεν θα διστάσω ούτε εγώ ούτε το οικονομικό επιτελείο έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη. Μας ρωτάτε πότε. Η απάντηση είναι με το που θα έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα της ΡΑΕ που θα πιστοποιεί πόσα είναι τα υπερκέρδη» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επιτέθηκε δε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι...τάζει λαγούς με πετραχήλια «Υπόσχεστε μέτρα 17 δισ. ευρώ κ. Τσίπρα τινάζοντας τα πάντα στον αέρα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ξοδεύει τους πόρους του εθνικού προϋπολογισμού αλόγιστα με βάση μόνο τις ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα ήταν πράξη ανεύθυνη, την οποία ούτε εγώ ούτε το οικονομικό επιτελείο είμαστε έτοιμοι να την αναλάβουμε. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να ζει στη γκρίζα σκιά του παρελθόντος της, το πρόγραμμα Θεσσαλονίκη...

Επανέρχεται σε νέα ανεφάρμοστα συνθήματα κατευθείαν κομμένα από το λεφτόδεντρο της αυταπάτης σας. Κ. Τσίπρα το σύνολο των παρεμβάσεών σας είναι 16 με 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Συγχαρητήρια τινάζετε για μία ακόμα φορά τα πάντα στον αέρα. Ο ανήφορος μπορεί να είναι δύσκολος όμως με το σωστό σχέδιο μπορεί να μας οδηγήσει στον προορισμό μας. Ο κατήφορος μοιάζει πάντα πιο εύκολος, όμως στο τέλος του καραδοκεί πάντα ο γκρεμός».

Κλείνοντας έστειλε για μία ακόμα φορά σαφές μήνυμα στον κ. Τσίπρα λέγοντάς του να μην βιάζεται να πάει σε εκλογές γιατί ούτως ή άλλως θα τις χάσει. «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Οι πολίτες ζητούν δουλειά κι αποτέλεσμα» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Ερχονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

«Οι πολίτες θα λάβουν άμεσα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και θα διαπιστώσουν πόσο λιγότερο φόρο θα πληρώσουν. Οπότε η πραγματικότητα είτε θα επιβεβαιώσουν εμάς είτε όχι. Το ότι υπερψηφίζετε δείχνει ότι είναι πολιτική με έντονα κοινωνικό πρόσημο» είπε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης: «Εχουμε πάρει δημοσιονομικά μέτρα 1,2 δισ.€ με τα σημερινά. εξαιρώ αυτά της ενέργειας που είναι από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης. Άρα έχουμε πάρει αναλογικά περισσότερα μέτρα από άλλες χώρες της Ευρώπης, άλλα είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ο οποιοσδήποτε προϋπολογισμός μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις στην ενέργεια. Γι' αυτό η απάντηση στο πρόβλημα πρέπει να είναι και ευρωπαϊκή για να σπάσει ο φαύλος κύκλος σύνδεσης της τιμής. Αυτά που προτείνετε θα έπρεπε να βάλουν οι πολίτες το χέρι στην τσέπη.

Δεν μπορούμε να γεννήσουμε χρήματα από το πουθενά και η δική μας πολιτική επιμένω είναι κοινωνικά πιο δίκαιη γιατί επιδοτούμε περισσότερο τα νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση. Υπήρχε αδικία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις γι’ αυτό δεσμευόμαστε ότι ένα κομμάτι αυτής της αύξησης θα επιστραφεί γιατί ματώνουν δυσανάλογα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA