Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεννοήσεις με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας για αύξηση των εισαγωγών σε μαλακό σιτάρι, «απόβαση» στον Έβρο για καλλιέργεια 100.000 επιπλέον στρεμμάτων ηλίανθου για εξτρά ηλιέλαιο και εξέταση ρύθμισης για  δημοσιοποίηση των παραβατών για το «δις εξαμαρτείν» της αισχροκέρδειας, ρίχνει σύμφωνα με το Reader στη μάχη της επισιτιστικής ασφάλειας η κυβέρνηση. 

Διαβάστε ακόμη: Επιδότηση καυσίμων: Τα χρήματα και οι δικαιούχοι για το πετρέλαιο κίνησης

Με το δίπτυχο - εισαγωγή βασικών αγαθών από εναλλακτικές αγορές και πάταξη της αισχροκέρδειας  ώστε να μην εκτοξεύονται ακόμη πιο υπέρμετρα οι τιμές - κινείται η κυβέρνηση για τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας και την αποφυγή ελλείψεων σε πρώτες ύλες και είδη διατροφής που εισαγάγαμε από Ρωσία και Ουκρανία πριν από την εισβολή. 

Στα «μανταλάκια» για αισχροκέρδεια 

Στο πεδίο της αισχροκέρδειας και υπό το πρίσμα του ξεκάθαρου κυβερνητικού μηνύματος για μηδενική ανοχή σε όσους εκμεταλλεύονται την κρίση για πρόσκαιρα κέρδη, οι πληροφορίες του Reader αναφέρουν πως το Υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει ήδη τη νομική δυνατότητα της διαπόμπευσης για το «δις εξαμαρτείν». Τη δημοσιοποίηση, δηλαδή, των επωνυμιών των επιχειρήσεων που εντοπίζονται να προβαίνουν στην ίδια παράβαση για δεύτερη φορά. Ακόμη δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, αλλά οι υπηρεσίες του Υπουργείου εξετάζουν όλες τις θεσμικές δυνατότητες. Ήδη από τους ελέγχους που έχουν διενερηθεί  έχουν επιβληθεί πρόστιμα 1.500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις, για προσπάθεια αισχροκέρδειας, καθώς το ύψος των ανατιμήσεων δεν δικαιολογείται από την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών. 

Ο ρόλος της Βουλγαρίας στο μαλακό σιτάρι 

Όσον αφορά στην επάρκεια, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται ήδη σε συνεννοήσεις με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας με την οποία οι σχέσεις είναι άριστες, ώστε - εφόσον χρειαστεί - να αυξηθεί η εισαγωγή σε μαλακό σιτάρι από τη γειτονική χώρα. Η Βουλγαρία είναι ήδη ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ελλάδας στο μαλακό σιτάρι, αφού από εκεί εισάγουμε περίπου το 44% των 900.000 τόνων των ετήσιων αναγκών της χώρας. Οι συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη αφορούν στην κάλυψη και του περίπου 30%, δηλαδή, 250.000 - 300.000 τόνων που προμηθευόμασταν από την Ουκρανία και τη Ρωσία ή αν μη τι άλλο ενός σημαντικού ποσοστού αυτής της ποσότητας. 

Στον Έβρο για εξτρά ηλιέλαιο 

Σχετικά με το ηλιέλαιο, όπως έχει γράψει το Reader, η κυβέρνηση προωθεί αφενός την αλλαγή του μείγματος κατανομής της εγχώριας παραγωγής ηλίανθου, που σήμερα από την καλλιέργεια 1 εκατομμυρίου στρεμμάτων το 90% διοχετεύεται για βιοκαύσιμα και μόλις 10% για οικιακή χρήση, αφετέρου την αύξηση της εγχώριας παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η ιδέα της καλλιέργειας γης υπό αγρανάπαυση, από την οποία εκτιμάται ότι μπορούν να αξιοποιηθούν περί τα 300.000 στρέμματα. Από αυτά, τα 100.000 στρέμματα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, απ’ όπου προέρχεται το 50% της ετήσιας παραγωγής ηλίανθου. Γι’ αυτό και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, μεταβαίνει σήμερα στο νομό, προκειμένου να συναντηθεί με τους παραγωγούς και να εξετάσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν. Πάντα βεβαίως υπάρχουν ως λύση και οι εναλλακτικές αγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, του Καναδά, και εφόσον χρειαστεί και της Αργεντινής. 

Στο τραπέζι των Υπουργών της Ε.Ε. ο ρωσικός εκβιασμός με τα ρούβλια 

Οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις της κυβέρνησης συνιστούν προετοιμασία ακόμα και για τα πιο δυσμενή σενάρια. Δεν είναι τυχαίος άλλωστε ο νέος εκβιασμός της Ρωσίας, που δια στόματος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε χθες πως η Ρωσία θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε “φιλικές χώρες” με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους, εξαιρώντας ουσιαστικά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ζήτημα μάλιστα όπως πληροφορείται το Reader θα τεθεί επί τάπητος στο Συμβούλιο των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. την προσεχή Πέμπτη.  

Στήριξη αγροτών - κτηνοτρόφων 

Η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο αγρότες και κτηνοτρόφους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τρομερές αυξήσεις στις τιμές λιπασμάτων και ζωοτροφών. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις οι οποίες πιθανόν να ανακοινωθούν και αυτή την εβδομάδα. Ήδη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δηλώσει ότι εντός των επομένων ημερών ,θα ανακοινωθεί ο τρόπος κατανομής της ενίσχυσης 45 εκατομμυρίων ευρώ στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών, με βάση τον τζίρο του προηγουμένου έτους, καθώς και ότι έχει διασφαλιστεί από την Ε.Ε, για πολλά προϊόντα που εξαγάγαμε και πήγαιναν στις εμπόλεμες χώρες, να ενεργοποιηθεί το μέτρο των Κρατικών Ενισχύσεων, για απορρόφηση των προϊόντων αυτών στις εγχώριες αγορές.

Καταγραφή αποθεμάτων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων 

Στο μεταξύ, σήμερα ανοίγει εντέλει η πλατφόρμα για την υποχρεωτική καταγραφή των αποθεμάτων αγροτικών προϊόντων και αγαθών όπως σιτάρι, καλαμπόκι, άλευρα, ηλιέλαιο, λιπάσματα, ζωοτροφές, δημητριακά, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα των διαθέσιμων ποσοτήτων και ταυτόχρονα για την αποτροπή οποιασδήποτε κερδοσκοπικής προσπάθειας.  Η συγκεκριμένη δήλωση μάλιστα θα πρέπει να επικαιροποιείται ανά 5 ημέρες. 

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως δεν υπάρχει κίνδυνος επισιστικής κρίσης στη χώρα μας, καθώς έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο για να διασφαλιστεί η επάρκεια σε τρόφιμα και πρώτες ύλες, ενώ για το θέμα υπάρχει συνεννόηση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA