Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην επαναβεβαίωση του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης προχώρησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στο «Growing Together» στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ έθεσε ως στόχο και τη συνεισφορά της τεχνολογίας κατά 10% στο ελληνικό ΑΕΠ σε βάθος χρόνου τονίζοντας ότι με την προσέλκυση σημαντικών κεφαλαίων από τις ελληνικές εταιρίες είναι επιτεύξιμος.

Διαβάστε ακόμη: Οικονόμου: Μείωση ΦΠΑ κόντρα στις ανατιμήσεις εξετάζει η κυβέρνηση - Τι είπε για την επιδότηση καυσίμων

«Στόχος μας ήταν πάντα μία βιώσιμη ανάπτυξη που να καθοδηγείται από τις ιδιωτικές εταιρίες και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε συμπεριλαμβανομένων των πλέον πρόσφατων με τον πόλεμο στην Ουκρανία παραμένουμε δεσμευμένοι σε αυτό το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα, για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η Γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα BpiFrance, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων. «Βγαίνουμε από μια βαθιά και επώδυνη κρίση που έχει ως αποτέλεσμα επίσης την αλλαγή νοοτροπίας μεταξύ των νέων Ελλήνων. Οι νέοι πιστεύουν στην καινοτομία και θέλαμε να στηρίξουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα. Παρότι οι νέοι μας τα πήγαιναν πολύ καλά στο εξωτερικό, για κάποιο λόγο δεν τα πήγαιναν τόσο καλά εντός της χώρας. Είμαι σίγουρος ότι το σύστημα νεανικής επιχειρηματικότητας θα εκτιναχθεί», πρόσθεσε.

Ευρωπαϊκή συνεργασία μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Αναφερόμενος στις από κοινού επενδύσεις των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών τραπεζών, ο Πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη πιο συστηματικής προώθησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Αν θέλουμε να μιλήσουμε για την πραγματική ενιαία ευρωπαϊκή αγορά πρέπει να φέρουμε σε στενή συνεργασία τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κάτω από τις πολυεθνικές υπάρχουν χιλιάδες εταιριών στη Γαλλία, την Ελλάδα, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είναι παρούσες, κατανοούν πάρα πολύ καλά αυτό που λέω ότι η επένδυση σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να τους είναι κάτι φυσικό κι όχι περίπλοκο. Είναι μία ενιαία αγορά, είναι ένα πλεονέκτημα, το οποίο θα πρέπει να ενισχύσουμε. Να δώσουμε δηλαδή μια ώθηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και δεν μιλάμε μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ενεργειακή ανεξαρτησία μέσω της πράσινης μετάβασης

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη ενεργειακής ανεξαρτησίας των ευρωπαϊκών χωρών.«Τώρα βεβαίως βραχυπρόθεσμα θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε το κόστος, αλλά στο τέλος της ημέρας η έννοια της πράσινης μετάβασης γίνεται όλο και πιο σημαντική όχι μόνο από την άποψη του κλίματος αλλά και από γεωπολιτική άποψη. Χρειαζόμαστε να είμαστε πιο ανεξάρτητοι ενεργειακά», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας πως ο ίδιος θα μεταβεί την Πέμπτη στην Κοζάνη για τα εγκαίνια φωτοβολταϊκού πάρκου και την ενημέρωση τις κατάστασης στα ορυχεία λιγνίτη.  «Κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία. Πρέπει λοιπόν οι επενδυτές να δουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα, να κοιτάξουν προσεκτικά γιατί θα βρουν σημαντικές ευκαιρίες και ανθρώπους με προσόντα αλλά και πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ενίσχυση των ΑΠΕ - στο επίκεντρο υπεράκτια αιολικά πάρκα

Στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην αύξηση διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), προαναγγέλλοντας για τον επόμενο μήνα νέο νομικό πλαίσιο για υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA