Μενού
  • Α-
  • Α+

Γκάζι πατάει η κυβέρνηση για το νέο εθνικό σχέδιο πιο ουσιαστικής και αποφασιστικής παρέμβασης στις τιμές της ενέργειας, προκειμένου να στηρίξει περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στο τσουνάμι των ανατιμήσεων. Γι’ αυτό και στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πυρετός συσκέψεων προκειμένου να εξεταστούν ενδελεχώς όλες οι λεπτομέρειες. Μία τέτοια σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα προσδιορίζουν χρονικά την παρέμβαση το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου, πριν δηλαδή από τη Σύνοδο Κορυφής των 27 της Ε.Ε., βλέποντας ότι οι κρίσιμες αποφάσεις της Ευρώπης καθυστερούν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μοντέλο του σχεδίου προβλέπει την επιβολή ανώτατων ορίων αποζημίωσης σε όλες τις τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ένα είδος πλαφόν δηλαδή στην χονδρεμπορική αγορά και την επιδότηση της διαφοράς σε σχέση με την τιμή αγοράς στον παραγωγό, με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την εκτόξευση των τιμών και συγκεκριμένα στα 0,16 ευρώ ανά kWh.

Ζητούμενο βεβαίως παραμένει ο τρόπος χρηματοδότησης του εν λόγω σχεδίου, καθώς εκτιμάται ότι απαιτεί τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν αποκλείεται, δε, η εφαρμογή του να συνδυαστεί με νέα «επιταγή ακρίβειας» για τους πιο ευάλωτους και τον Μάιο στα πρότυπα αυτής που τρέχει τώρα. Περί τα 900 εκατομμύρια ευρώ μπορούν να αξιοποιηθούν από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 2 δισ. ευρώ που είχε κατατεθεί πρόσφατα στη Βουλή, αλλά και από το δημοσιονομικό χώρο που δημιούργησε το μειωμένο έλλειμμα του 2021. Η προσδοκία της κυβέρνησης βέβαια είναι να εκκινήσει η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου με εθνικούς πόρους και εν συνεχεία να υπάρξει συντονισμένη γενναία παρέμβαση της Ε.Ε.

Μία εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι από την Κομισιόν η πρόταση της οποίας αναμένεται ίσως λάβει ο Κώστας Σκρέκας στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας την προσεχή Δευτέρα, όπου βεβαίως κυρίαρχο θέμα είναι ο τρόπος πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη με τρόπο που δεν θα παραβιάζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Μια πιο μόνιμη παρέμβαση στο θέμα της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι θέμα Μαΐου – Ιουνίου», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη στο Υπουργικό για τις παρεμβάσεις στην ενέργεια

«Στην τελευταία μας ψηφιακή συνεδρίαση, γιατί καθώς αίρονται σταδιακά και οι τελευταίοι περιορισμοί της πανδημίας, το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο -μετά από παραπάνω από δύο χρόνια- θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία των μελών του. Το σημερινό, πάντως, γίνεται στη σκιά των νέων ρωσικών εκβιασμών με αιχμή τη διακίνηση του φυσικού αερίου. Δεν έχω να πω πολλά.

Σε ό,τι μας αφορά, δύο μόνο σχόλια: πρώτον, η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι απόλυτα διασφαλισμένη και δεύτερον, οι προμήθειες φυσικού αερίου της χώρας θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. Αν χρειαστεί, στη συνέχεια, θα κάνουμε και μια πιο αναλυτική συζήτηση με παρέμβαση του Υπουργού Ενέργειας.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι ήδη συνδράμουμε τη φίλη, γείτονα Βουλγαρία, ενώ την Τρίτη, μαζί με άλλους ηγέτες της Βαλκανικής, θα βρεθώ στην Αλεξανδρούπολη στον νέο τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής το οποίο, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Η Ελλάδα, λοιπόν, γρήγορα και πολύ μεθοδικά μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά. Πολύ σύντομα, επίσης, θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης».

Ξέρω πολύ καλά πως αυτή η εισαγόμενη ακρίβεια πολιορκεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ δεν έπαψα ποτέ να τονίζω ότι οι μισθοί στη χώρα μας, δυστυχώς, είναι ακόμα χαμηλοί, ως απόρροια της δεκάχρονης οικονομικής περιπέτειας. Είναι κάτι το οποίο, προφανώς, μάς απασχολεί ιδιαίτερα. Γι’ αυτό και εν όψει των ευρωπαϊκών αποφάσεων εμείς αναπτύσσουμε και δρομολογούμε, όπως το έχουμε κάνει εδώ και αρκετούς μήνες, τις δικές μας εθνικές δράσεις. Και η στήριξη των εισοδημάτων είναι η βασική μας προτεραιότητα» είπε ο πρωθυπουργός στην αρχική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA