Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον... χαβά της η Τουρκία καθώς την ακύρωση της συμμετοχής της στη νατοϊκή άσκηση «Tiger Meet», που θα διεξαχθεί στα μέσα Μαΐου, προσπαθούν να μετατρέψουν σε οικειοθελή αποχώρηση λόγω... παρασκηνιακών χειραγωγήσεων της Αθήνας. Συγκεκριμένα, μετά την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και το μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού μας εναέριου χώρου (μόνο την Τετάρτη (27/4) καταγράφηκαν 126 παραβιάσεις και 30 υπερπτήσεις στο Αιγαίο), η Ελλάδα προχώρησε σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας στην Αγκυρα ενώ ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την πρόσκληση στην τουρκική πολεμική αεροπορία για την άσκηση «Tiger Meet», που θα λάβει χώρα στον Αραξο.

Ειδικότερα μετά το μπαράζ υπερπτήσεων από την Τουρκία, και μετά από έκτακτη σύσκεψη στο ελληνικό Πεντάγωνο υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Αγκυρα για να λάβει μέρος στη νατοϊκή άσκηση «Tiger Meet» η οποία φέτος φιλοξενείται στην 335 Μοίρα «Τίγρεις». Η Αγκυρα όμως, από την πλευρά της, αποφάσισε να... αλλάξει την πραγματικότητα και να ανακοινώσει πως αποχωρεί (!) από τη στρατιωτική άσκηση καθώς η Ελλάδα προκαλεί!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, η Πολεμική Αεροπορία της γειτονικής χώρας αποφάσισε «να μην συμμετάσχει στην άσκηση, επειδή η Ελλάδα χειραγωγεί την άσκηση Tiger Meet σύμφωνα με τα πολιτικά της συμφέροντα». Όπως μεταδίδει χαρακτηριστικά ο Τούρκος δημοσιογράφος Ragip Soylu, «η τουρκική Πολεμική Αεροπορία αποσύρεται από την αεροπορική άσκηση Tiger Meet που διοργανώνεται από την Ελλάδα τον Μάιο λόγω “επιμονής της Αθήνας να αναφέρει διμερείς διαφωνίες στα επίσημα κείμενα των ασκήσεων”».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Στον «πάγο» τα ΜΟΕ και στην «πρίζα» η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας

Την ίδια ώρα, η ελληνική αντίδραση στις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις ήταν ιδιαίτερα έντονη, με την κυβέρνηση να αποφασίζει να «παγώσει» τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας μετά το πρωτοφανές μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

«Πρόκειται για απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο ούτε στο διπλωματικό πεδίο και δεν συνάδουν με κανένα τρόπο στο πνεύμα και το κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ενώ πρόσθεσε πως: «Δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ».

Κυβερνητικές πηγές από την πλευρά τους σημείωσαν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα». Στο πλαίσιο αυτό τα ΜΟΕ τα οποία θα συζητούνταν αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν μπορούν να προχωρήσουν. Οι ίδιες πηγές, άλλωστε, υπενθύμιζαν τον αστερίσκο για το «κλίμα που θα υπάρχει» που είχε βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση εκείνη.

Η τουρκική προκλητικότητα όμως αύξησε και τον βαθμό ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία και θα «εγκλωβίζουν» τα τουρκικά F-16 που θα παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Μάλιστα, για την πρωτοφανή τουρκική προκλητικότητα του τελευταίου 24ώρου ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι έχει ήδη ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA