ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/05/2022 08:14

Ενέργεια: Θέμα χρόνου οι παρεμβάσεις για το ρεύμα - Ενεργειακή αναβάθμιση με τον νέο τερματικό σταθμό LNG

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πλάνο για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα – Στην Αλεξανδρούπολη για το νέο τερματικό σταθμό LNG ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ενέργεια: Θέμα χρόνου οι παρεμβάσεις για το ρεύμα - Ενεργειακή αναβάθμιση με τον νέο τερματικό σταθμό LNG
Πηγή: shutterstock, Pixabay
Ανάγνωση:

Οι εξελίξεις στην ενέργεια, βρίσκονται σε πρώτο πλάνο πανευρωπαϊκά με τις χώρες και την Ευρωπαϊκή Ενωση να προετοιμάζουν τις κινήσεις τους απέναντι στη Ρωσία και τις αξιώσεις της. Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο επίκεντρο ήταν οι στάση για το θέμα των πληρωμών της Gazprom και για τα αποτελέσματά της ο, Ελληνας υπουργός, Κώστας Σκρέκας θα ενημερώσει το απόγευμα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε ακόμη: Από τον Ιούνιο, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων και με μεγάλο χρονικό ορίζοντα οι παρεμβάσεις για το ρεύμα και τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Η ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας αλλά και η ελάφρυνση του συνόλου των πολιτών από τις τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης. Οι αποφάσεις για παρεμβάσεις και μάλιστα οριζόντιες έχουν ληφθεί και πλέον, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες ώστε να μπορούν να ανακοινωθούν. Αυτό είναι πολύ πιθανό να γίνει την επόμενη εβδομάδα και οι παρεμβάσεις να ισχύσουν το γρηγορότερο δυνατό.

Όπως άλλωστε δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις «ο κόσμος θα δει πολύ μικρότερους λογαριασμούς από αυτούς που βλέπει το τελευταίο διάστημα». Παράλληλα ξεκαθάρισε πως: Η παρέμβαση αυτή που περιλαμβάνει όλους, απαιτεί πόρους και μηχανισμό. Θα υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση και στήριξη και σε εκείνους που είχαν υψηλότερες καταναλώσεις, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων, με αποτέλεσμα να δουν δραστικά μειωμένους λογαριασμούς και για έναν μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Το σχέδιό μας θα τεθεί σε εφαρμογή κάπου μέσα στον Ιούνιο, και όσα περιμένουμε από την ΕΕ είναι μια παράλληλη διαδικασία».

Στην Αλεξανδρούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την ίδια στιγμή η χώρα μας στέλνει μήμνυμα ενεργειακής αναβάθμισης και θωράκισης με τη σημερινή τελετή για την έναρξη υλοποίησης του έργου του τερματικού σταθμού του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου ετησίως.

Με τον νέο τερματικό σταθμό, που είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023, επιτυγχάνονται τα εξής:

  • Ενισχύεται η ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφαλεία της χώρας.
  • Διαμορφώνονται εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας Φυσικού Αερίου.
  • Μειώνεται η εξάρτηση της χώρας απο το ρωσικό Φυσικό Αέριο.
  • Η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό ρόλο και γίνεται ενεργειακός κόμβος.
  • Δημιουργούνται ενεργειακοί διάδρομοι που δεν διέρχονται από τουρκικό έδαφος.
  • Δημιουργούνται εργαλεία περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με βάση τις συνεργασίες των χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Ενδεικτική της σημασίας του έργου είναι η παρουσία στη σημερινή τελετή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, του προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ