Μενού
  • Α-
  • Α+

««Η παρουσία σας σήμερα εδώ σηματοδοτεί τη σύμπνοια των Βαλκανίων αλλά και την ευρωπαϊκή τους σύμπλευση γιατί πια η Χερσόνησός μας μπορεί να έχει τη δική της θέση στη στρατηγική τής ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ηπείρου μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τη συγκυρία, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες, μακριά από αδιέξοδους ανταγωνισμούς. Και ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από την Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο των εγκαινίων της μονάδας LNG παρουσία ηγετών των βαλκανικών χωρών και του προέδρου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ. «Ενα πρώτο σημαντικό βήμα είναι το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης. Με το πολύ σημαντικό αυτό έργο θα μπορέσουμε να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Οι χώρες μας είναι έτοιμες να αναλάβουν ένα κομβικό ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Οι εκβιασμοί της Μόσχας κάνουν αναγκαία και επείγουσα αυτή τη συνεργασία», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ευχαρίστησε τους μετόχους του έργου.

Ο πρωθυπουργός αναλύοντας το πλάνο τόνισε: «Μέσα στους επόμενους 20 μήνες θα μπορούμε να υποδεχθούμε πολύ μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι νέοι σταθμοί θα μπορούν να καλύψουν τις εθνικές ενεργειακές μας ανάγκες. Επιπλέον ποσότητες θα μπορούσαν να προωθηθούν μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας προς Μολδαβία και Ουκρανία.

«Την τελευταία φορά που μας επισκέφθηκε ο Σαρλ Μισέλ ήταν όταν αντιμετωπίσαμε τη μεγάλη προσφυγική κρίση στον Εβρο. Τότε η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας. Σήμερα, η παρουσία σας εδώ συμβολίζει την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του έργου, ενός έργου που τα έφερε έτσι η διεθνής συγκυρία που να αποκτά μια ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συντελείται μια αναπτυξιακή κοσμογονία»

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη. 

«Αυτός ο τόπος είναι προικισμένος με απίστευτα πλεονεκτήματα αλλά χρειαζόταν μία στήριξη από την Πολιτεία προκειμένου να ξεφύγει από τη στασιμότητα και να ξεδιπλώσει πλήρως τις αναπτυξιακές του δυνατότητες. Αυτό γίνεται πράξεις σήμερα, γίνεται πράξη στη Θράκη, γίνεται ειδικά πράξη στην Αλεξανδρούπολη, όπου δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι συντελείται πραγματικά μία αναπτυξιακή κοσμογονία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα, στο χώρο μιας παλιάς χωματερής, ορθώνεται μία ολοκληρωμένη μονάδα επεξεργασίας οικιακών αποβλήτων. Θα δέχεται, όπως είπε ο κ. περιφερειάρχης, τα απορρίμματα των τεσσάρων Δήμων της Ροδόπης αλλά και δύο Δήμων του Εβρου: της Αλεξανδρούπολης και του Σουφλίου. Είναι μία μονάδα η οποία έχει δυναμικότητα 45.000 τόνους ετησίως, εκ των οποίων οι 6.000 τόνοι είναι προδιαλεγμένα οικιακά απόβλητα. Και νομίζω ότι πρέπει να συγκρατήσουμε τα εξής στοιχεία: την μείωση κατά σχεδόν 60% του εισερχόμενου όγκου αποβλήτων που οδηγείται προς ταφή, την ανάκτηση του 12% των σύμμεικτων απορριμμάτων -τα χρήσιμα δηλαδή υλικά τα οποία θα διοχετευτούν στη συνέχεια στην ανακύκλωση- αλλά φυσικά και τις 40 νέες θέσεις εργασίας οι οποίες δημιουργούνται», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα μονάδα.

Αναφερόμενος συνολικά στα έργα που έχουν γίνει από το 2019 στον τομέα της επεξεργασίας αποβλήτων ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Θέλω να θυμίσω ότι συνολικά στη χώρα, το καλοκαίρι του 2019, όταν ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του τόπου στην κυβέρνησή μας, λειτουργούσαν μόλις τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Κατασκευάζονταν άλλες πέντε, αλλά με την μελλοντική χρηματοδότηση νέων μονάδων να είναι εντελώς αβέβαια. Σε λιγότερο από τρία χρόνια οι μονάδες οι οποίες λειτουργούν είναι διπλάσιες, οι μονάδες που είναι υπό κατασκευή είναι 11. Έπρεπε και πρέπει, επιτέλους, να ξεκολλήσουμε ως χώρα από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε ποσοστά ανάκτησης, ποσοστά ταφής. Έχουμε πια το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, έχουμε ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων το οποίο ενσωματώνει όλες τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες».

Ο πρωθυπουργός νωρίτερα επισκέφθηκε το εργοτάξιο για την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, με την οποία θα επιτευχθεί η εύκολη διοχέτευση της διερχόμενης κίνησης από και προς το λιμάνι της πόλης, το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», την πόλη της Κομοτηνής και την Εγνατία Οδό, διασφαλίζοντας ότι δεν θα επιβαρύνεται ο αστικός ιστός.

Στόχος είναι να αναβαθμιστούν ουσιαστικά οι υποδομές της Αλεξανδρούπολης τη στιγμή που η πόλη και ευρύτερα η βόρεια Ελλάδα αποκτούν πολύ σημαντικότερο αποτύπωμα στον ενεργειακό και εμπορικό χάρτη. Πέραν της Περιφερειακής Οδού, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή συνδετήριου κλάδου με το λιμάνι καθώς και την κατασκευή κόμβου σύνδεσης με την Εγνατία Οδό, διευκολύνοντας τη σύνδεση της πόλης με κρίσιμες υποδομές.

Το έργο είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, αφού δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε με γρήγορους ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ταυτόχρονα, προχωρά ο διαγωνισμός για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Ορμένιο και τη Βουλγαρία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA