Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βουλή: Τσιάρας κατά Ραγκούση για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

Σε σκληρή γλώσσα απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στη Βουλή στα πυρά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση για το κράτος δικαίου. «Θέλετε να συγκρίνουμε ποια είναι η πραγματικότητα τότε και πριν; Εκτός αν εννοούσατε ότι υπήρχε κράτος δικαίου, όταν η ενεργητική δωροδοκία ήταν πλημμέλημα. Εκτός αν κράτος δικαίου ήταν αυτό που κάποιοι συνάδελφοί σας ονειρεύονται, δηλαδή, να καταργήσουν όλους τους δικαστές και να φέρουν κάποιους δικούς τους καινούργιους. Εκτός αν κράτος δικαίου ήταν όλο αυτό το σκηνικό, το οποίο είχε στηθεί την προηγούμενη περίοδο και το οποίο ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι κατέληξε σε φιάσκο», είπε ο Κώστας Τσιάρας.

Παράλληλα, επισήμανε πως όλες οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τουλάχιστον επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης, βαίνουν όλο και θετικότερες για τις εξελίξεις στον χώρο της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. «Και αυτό είναι το πραγματικό στοιχείο», ενώ σε όσα ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε:

«Είπατε ότι δεν νομοθετεί η Κυβέρνηση; Έχετε ιδέα πόσο συχνά νομοθετούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτή την Κυβέρνηση; Θέλετε να σας πω εγώ για το Υπουργείο Δικαιοσύνης; Έχετε εικόνα; Εγώ, λοιπόν, θα σας πω ότι σε δυόμισι χρόνια, μέχρι το τέλος του 2021, το Υπουργείο Δικαιοσύνης νομοθέτησε δεκατέσσερα νομοσχέδια. Ξέρετε πόσα νομοσχέδια είχαν νομοθετηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης από το 2000 έως τον Ιούλιο του 2019; Τριανταένα. Σε δυόμισι χρόνια 14, σε 19,5 χρόνια 31.

Είχε προηγηθεί η επίθεση του κ. Ραγκούση που υποστήριξε ότι και έκθεση της Unesco αμφισβητεί την ελευθερία του Tύπου στη χώρα μας ρωτώντας τον Υπουργό αν έχει γνώση του περιεχομένου της. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στην Έκθεση της Unesco 2021-2022 [https://www.unesco.org/reports/world-media-trends/2021/en]  περιλαμβάνεται Έρευνα του Ινστιτούτου (CEU Democracy Institute) με τίτλο "The State of State Media", η οποία αναλύει την εκδοτική ανεξαρτησία των Media παγκοσμιως και παρουσιάζει την Τυπολογία του καθεστώτος των δημόσιων και ιδιωτικών ΜΜΕ ανά χώρα.

Στην έρευνα γίνονται αναφορές (σελ. 16, 21 και 46) στην ελεγχόμενη δημοσιογραφία στην Ελλάδα, τόσο για την ΕΡΤ που είναι κρατικά ελεγχόμενη από αμνημονεύτων ετών, όσο και για τους ιδιωτικούς δημοσιογραφικούς ομίλους με ολιγαρχική δομή, που έχουν στενούς δεσμούς με τις κρατικές αρχές και ακολουθούν φανερά φιλοκυβερνητική γραμμή. 

Ειδικά, η φαινομενικά δημόσια ΕΡΤ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 8 "captured public/ state media", συμπεριλαμβανομένης της μπερλουσκονικης RAI της Ιταλίας, αλλά και ΜΜΕ χωρών όπως τα Εμιράτα  και το Πακιστάν. Τα captured public media, ενώ εμφανίζονται ως δημόσια, ελεύθερα και ανεξάρτητα, στην πραγματικότητα είναι μονομερή, προκατειλημμένα και χειραγωγούμενα και προσιδιάζουν στα απολύτως ελεγχόμενα ΜΜΕ (controlled media) τριτοκοσμικών χωρών και καθεστώτων, όπως η Ουγγαρία, η Aλβανία και η Βουλγαρία.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA