Μενού
  • Α-
  • Α+

Ξεκάθαρα σε θέσεις μάχης και μάλιστα της πιο σκληρής και μακράς έθεσε εαυτόν, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ρίχνοντας αυλαία στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ. Δείχνοντας μεν εκλογές σε 12 μήνες από σήμερα, προειδοποιώντας δε ότι ο «λαϊκισμός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί» και δηλώνοντας αποφασισμένος να υψώσει τείχος απέναντί του για να μη χαθούν όσα κατέκτησε η χώρα και η προοπτική ανάπτυξης για όλους. Με λίγα λόγια σε αυτό το Συνέδριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαλε το «όπλο», δείχνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει άλλο «γήπεδο» στη διαστρέβλωση των θέσεων και των έργων της κυβέρνησης, αλλά αντιθέτως ότι θα ανεβάσει στροφές και τόνους απέναντι σε «ψεύτικα» επιχειρήματα και επιθέσεις.

Στο «κάδρο» προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας

Δεν πέρασε απαρατήρητο άλλωστε το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός σε αυτή την ομιλία, που ατύπως σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, έβαλε προσωπικά στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα, σηκώνοντας το γάντι που του πετάει εδώ και καιρό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «λογαριασμό Μητσοτάκη» αναφορικά με την ενεργειακή κρίση. «Μιλά για λογαριασμούς Μητσοτάκη γιατί δεν τολμά να μιλήσει για λογαριασμούς Πούτιν που είναι και η πραγματική αιτία των αυξήσεων», σχολίασε αιχμηρά και σε αυστηρό ύφος ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ στηλίτευσε την κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εθνικό σχέδιο απορρόφησης των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, σημειώνοντας πως «δεν ξέρει ούτε καν να υπολογίσει τα νέα μέτρα για το ρεύμα, ούτε καλά-καλά να μετρήσει τα ποσά έως τα 600 ευρώ που θα επιστραφούν». Κι αυτή η μονομαχία φαίνεται πως θα αποτελέσει μέρος της στρατηγικής του Πρωθυπουργού στο εξής. Να μην αφήνει κοινώς αναπάντητες τις επιθέσεις του κ. Τσίπρα, προοιωνίζοντας έτσι σκληρό πολιτικό ροκ μέχρι την Ανοιξη του 2023.

Εξέλιξη vs καθήλωσης – ΝΔ vs ΣΥΡΙΖΑ – Έργα vs ανέξοδων υποσχέσεων

Στην ίδια λογική εντάσσονται και τα εκλογικά διλήμματα που προσδιόρισε με τα δίπολα: Εξέλιξη - καθήλωση, πρόοδος - οπισθοχώρηση, χτίζω - γκρεμίζω, πράττω - υπόσχομαι, επιδιώκοντας να καταδείξει στην κοινωνία τις επιλογές που θα έχει μπροστά στην κάλπη σε μια ταραχώδη εποχή, όπου όπως είχε τονίσει το Σάββατο  «μοναδική βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα».  Στο στόχαστρό του φυσικά βρέθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο χαρακτήρισε συνώνυμο της «άρνησης και της μιζέριας», ενώ για την τακτική του συνολικά συνέστησε στους πολίτες να προσέξουν την παγίδα των ανέξοδων υποσχέσεων. «Τα όμορφα λόγια όμορφα καίγονται και οι λαϊκιστές ξεχνούν γρήγορα όσα έταζαν αφήνοντας τους πολίτες μόνους κάτω από τα ερείπια που έφεραν τα ψέματα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος έκανε απολογισμό της 3ετούς κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, ανέλυσε παράλληλα το όραμά του για την Ελλάδα του μέλλοντος και ανέλαβε τη δέσμευση για διόρθωση των λαθών, δίνοντας ως κατευθυντήρια  γραμμή το «όχι» στην έπαρση και υπόσχεση να πάει την Ελλάδα ακόμα πιο μπροστά και πιο ψηλά. «Δίπλα στο σύνθημα “το είπαμε το κάναμε” προσθέτουμε τα ρήματα “προσπαθούμε, νοιαζόμαστε, δρούμε”», είπε. Η γαλάζια προεκλογική στρατηγική κατέστη εμφανές από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη ότι θα περιλαμβάνει και σύγκριση λόγων και πράξεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και του στελεχιακού δυναμικού κάθε κυβέρνησης ως προς τον τρόπο που διαχειρίστηκαν μείζονες κρίσεις ή θα μπορούσε να ανταποκριθεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε κρίσεις όπως στον Έβρο, την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτοδύναμη ΝΔ = Αυτοδύναμη Ελλάδα – Οχι στη χαλαρή ψήφο

Γνωρίζοντας, δε, τα προβλήματα της πρώτης κάλπης με την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε επανειλημμένα και εμφατικά το ζήτημα της αυτοδυναμίας της ΝΔ, ανάγοντάς τη σε «εθνική αναγκαιότητα» και ταυτίζοντάς τη με την «αυτοδύναμη Ελλάδα». Προκειμένου όπως τόνισε να αποτραπεί ο «εφιάλτης» της ακυβερνησίας και της επικράτησης των κομματικών εκβιασμών. Απευθυνόμενος μάλιστα στα γαλάζια στελέχη αλλά με αποδέκτες ουσιαστικά τους πολίτες ώστε να τους πείσει ότι διακυβεύονται πολλά για να καταφύγουν στη χαλαρή ψήφο, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής ως η τελική κάλπη.

Το βλέμμα στον πυρήνα της ΝΔ αλλά και το πολιτικό κέντρο

Έχοντας δηλώσει σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ ότι οι «εκλογές κερδίζονται στο κέντρο», ο Πρωθυπουργός εστίασε ιδιαίτερα και στην ανάδειξη της προοδευτικής ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας. Επιδιώκοντας να προσεγγίσει πέραν των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος και πολίτες του προοδευτικού κέντρου που είναι οπαδοί του αποτελεσματικού ορθολογισμού και της ανανέωσης, έδωσε έμφαση στο προοδευτικό πρόσωπο του κόμματος τονίζοντας ότι δεν είναι πια το πάλαι ποτέ συντηρητικό κόμμα, αλλά ένα «λαϊκό, πολυσυλλεκτικό και ενωτικό» κόμμα, που έκανε τη διεύρυνση πράξη και απευθύνεται στη δημόσια ζωή ως: «το προοδευτικό κεντροδεξιό κόμμα όπου θα συγκλίνουν όλα τα ρεύματα που αναζητούν μια χώρα με ανάπτυξη για όλους». Υπογράμμισε εξάλλου ότι η ΝΔ είναι το κόμμα όλων των Ελλήνων.

Την Πέμπτη το πρώτο μπρα ντε φερ στη Βουλή

Ο Πρωθυπουργός άνοιξε τη βεντάλια όλων των καίριων ζητημάτων. Από την οικονομία και τις δυσκολίες που προκαλεί η ενεργειακή κρίση μετά την υγειονομική, μέχρι τα εθνικά ζητήματα και την άμυνα, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω  βελτίωση της θέσης της χώρας και καθιστώντας σαφές ότι η αντιπαράθεση θα είναι σκληρή και εφ’ όλης της ύλης.

Με το προεκλογικό άρωμα στο πολιτικό σκηνικό πάντως να μυρίζει όλο και πιο έντονα, μετά τη λήξη του Συνεδρίου της ΝΔ και την ψηφοφορία για το όνομα του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής (εντέλει με πάνω από 90%), αλλά και ενόψει της εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση την προσεχή Κυριακή,  το πρώτο μπρα ντε φερ που θα γίνει στη Βουλή την Πέμπτη 12 Μαΐου, με αιχμή την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ και λίγο πριν τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Θα δώσει άλλωστε και τον τόνο για το κλίμα που θα επακολουθήσει μέχρι τις κάλπες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA