Μενού
  • Α-
  • Α+

Της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ υπεραμύνθηκε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη η οποία όπως είπε απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα από τα στοιχεία που ενόχλησε την Τουρκία. Ο ίδιος υπερασπίστηκε και την 5ετή διάρκεια της συμφωνίας σημειώνοντας ότι «αυτό λειτουργεί προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων» και αποκάλυψε ότι υπήρχαν σκέψεις να προβλεφθεί 10ετής διάρκεια. 

«Αυτό πιστεύουμε ότι είναι το εθνικό συμφέρον. Δεν κάναμε καμία χάρη στις ΗΠΑ. Είμαστε γενναιόδωροι απέναντι στο συμφέρον της πατρίδας. Θέλαμε την 5ετία. Δεν σας κρύβω ότι στην κυβέρνηση σκεφτήκαμε και την 10ετία. Θέλουμε την στρατιωτική παρουσία. Δεν παραστήσαμε ότι είμαστε αυτοί που διώχνουν τις βάσεις. Έχουμε σαφή θέση για το εθνικό συμφέρον. Θέλαμε και θέλουμε την παρουσία στην Θράκη. Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας αφορά την Αλεξανδρούπολη. Θέλουμε την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη. Και να σας πω πόσο φαίνεται ότι είχαμε δίκιο ότι θέλουμε. Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που διαμαρτυρήθηκε ο πρόεδρος Ερντογάν στον κύριο Μπάιντεν; Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που τον ενόχλησε και το έβαλε και στη δημοσιότητα; Είναι ακριβώς αυτό», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη συζήτηση της συμφωνίας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Διαβάστε ακόμη: ΕΝΦΙΑ: Στη Βουλή η τροπολογία - Σε 10 δόσεις η εξόφληση

Επισήμανε, δε, την ανάγκη η χώρα να διευρύνει τους ορίζοντές της και να θωρακιστεί περαιτέρω. «Η Ελλάδα οφείλει να ανοίξει. Και αυτή η συμφωνία είναι ένα εργαλείο να αισθανθούμε ασφαλείς εσωτερικά για να μπορέσουμε όντας ασφαλέστεροι να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Πρέπει να μεγαλώσουμε την αντίληψή μας για τα πράγματα και όχι να επανέλθουμε σε σύνδρομα φοβικά που τελικά μέσα από τον περιορισμό αντί να μας ενδυναμώνουν μας αποδυναμώνουν και μας περιορίζουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Δένδιας έκανε ειδική μνεία και στον πατριωτισμό. «Η απραξία δεν συνιστά πατριωτισμό. Ο στρουθοκαμηλισμός δεν συνιστά πατριωτισμό. Εμείς πιστεύουμε σε πατριωτισμό που πηγάζει από την αυτοπεποίθηση, την γνώση της ταυτότητάς μας. Σε ένα πατριωτισμό ανοικτό. Πιστεύουμε στην ανάγκη να είναι ανοικτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια και όχι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών», είπε.

Παναγιωτόπουλος: Οποιος θίγει τα ελληνικά συμφέροντα θίγει και τα αμερικανικά

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπογράμμισε το γεγονός ότι με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, πλέον όποιος θίγει τα ελληνικά συμφέροντα θα θίγει αυτομάτως και τα αμερικανικά συνεπώς αυτό θα λειτουργεί αποτρεπτικά σε απειλές.

«Η ενισχυμένη παρουσία αμερικανικών δυνάμεων μαζί με την ενίσχυση των υποδομών θεωρώ ότι είναι επ’ ωφελεία των ελληνικών συμφερόντων αφού όποιος θίγει τα αμερικανικά συμφέροντα ταυτόχρονα θα θίγει και τα ελληνικά και θα το σκεφτεί περισσότερο», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και υπεραμυνόμενος της αξιοποίησης της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ αλλά και της πενταετούς διάρκειας της συμφωνίας πρόσθεσε: «Όταν ξέρει η αμερικανική πλευρά ότι έχει πέντε χρόνια μπροστά της τότε θα αποφασίσει να επενδύσει περισσότερα χρήματα για να αναβαθμίσει τις υποδομές.

Και βέβαια δεν είναι μόνο στις στρατιωτικές υποδομές έρχονται και ρίχνουν λεφτά σε όλες τις υποδομές των στρατοπέδων που έρχονται Να τις αναβαθμίσουν. Στο τέλος της ημέρας αυτές οι υποδομές θα παραμείνουν επ’  ωφέλεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι είναι πλεονέκτημα για την Ελλάδα έναντι των πιο ασταθών Τούρκων ότι η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ο αξιόπιστος, ο συνεπής, ο σωστός εταίρος στην περιοχή και αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για «ανατολίτικο παζάρι», αλλά για μια συνολική αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών και επισήμανε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να λειτουργεί με τη λογική «και μαζί και χώρια».

«Ασφαλώς και οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν την Αλεξανδρούπολη για να προωθήσουν στρατεύματα στο πεδίο λόγω της ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά από κει και πέρα ο κόσμος πλέον έχει αλλάξει πάρα πολύ δραματικά τώρα τελευταία και θεωρώ ότι είναι η ώρα να μετριάσουμε αυτό το “μαζί και xώρια” γιατί θα μας οδηγήσει κάπου καλύτερα», σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και αποκρούοντας τις επικρίσεις περί «δεδομένης» Ελλάδας αντέτεινε ότι η στάση της συνιστά έναν αξιόπιστο εταίρο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA