ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/05/2022 13:27

Γιάννης Οικονόμου: Παράθυρο για νέα παρέμβαση της κυβέρνησης στα καύσιμα - «Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του»

Ανοιχτό αφήνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, το ενδεχόμενο νέας κυβερνητικής παρέμβασης για να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις εν μέσω της σφοδρής ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Γιάννης Οικονόμου: Παράθυρο για νέα παρέμβαση της κυβέρνησης στα καύσιμα - «Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Ορθάνοιχτο άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, το ενδεχόμενο για νέα κυβερνητική ενίσχυση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε περίπτωση που συνεχιστεί η ενεργειακή κρίση, όπως ανέφερε στο σημερινό (13/5) μπρίφινγκ προς τους κυβερνητικούς συντάκτες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα παρέμβαση στον τομέα των καυσίμων, σημείωσε: «Μέχρι πριν 3-4 μέρες το κυρίαρχο και αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά το ενεργειακό. Είπαμε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του. Προσθέσαμε στις δράσεις μας το εθνικό σχέδιο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για να έχουμε την καλύτερη και ταχύτερη εφαρμογή του σχεδίου αυτού 3,2 δις ευρώ.

Παράλληλα η πολιτική μας είναι πολιτική που συνεχώς βρίσκει τρόπους για να βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας. Είχαμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, είχαμε τη μείωση ΕΝΦΙΑ που σημαίνει επίσης ενδυνάμωση του εισοδήματος, τις κάρτες καυσίμων, τη μείωση 15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης. Εδώ είμαστε. Παρακολουθούμε τα πάντα. Κάνουμε ελέγχους. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα μέτωπα που έχει ο πολίτης είναι πολλαπλά και οι δυσκολίες στην καθημερινότητά του εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του αυξημένου πληθωρισμού που αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης είναι πολύ μεγάλος. Από την άλλη πάντοτε με ειλικρίνεια και σαφήνεια του λέμε ότι η προσπάθεια μας εστιάζεται στο να περιορίζουμε το δυνατόν τις επιπτώσεις αυτές. Ήδη από Ιούλιο και μετά με το εθνικό σχέδιο θα έχουμε μείωση στις αυξήσεις από 70% έως 90%».

«Ζαλίζει» η άνοδος στις τιμές – Τι πληρώνουμε ανά λίτρο

Την ίδια ώρα οι τιμές στη βενζίνη έχουν «εκτοξευθεί» με αποτέλεσμα οι οδηγοί που θέλουν να φουλάρουν τα οχήματά τους με αμόλυβδη ή ντίζελ κίνησης να βρίσκονται μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι τιμές στην απλή αμόλυβδη έχουν φτάσει πανελλαδικά τα 2,18 ευρώ και του ντίζελ 1,91 ευρώ το λίτρο, πλήττοντας καίρια νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν τεράστιες ανατιμήσεις σε ευρύ φάσμα προϊόντων, από τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα. Αιτία το «ράλι» του αργού πετρελαίου και η μεγάλη ενεργειακή ανασφάλεια λόγω της κόντρας της Ευρώπης με τη Ρωσία που είναι βασικός παραγωγός σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που έχουν οδηγήσει τις τιμές του αργού πάνω από τα 106 δολάρια το βαρέλι.

Video Loading...

Τιμές χωρίς προηγούμενο στην περιφέρεια

Σε κάποιες πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας μάλιστα οι τιμές στην αντλία πραγματικά ζαλίζουν, αφού στις Κυκλάδες για παράδειγμα η απλή αμόλυβδη τιμάται κατά μέσο όρο προς 2,37 ευρώ, η αμόλυβδη 100 οκτανίων προς 2,44 ευρώ και το ντίζελ προς 2,084 σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία οι μέσες πανελλήνιες τιμές έχουν αυξηθεί κατά 15% στον απλή αμόλυβδη, κατά 14% στην αμόλυβδη 100 οκτανίων και κατά 17,5% στο ντίζελ. Από τις αρχές του έτους που συνυπολογίζονται και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και τις τιμές των καυσίμων, οι αυξήσεις αυτές ανέρχονται σε 25%, 22% και 29% αντίστοιχα. Οι δε αυξήσεις από τον Ιανουάριο του 2021 φτάνουν το 47%, 40% και 57% αντίστοιχα.

Στις πολύ υψηλές τιμές συνηγορούν και οι υψηλοί φόροι με τους οποίους επιβαρύνονται τα καύσιμα στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση με τις υψηλότερες τιμές απλής αμόλυβδης σε όλη την Ευρώπη, πίσω από την Ολλανδία και τη Δανία –χώρες που όμως οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι.

Πως προκύπτουν οι τιμές αμόλυβδης και ντίζελ κίνησης

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Παρατηρητηρίου Τιμών για το πώς διαμορφώνονται οι τιμές με βάση τους φόρους, με βάση υπολογισμούς που έχουν γίνει για τις 5 και 6 Μαΐου του 2022.

Όπως αναφέρει η έκθεση του Παρατηρητηρίου Τιμών, η τιμή διυλιστηρίου της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων για την Πέμπτη (5/5) διαμορφώθηκε στα 0,9299 ευρώ ανά λίτρο. Οι φόροι, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις αντιστοιχούν σε 1,1356 ευρώ ανά λίτρο. Η μέση τιμή λιανικής της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων για την Παρασκευή (6/5) διαμορφώθηκε στα 2,15 ευρώ ανά λίτρο. Το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 0,0845 ανά λίτρο (8,45 λεπτά του ευρώ). Η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 43,25%, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 52,82%, και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 3,93%, αναφέρει το Παρατηρητήριο Τιμών.

Στον αντίποδα, η τιμή διυλιστηρίου του πετρελαίου κίνησης για την Πέμπτη (5/5) διαμορφώθηκε στα 0,9567 ευρώ ανά λίτρο. Οι φόροι, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις αντιστοιχούν σε 0,7970 ευρώ ανά λίτρο. Η μέση τιμή λιανικής του πετρελαίου κίνησης για την Παρασκευή (6/5) διαμορφώθηκε στα 1,9040 ευρώ ανά λίτρο. Το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 0,1503 ευρώ ανά λίτρο (15,03 λεπτά του ευρώ). Η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 50,24%, από τους φόρους σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 41,86%, και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 7,89%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι φόροι

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης ο ΦΠΑ στα καύσιμα από 01-06-2016 ανέρχεται στο 24%. Ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε βενζίνες και πετρέλαια διαμορφώνεται σε 700 και 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα αντίστοιχα από 01/01/2017. Ο συντελεστής ΕΦΚ στο υγραέριο διαμορφώνεται σε 430 ευρώ ανά 1.000 κιλά από 01/01/2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙΜΕΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ