Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα είπε στον Τζο Μπάιντεν και πλέον θέλει να το καταστήσει σαφές... παναμερικανικά. Η ιστορική συγκυρία της ομιλίας του στο Κογκρέσο δίνει την ευκαιρία στον Ελληνα πρωθυπουργό να καταστήσει σαφές ότι η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και οι προκλήσεις του Ερντογάν πρέπει να τελειώσουν και σε καμία περίπτωση δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Την ώρα που η Τουρκία με τις κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα με τελευταία την διπλωματική της επιτυχία στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε, δείχνει να κερδίζει λίγο από το χαμένο έδαφός της, και γι αυτό έχει μπει για τα καλά στην αναθέρμανση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ και γι αυτό συζητά πλέον σε νέα βάση την αγορά των F-35 και την αναβάθμιση των F-16. Μια αγορά, που αν τελικά προχωρήσει θα χρησιμοποιηθεί για να συνεχίσουν οι άσπονδοι γείτονες να...αλωνίζουν πάνω από τα ελληνικά νησιά και μάλιστα και τα κατοικημένα, θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια.

Η τουρκική προκλητικότητα και προπαγάνδα στο επίκεντρο

Ο Μητσοτάκης, έκανε το πρώτο βήμα χθες στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, παρουσιάζοντάς του την πολιτική αναθεωρητισμού της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για τις υπερπτήσεις τουρκικών F-16 στο Αιγαίο πάνω ακόμα κι από κατοικημένα ελληνικά νησιά, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έδειξε στον κ. Μπάιντεν το χάρτη της λεγόμενης «γαλάζιας πατρίδας» των Τούρκων. Στόχος όπως τονίζουν συνεργάτες του δεν ήταν να αναζητήσει διαιτησία σε μια αντιπαράθεση με την Τουρκία, αλλά να αναδείξει τους κινδύνους για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνοχή του ΝΑΤΟ και το γεγονός ότι «ο αναθεωρητισμός και ο επεκτατισμός δεν έχουν καμία θέση σε ένα εξαιρετικά σύνθετο παγκόσμιο τοπίο».

Τα γνώριζε ο Μπάιντεν, αλλά έκανε κι ένα... ιδιαίτερο

Αλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος γνώριζε - όπως λέγεται - πολύ καλά τα ζητήματα της περιοχής και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ως προς το «αγκάθι» της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 ή της μελλοντικής πώλησης νέων από τις ΗΠΑ; Αυτά είναι καλύτερα να μη συζητιούνται δημοσίως έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά δεν απέκλειαν να θιγεί το θέμα σήμερα στο Κογκρέσο. Το συμπέρασμα της συζήτησης γύρω από την Τουρκία πάντως ήταν ότι «ουδείς μπαίνει σε παζάρια».

Στο σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη λοιπόν, κυριαρχεί η ομιλία του στο Κογκρέσο στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Ως ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός στον οποίο γίνεται αυτή η τιμή, η ομιλία του θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα. Θα αναδείξει στο κέντρο λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στο νέο διεθνές περιβάλλον, ενώ δεν θα λείψουν οι αναφορές στην προκλητικότητα της Τουρκίας, την οποία έχουν καταδικάσει εμπράκτως τα μέλη του Κογκρέσου αποβάλλοντάς τη από το πρόγραμμα των F-35. Νωρίτερα (16.40) θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και το απόγευμα με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις. Στις 19:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η κυρία Πελόζι, ενώ θα κλείσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ με δείπνο που οργανώνουν 11 ομογενειακές οργανώσεις προς τιμήν του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA