Μενού
  • Α-
  • Α+

Ως απολύτως επιτυχημένη αποτιμούν τη διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ κυβερνητικές πηγές, μετά και την αποθέωση που καταγράφηκε κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο, όπου η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και τα μέλη των δύο νομοθετικών Σωμάτων σηκώθηκαν όρθιοι χειροκροτώντας τον παρατεταμένα και θερμά τόσο στις αναφορές του για τη Δημοκρατία και τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών, αλλά και όταν μίλησε για όλα τα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τα ακανθώδη εθνικά θέματα για την Ελλάδα όπως η τουρκική παραβατικότητα και το Κυπριακό.

Νάνσι Πελόζι: Συγκινημένη όπως με τον Βάτσλαβ Χάβελ

Ο θετικός αντίκτυπος της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέντρο λήψης αποφάσεων του αμερικανικού πολιτικού συστήματος και το γεγονός ότι κατάφερε να μιλήσει στην καρδιά τους, αποτυπώθηκε σε όσα του είπε η Νάνσι Πελόζι μετά το πέρας της ομιλίας του, όπου κατά πληροφορίες δήλωσε ότι την ενέπνευσε και ότι είχε να συγκινηθεί τόσο από την ομιλία του τελευταίου Προέδρου της Τσεχοσλοβακίας και πρώτου Προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ. Ταυτοχρόνως η κάμερα κατέγραψε αρκετούς Γερουσιαστές και Βουλευτές να ζητούν από τον Eλληνα Πρωθυπουργό να υπογράψει έγγραφα. Οι πληροφορίες θέλουν βουλευτές των ΗΠΑ να του ζητούν να γράψει τις ομιλίες τους, θέλοντας να περιγράψουν το πόσο τους καθήλωσε.

Η Ελλάδα ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός σηματοδότησε με τη στάση του στην Ουάσινγκτον τη δυναμική επιστροφή της Ελλάδας στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι ως «ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», αναδεικνύοντας παράλληλα τη χώρα μας ως πόλο σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης. «Μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά, αλλά και μίας χώρας που όπως προσέθεταν η κληρονομιά της σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

«Η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας», τόνιζαν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας το γεγονός ότι από τις επαφές του Πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε εμφατικά το γεγονός ότι πέρα από την ιστορική τους φιλία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές. Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να το καταστήσει αυτό σαφές, περνώντας με έναν πολύ διακριτικό αλλά ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα στους παράγοντες του πολιτικού συστήματος της Αμερικής, όταν χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία επέστησε την προσοχή των ΗΠΑ στην επιλογή των συμμάχων της.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημείωναν πως η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της κυβέρνησης. «Ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας. Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα», τόνιζαν.

«Υμνοι» της Πελόζι για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Χαρακτηριστική της εντύπωσης που προκάλεσε στην πρόεδρο της αμερικανικής βουλής των Αντιπροσώπων η ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού, είναι η προσφώνηση της Νάνσι Πελόζι κατά την έναρξη της δεξίωσης που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Nancy Pelosi: «Δεν ήταν υπέροχη η ομιλία; Θεωρώ πως ήταν μοναδικής έμπνευσης! Είπα και στον Πρωθυπουργό, αμέσως μετά, πως έχω ακούσει πολλές ομιλίες στην Κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου. Όλες τους ιστορικής σημασίας, ενδιαφέρουσες και εξαιρετικές. Μία από αυτές, όμως, μου έχει μείνει στο μυαλό εδώ και δεκαετίες. Αναφέρομαι σε μια ομιλία του Václav Havel με θέμα τη δημοκρατία, πριν από 30 χρόνια. Η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού είναι αυτής της κατηγορίας. Τόσο αξιόλογη, τόσο επίκαιρη. Μιλώντας με την Αντιπρόεδρο, συμφωνήσαμε πως όταν αναφέρθηκε στους ανθρώπους λέγοντας πως πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη της δημοκρατίας, το μήνυμα αυτό ήταν τόσο εμψυχωτικό για όλους μας. Υπάρχει ένα ποίημα, δεν το έχω μαζί μου εδώ, αλλά το ποίημα αυτό λέει πως «ο καθένας μας είναι η σοδειά του άλλου».

Στην Αμερική θερίζουμε τα οφέλη της δημοκρατίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα, τα μαθήματα, τα αρχαία διδάγματα της δημοκρατίας. Και στη συνέχεια, στην Ελλάδα θερίζουν τα πλεονεκτήματα της δικής μας δημοκρατίας. Επομένως, κατά κάποιον τρόπο, όλοι μας είμαστε η σοδειά του άλλου. Για το λόγο αυτό, οι δημοκρατίες μας έχουν μια πολύ στενή σχέση. Με αυτά, θα ήθελα να χαιρετίσουμε τον Πρωθυπουργό, να κάνουμε μια πρόποση για αυτόν. Να τον ευχαριστήσουμε για την ηγετική στάση που έχει επιδείξει, την έμπνευση, το θάρρος του, και όλα όσα έχει κάνει. Να τον ευχαριστήσουμε που μας τίμησε με την παρουσία του, που μοιράστηκε μαζί μας τη σοφία του. Τον ευχαριστούμε που είναι ένας καλός φίλος των ΗΠΑ».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά. Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, Κυρία Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων, για τη μοναδική ευκαιρία που μου δώσατε να απευθυνθώ στο Κογκρέσο. Ήταν μια ευκαιρία για μένα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις σχετικά με το επίπεδο της σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες μας, αλλά και να μιλήσω ευρύτερα για το που βαδίζει η δημοκρατία σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς. Και δράττομαι της ευκαιρίας, εκ μέρους της Προέδρου της Δημοκρατίας, να σας απονείμω τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής. Η σχετική απόφαση ελήφθη ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή πριν από την απόφασή σας να διοργανώσετε αυτή την εξαιρετική εκδήλωση. Σας ευχαριστώ για όλη τη στήριξή σας προς την Ελλάδα. Σημαίνει πολλά για εμάς. Σας ευχαριστώ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA