Μενού
  • Α-
  • Α+

Πολλαπλά οφέλη για τα εθνικά μας συμφέροντα μεταφέρει στις αποσκευές του από την Ουάσινγκτον ο Πρωθυπουργός. Τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την απόκτηση των αεροσκαφών υψηλών προδιαγραφών F-35, το κλίμα στα παρασκήνια του Κογκρέσου υπέρ της διατήρησης στην κατάψυξη του αιτήματος της Τουρκίας για την προμήθεια F-16, αλλά και την επανατοποθέτηση της Ελλάδας σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων του νέου πλαισίου που δημιουργεί ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο με τα F-35

Το σήμα εκκίνησης για την προσθήκη F-35 στο ελληνικό οπλοστάσιο αποτελεί τριπλή επιτυχία. Αφού η Αθήνα εκμεταλλεύτηκε την αποβολή της Άγκυρας από το πρόγραμμα εξαιτίας των S-400 και δρομολογεί μια διαδικασία που θα της προσδώσει όπως λέγεται όχι απλά αεροπορική υπεροπλία αλλά κυριαρχία στο Αιγαίο με ταυτόχρονη συμμετοχή στην παραγωγή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος - πέραν της αποθέωσης στο Κογκρέσο - για το παραλήρημα που προκάλεσε στον εξ Ανατολών μας γείτονα η διήμερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Δεν πρέπει άλλωστε να παραγνωρίζεται αφενός ότι από το 2028 και έπειτα που θα παραληφθούν η Ελλάδα θα αποτελεί τη μοναδική χώρα χρήστη τους στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αφετέρου ο συμβολισμός αφού τέτοια μαχητικά ιδιοτήτων stealth διαθέτουν μόνο πολύ πιστοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Ενθουσιασμός, selfies, αναρτήσεις στα social και standing ovation για τον Μητσοτάκη!

Τα χαρακτηριστικά που καθιστούν τα F-35 game changer

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές το F-35 αποτελεί μαχητικό «game changer», καθώς μπορεί να εισβάλει σε εχθρικό έδαφος χωρίς να γίνει αντιληπτό και να καταστρέφει την εχθρική αεράμυνα αλλά και την πολεμική αεροπορία του εχθρού ακόμη και στο έδαφος. Είναι αεροσκάφος πρώτου πλήγματος με μεγάλες καταστροφικές δυνατότητες και μοναδικό πλεονέκτημα το χαμηλό του ίχνος που το καθιστά αόρατο από τα εχθρικά ραντάρ. Διαθέτει, δε, προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για την απόκτηση λεπτομερέστατης εικόνας του πεδίου μάχης με δυνατότητα διαμοιρασμού της με τις Ένοπλες Δυνάμεις και όπλα ακριβείας που μπορούν να εξουδετερώσουν οποιαδήποτε απειλή. Η συνεργασία των F-35 με τα Rafale και τα F-16 Viper αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό, θα αλλάξουν θεαματικά όπως εκτιμάται τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, λειτουργώντας ως ισχυρή ασπίδα προστασίας της χώρας μας και ενισχύοντας το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα.

Τα παρασκηνιακά «ΟΧΙ» των congressmen σε F-16 στην Τουρκία

Στο «ταμείο» που κάνει η κυβερνητική αποστολή από τις επαφές κορυφής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού προσμετράται και το κλίμα που εισέπραξε ο Πρωθυπουργός στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με ισχυρά μέλη του Κογκρέσου ως προς το ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Η αίσθηση που αποκόμισε ήταν πως δεν υπάρχει διάθεση να ξεπαγώσει το εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα και ότι τα παιχνίδια της θα «βραχυκυκλωθούν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου είχε φροντίσει - όπως έκανε και με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο - να επιδείξει σε αυτά τα τετ α τετ τον προκλητικό χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας και απτά στοιχεία μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά. Αποδομώντας έτσι και στο παρασκήνιο τη διαρκή προπαγάνδα της Άγκυρας, αναδεικνύοντας το μέγεθος του αναθεωρητισμού της, αλλά και το γεγονός ότι από την αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διακυβεύονται εξίσου με την Ελλάδα τα συμφέροντα των ΗΠΑ και η συνοχή του ΝΑΤΟ. Ενισχυτικά στην κατανόηση των θέσεων της Αθήνας λειτούργησαν τα παζάρια της Τουρκίας με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που έχουν ενοχλήσει το πολιτικό προσωπικό της Αμερικής.

Όσο για τις αιτιάσεις μέρους της αντιπολίτευσης; Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν πως ο Πρωθυπουργός δεν μετέβη στην Ουάσινγκτον με την προσδοκία μίας ρητής καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας, δεδομένης και της αντίληψης μιας μερίδας των κέντρων λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στο «μαντρί» της Δύσης εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Αλλά με διπλή επιδίωξη την πλήρη ενημέρωση για τις προκλήσεις και την καταγραφή ελληνοαμερικανικής γεωπολιτικής και αξιακής σύγκλησης απέναντι στον αναθεωρητισμό και την ανάγκη σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στόχος που όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές επετεύχθη εκπέμποντας εμμέσως μεν ηχηρά δε μηνύματα.

Ο τελικός απολογισμός της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Πέραν αυτού στον θετικό απολογισμό της επίσκεψης  του Πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα, το Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνει τα εξής:

  • την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως ηγέτιδας δύναμης στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη
  • την αναγνώριση της Ελλάδας ως σημαντικού παίκτη στην κρίσιμη για τη συγκυρία ενεργειακή σκακιέρα μέσω της μετατροπής της σε ενεργειακό κόμβο διοχέτευσης φυσικού αερίου και μελλοντικά ηλεκτρικής ενέργειας προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη
  • την αναπόφευκτη σύγκριση της Ελλάδας και της Τουρκίας ως αξιόπιστου συμμάχου και επιτήδειου ουδέτερου απέναντι στην κρίση στην Ουκρανία που για τις ΗΠΑ είναι top priority
  • το μήνυμα δυναμικής επιστροφής της ελληνικής οικονομίας ενώπιον Αμερικανικών κολοσσών που έδειξαν ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα μας.

«Το πρώτο μεγάλο κέρδος που χωρίς αμφιβολία πετύχαμε είναι ότι έχει εμπεδωθεί στην ηγεσία Μπάιντεν αλλά και στην αμερικανική πολιτική ζωή ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που κρατά τα κλειδιά της ειρήνης και σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής μας, στα Βαλκάνια, το Αιγαίο και την  Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στον ΣΚΑΪ 100.3, συνοψίζοντας το κλίμα που εισέπραξε κι ο ίδιος στην Ουάσινγκτον όπου συνόδευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σενάρια ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για όσα ειπώθηκαν στην Ουάσινγκτον

Με την επιστροφή του Πρωθυπουργού στην Αθήνα, οι πληροφορίες θέλουν τον ίδιο να ενημερώνει προσωπικά τις επόμενες ημέρες τους πολιτικούς αρχηγούς για τα όσα διημείφθησαν στις ΗΠΑ είτε μέσω ενός αιτήματος για ειδική συζήτηση στη Βουλή είτε με κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί τους όπως είχε πράξει και το 2020 μετά τη συνάντησή του με τον τότε Πρόεδρο Τράμπ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA