Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ταγίπ Ερντογάν ψάχνεται για καβγά. Δεν εξηγούνται διαφορετικά οι τσαμπουκάδες που εκτόξευσε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες, λέγοντας πως για τον ίδιο ο Eλληνας πρωθυπουργός έχει τελειώσει και πως δεν προτίθεται να τον ξανασυναντήσει. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν σε Αθήνα και Βρυξέλλες είναι ταυτόσημες: Ο Ερντογάν τα κάνει αυτά για δυο λόγους: πρώτον, εκδηλώνει ένα τεράστιο εκνευρισμό αναφορικά με το πώς η Αθήνα έχτισε τη σχέση της με την Ουάσιγκτον, στον απόηχο του ταξιδιού Μητσοτάκη στην Αμερική, την ώρα που ο ίδιος αδυνατεί να κλείσει τις δικές του υποθέσεις και δεύτερον, διότι μεταφέρει πλέον τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο. Κοινή συνισταμένη ότι ψάχνεται για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Το ερώτημα είναι εάν μπροστά μας είναι ακόμη ένα δύσκολο καλοκαίρι αντίστοιχο με αυτό του 2020.

Ο Μητσοτάκης και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Με συχνές αναφορές στους αρχαίους Ελληνες φιλοσόφους αλλά και στη σύγχρονη ελληνική γραμματεία, ο πρωθυπουργός μίλησε στους αποφοίτους του πανεπιστημίου της Βοστώνης για τις μεγάλες προκλήσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία σε ολόκληρο τον κόσμο, αντιπαραβάλλοντας την αίσθηση αισιοδοξίας που επικρατούσε τη δεκαετία του '90, μετά την πτώση του κομμουνισμού, όταν ο ίδιος αποφοιτούσε από το πανεπιστήμιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη νέα γενιά και τον τρόπο που θα προστατεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, ενθαρρύνοντάς τους νεαρούς αποφοίτους να ασχοληθούν με την πολιτική και να αγαπήσουν την ευθύνη επικαλούμενος τη διάσημη φράση του Νίκου Καζαντζάκη. "Ν' αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω". Εκεί όμως που εξεπλάγην ήταν όταν ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ένα στίχο τραγουδιού του Βασίλη Παπακωνσταντίνου: «φοβάμαι αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα. Μην το αφήσετε αυτό να συμβεί στη δική σας γενιά», είπε ο Πρωθυπουργός.

Το τζαρτζάρισμα στην Αλβανία για τους Τσάμηδες

Λήξαν θεωρεί το υπουργείο Εξωτερικών το θέμα που έθεσε η Αλβανίδα ομόλογος του Νίκου Δένδια για τους τσάμηδες στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου. Ο κ. Δένδιας απάντησε βέβαια με διπλωματική αβρότητα στην Αλβανίδα ομόλογό του πως η Αθήνα δεν συζητά θέματα που δεν θεωρεί θέματα, διαφορετικά θα βάλει προσκόμματα στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας κάτι που δεν θα ήθελαν να συμβεί σε καμία περίπτωση οι Αλβανοί. Μαθαίνω πάντως από διπλωματικές πηγές πως στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε με τον Αλβανό πρωθυπουργό, ο Εντι Ράμα «άδειασε» την υπουργό του κι έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις στην ελληνική πλευρά.

Οι ποσοστώσεις του ΠΑΣΟΚ

Για τη σειρά εκλογής στο ΠΑΣΟΚ έχετε διαβάσει φαντάζομαι, με τον Ανδρέα Σπυρόπουλο να εκλέγεται πανηγυρικά πρώτος και να ακολουθούν οι Μανόλης Χριστοδουλάκης και Στέφανος Ξεκαλάκης. Το ωραίο είναι πως ο πρώτος προορίζεται για νέος Γραμματέας και οι άλλοι δυο είναι ο απερχόμενος και ο προηγούμενος. Εγώ θα σας μεταφέρω τα ποσοστά επιρροής των τάσεων στην νέα Κεντρική Επιτροπή: Από τα 300 νέα μέλη, τα 200 είναι επιρροής του προέδρου Ανδρουλάκη, τα 70 του Γιώργου Παπανδρέου, τα 20 του Ανδρέα Λοβέρδου και τα 10 του Παύλου Χρηστίδη.

Το σχόλιο Κικίλια για το καλοκαίρι στο… Τουρκικό Αιγαίο

Για την καμπάνια του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού που βάφτισε το Αιγαίο «Τουρκαιγαίο» φαντάζομαι διαβάσατε. Προφανώς οι γείτονες προσπαθούν να οικειοποιηθούν το όνομα «Αιγαίο» προσπαθώντας να καθιερώσουν το όνομα για τις διακοπές των τουριστών στις μικρασιατικές ακτές. Συνεργάτες του υπουργού τουρισμού σημείωναν ότι ο κ. Κικίλιας σχολίασε δηκτικά «ή έχουν πολύ μεγάλη φαντασία, ή έχουν σοβαρό πρόβλημα στο δημιουργικό τους, στο δημιουργικό της καμπάνιας τους». 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA